Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
5 sonuçtan 1 ile 5 arasý

Konu: Uzman Çavuþ'un þehitliði iptal edildi

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Uzman Çavuþ'un þehitliði iptal edildi

Kalp krizinden yaþamýný yitiren Uzman Çavuþ'un þehitliði iptal edildi

Neþet KARADAÐ/ADANA, (DHA)

SAMSUN’un Vezirköprü Ýlçesi Jandarma Komutanlýðý'nda geçen yýl nöbet sýrasýnda kalp krizi sonucu yaþamýný yitiren 24 yaþýndaki Uzman Çavuþ Turgay Baþðen'in þehit olduðu söylenerek askeri törenle topraða verilmesinin ardýndan ‘sehven verildi’ diye þehitliðinin iptal edilmesi ailesini yýktý.

Uzmun Çavuþ Baþðen'in emekli iþçi olan babasý Mehmet Baþðen, oðullarýný yitirmenin ardýndan ikinci kez acý yaþadýklarýný belirterek, “Þehitlik gururumuzla yaþýyorduk. Bizi öldürdüler” diyerek gözyaþý döktü.

Vezirköprü Ýlçesi Jandarma Komutanlýðý’nda Asayiþ Tim Komutan Yardýmcýsý olarak görev yapan Uzman Çavuþ Turgay Baþðen, 5 Aðustos 2007’de ‘Nöbetçi Astsubayý’ iken odasýnda geçirdiði kalp krizi sonucu yaþamýný yitirdi. Görev þehidi Uzman Çavuþ Turgay Baþðen’in cenazesi, memleketi Adana’nýn Karaisalý Ýlçesi’nde askeri törenle topraða verildi. ‘Vatan sað olsun’ diyen ve kendilerine verilen oðullarýnýn ‘þahadet belgesi’, Türk Bayraðý ve çerçeveli fotoðrafýný evlerinin köþesine asan emekli iþçi baba Mehmet ve anne Sevim Baþðen, ‘þehitlik gururuyla’ hayata tutundu.

SEHVEN VERÝLMÝÞ

Þehit Uzman Çavuþ Turgay Baþðen'in mezarýnýn yapýlmasý için geçen ay Karaisalý Askerlik Þubesi’ne giden 49 yaþýndaki babasý Mehmet Baþðen, burada oðlunun ‘þehitliðinin iptal edildiði’ haberiyle yýkýldý.

Askerlik Þubesi Baþkaný Yüzbaþý Burak Çetin’in, “Oðlunuzun þehitliði iptal edildi. Mezarýný yaptýramayýz” sözleri üzerine þoke olan Mehmet Baþðen, þubedeki ‘þahadet belgesi’nin kýrmýzý kalemle çizilip ‘sehven verilmiþtir’ yazýsýný gördü. Kalbi sýkýþan ve fenalaþan Mehmet Baþðen'e çaðrýlan asðlýk ekibi müdahale etti. Güçlükle kendine gelen Mehmet Baþðen, oðlunun þehitliðinin iptal edilmesine inanamadýðýný söyledi.

Mehmet Baþðen, bir yanlýþlýk olabileceðini düþünerek bu kez Ýl Jandarma Alay Komutanlýðý’na gittiðini ve oðlunun þehitliðinni iptal edilip edilmediðini sorduðunu þöyle anlattý:
    “Askerler beni Ýl Jandarma Komutaný’nýn odasýna götürdü. Ýçeride bir albay ile bir de üsteðmen vardý. Oðlumun þehitliðinin iptal edilip edilmediðini öðrenmek istediðimi söyledim. Bir yerlere sordular. Daha sonra üsteðmen ‘Sehven þehitlik verilmiþ. Böyle yanlýþlýklar oluyor’ dedi. Albay da ‘Þu anda ben de kýyafetimle burada ölsem þehit sayýlmayacaðým’ dedi. Söylenenler çok zoruma gitti. Ben de kendilerine ‘Domates, patlýcan poþeti mi karýþýyor ki. Ortada bir þehit var’ dedim. Bana, ‘Yapacak bir þeyin yok’ diye cevap verdiler. O anda yýkýldým, beni ikinci kez öldürdüler.”

‘OÐLUMUN ÞEHÝTLÝÐÝ ÝADE EDÝLSÝN“

Oðlunun þehitliðinin iptal edildiðini öðrendikten sonra eþi Sevim'le birlikte ‘ölü gibi yaþadýklarýný’ anlatan Mehmet Baþðen, oðlunun þehitliðinin iadesi için dava açmaya karar verdiklerini söyledi. Baþðen, gözlerinden sicim gibi yaþ süzülürken þunlarý söyledi:
    “Bizi ayakta tutan oðlumuzun þehit olmasýydý. Bizim tek yaþam kaynaðýmýzdý. Askeri tören yapýldý. Bize þehitlik belgesi, Türk Bayraðý, oðlumun fotoðrafý verildi. Þehit deðilse neden tören yapýldý? Oðlumuzun þehitliðinin iptal edilmesi bize ölümden beter geldi. Trafik kazasý geçiren, mayýna basan þehit oluyor da nöbetteyken kalp krizi geçirip ölen benim oðlum neden þehit olmuyormuþ? Biz bugüne kadar þehitlik gururuyla yaþadýk. ‘Vatan sað olsun’ dedik. Oðlumun þehitliðinin iade edilmesini istiyorum.”

Þehitlik gururunun ellerinden alýnmasýyla yýkýldýklarýný söyleyen 42 yaþýndaki anne Sevim Baþðen ise “Tek tesellimiz yavrumuzun þehit olmasýydý. ‘Vatan yolunda þehit verdik’ diye teselli oluyorduk” dedi.

HUKUK MÜCADELESÝ BAÞLATACAKLAR

Sevim ve Mehmet Baþðen çiftinin þehitliðin iadesinin saðlanmasý için hukuk mücadelesi baþlatmak üzere vekalet verdikleri avukatý Ýsmail Demirdüzen de, Karaisalý Askerlik Þubesi’ne gidip dilekçeyle Uzman Çavuþ Turgay Baþðen’in þehitliðinin iptal edilmesiyle ilgili belgeleri istedi. Askerlik Þubesi'nden verilen yanýtta ise “Ýlgili dilekçe ile talep ettiðiniz belgelerin tarafýnýza verilmesi, söz konusu belgelerin gizlilik derecesine haiz olmasý nedeniyle uygun görülmemiþtir. Belgeler dava açtýðýnýz mahkeme tarafýndan istendiðinde mahkemeye sunulacaktýr” denildi.

Avukat Ýsmail Demirdüzen, oðullarýnýn þehitliðinin iptal edilmesiyle Sevim ve Mehmet Baþðen çiftinin zor günler geçirdiðini belirterek, “Uzman Çavuþ Turgay Baþðen'in þehitliðinin iadesinin yaný sýra maddi ve manevi tazminat davasý açmayý düþünüyoruz” dedi.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

bu habere şarlatan oyunu denir anca şehitlik mertebesi yaradanın takdiridir
    kimin haddine düşmüş birine şehidlik verip geri almak bu nasıl bir ülke yarrabim
    bizleri ve bütün inanları koru senin herşeye gücün yeter neyse allah ilim ihsan
    versin ne diyelim bu kendini bilmezlere

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Yok canııım yanılıyorsunuzdur kesin. O uzman çavuş kavede ok.ey oynarken, ok.eye dönüyordu. Kalbi dayanamadı taşın bir türlü gelmemesine. Onun için kalp krizi geçirmiştir.
    Böyle saçmalık ancak güzel yurdumda yaşanır. Kardeşim, vatan görevi sırasında ölen herkes şehitlik mertebesine ulaşır. Acılı ailesine başsağlığı diliyorum. Bu konunun dışında ve konuyla ilgili olarak şu gördüklerimide yazmazsam içimde uhde kalacak valla. Çevremde bir iki şehit ailesi var. Şehitlerimize Allah rahmetlerini gani eylesinde geride kalanlar onların acıları bir süre sonra hafifleyince devleti dört koldan sömürmeye çalışıyorlar ki inanın bu davranışları midemi bulandırıyor. Şehidin anası ve eşi maaşa bağlanıyor. Erkek kardeşi bir işe yerleştiriliyor. Çocuklarına yardım yapılıyor. Ama bu kalanlara yetmiyor. Şeytanın bile aklına gelmiyecek dalaverelerle devleti sömürmeye çalışıyorlar. Eğer bilmesem şehit ailesi olduklarını, aklıma hortumculuk gelecek inanın. Tabi bu dediklerim tüm şehit ailelerimizi kapsamıyor. Nice onuruyla yaşamaya çalışanlarıda görüyorum. Ne yazık ki her yerde olduğu gibi malesef hiç olmaması gereken yerde de böylesi bozuk tiplerde var. Neredeyse oğlunun askerde ölmesine seviniyorlar gibiler. bu yazı tamamen gördüğüm bir iki örneğe mahsustur. Diğer tüm şehit ailelerimizi bu yazıdan tenzih ederim.
    Saygılar.
    Konu emmi tarafýndan (24-06-2008 Saat 02:02 ) deðiþtirilmiþtir.

Users Awaiting Email

Kullanýcý Bilgi Menüsü

sen şehitsin deyince mi şehit olunur? bunun takdiri Allah'a aittir.
    sanırım bu baba onudan çok kaçırdığı maddi avanta için yanıyordur.

sen şehitsen şehitsindir.
    şehit deyince şehitlik olmaz.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

inanç ve iman zayıflığı insanları şeytni güçe teslim eder buda manzallah
    şeytana kul olmaktır rabbim hepimizi bu yalnıştan korusun.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri