Konu ibalaban tarafından (30-06-2008 Saat 00:07 ) değiştirilmiştir.
Ben Atatürkü Ve Kendi Vatanımı Çok Severim Yanlız Atatürkün Latin Alfabesini Öğretmesine Çok Kızarım Çünki İnsanları Bir Günde Cahil Ettiler
"Arkadaşlar,bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendinigösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa,kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik vemilliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz kibir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde 80'i bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır."
YENİ TÜRK HARFLERİN KABULÜ
Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli inkılâplarından birisi de Harf İnkılâbı'dır.
Türkler, tarih boyunca değişik alfabeler kullanmışlardır. Türklerinkullandığı ilk alfabe, Göktürk Alfabesi'dir. Bu alfabe aynı zamanda ilkmillî alfabemizdir. Bundan sonra Uygur Türkleri kendilerine mahsus biralfabe kullandılar. İslâmiyet'in kabulünden sonra Arap Alfabesikullanılmaya başlandı. Arap harfleri, Türk Dili için uygun değildi.
İlerlemenin önündeki en büyük engel cehaletti. Milleti bu durumdankurtarmaya kararlı olan Mustafa Kemal, kurtuluşun yolunu da şu sözü ilegösterdi: "Büyük Türk milleti, cehaletten az emekle kısa yoldan ancak;kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıta ilesıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Lâtin esasından alınan Türkalfabesidir."
Okur-yazarlığı yaymak ve cehaleti kısa zamanda gidermek için,Atatürk'ün emriyle bir komisyon kurulup yeni Türk alfabesi hazırlandı.Harf İnkılâbı'nın ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Ağustos 1928'de,İstanbul'daki Sarayburnu Parkı'nda halka şöyle duyurdu: "Arkadaşlar,bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendinigösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa,kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik vemilliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz kibir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde 80'i bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır."
Bundan sonra yeni Türk harflerinin yaygınlaştırılması için birseferberlik başlatıldı. Başöğretmen Atatürk, yurt seyahatine çıkıp,kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretti. Ankara'datoplanan öğretmenler birliği kongresinde, öğretmenler, Atatürk'ünaçtığı bu yeni yolda sabırla çalışacaklarına ant içtiler. Üç ay gibikısa bir zamanda inkılâp gerçekleşti,
1 Kasım 1928'de, yeni Türk harflerinin kabulüne ilişkin kanun, TürkiyeBüyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Kanunun kabuledilmesinden sonra geniş halk kitlelerine okuma yazma öğretmek üzere"Millet Mektepleri" açıldı.
Atatürk, Millet Mektepleri Başöğretmeni ilân edildi (24 Kasım 1928).
Böylece, eğitim ve kültür hayatımızda yeni bir dönem başlamış oldu
Age_of siz hangi alfabenin kullanılmasını tercih ederdiniz.
Ben Bence öz Dilimiz Osmanlıcanın Durmasını Tercih Ederdim çünki Insanlar 1 Günde Cahil Oldu 80-90 Yaşlarındaki Adamlar Bidaha Okula Gitmesi Lazım :d
Tamam o zaman tartışmanın bir anlamı yok.
Fazla geldiyse size
Hürriyet cumhuriyet
Özlemini cekiyorsaniz
Saltanatin sultanin
Hala önemini anlayamadiysaniz
Millet olmanin
Kul olun
Ümmet kalin
Fetvasini bekleyin şeyhül-islamin
Unutun tüm dediklerimi
Yikin diktiginiz heykellerimi
RAHAT BIRAKIN BENI
Konu emmi tarafından (06-07-2008 Saat 18:08 ) değiştirilmiştir.
hocam sağol sabah sabah iyi geldi bizi kanaatkar bir toplum olmaktan kurtamaya çalışan adama yüzlerce binlerce defa teşekkürler yine aynı günlere döndürülmeye calışanlan son halimize neder di nasıl bir care üretirdi acaba
paylaşımın için tşk,dostum harika yazıların içinde,Saygılarımla.
Bu Gerçek Mi.yani Atatürk'ün Kendisi Mi
Yaww Kardeşler Japonya çin Felan Dilini Değiştirmedi Bak Latin Harflerle Alakası Yok çünki Adam Uzaya çıkıyo Bizim Dilimiz Değişmeseydi Belki O Zamanlar çok Iyi Icatlar Bulabilirdik Ama Iş Işten Geçti
Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)
Yer imleri