Teþekkur: 0
Beðeni: 0
Konu ibalaban tarafýndan (30-06-2008 Saat 01:07 ) deðiþtirilmiþtir.
Ben Atatürkü Ve Kendi Vatanýmý Çok Severim Yanlýz Atatürkün Latin Alfabesini Öðretmesine Çok Kýzarým Çünki Ýnsanlarý Bir Günde Cahil Ettiler
"Arkadaþlar,bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendinigösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öðrenmelidir. Vatandaþa,kadýna, erkeðe, hamala, sandalcýya öðretiniz. Bunu vatanperverlik vemilliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düþününüz kibir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde 80'i bilmezse, bundan insan olanlar utanmalýdýr."
YENÝ TÜRK HARFLERÝN KABULÜ
Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli inkýlâplarýndan birisi de Harf Ýnkýlâbý'dýr.
Türkler, tarih boyunca deðiþik alfabeler kullanmýþlardýr. Türklerinkullandýðý ilk alfabe, Göktürk Alfabesi'dir. Bu alfabe ayný zamanda ilkmillî alfabemizdir. Bundan sonra Uygur Türkleri kendilerine mahsus biralfabe kullandýlar. Ýslâmiyet'in kabulünden sonra Arap Alfabesikullanýlmaya baþlandý. Arap harfleri, Türk Dili için uygun deðildi.
Ýlerlemenin önündeki en büyük engel cehaletti. Milleti bu durumdankurtarmaya kararlý olan Mustafa Kemal, kurtuluþun yolunu da þu sözü ilegösterdi: "Büyük Türk milleti, cehaletten az emekle kýsa yoldan ancak;kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasýta ilesýyrýlabilir. Bu okuma yazma anahtarý ancak Lâtin esasýndan alýnan Türkalfabesidir."
Okur-yazarlýðý yaymak ve cehaleti kýsa zamanda gidermek için,Atatürk'ün emriyle bir komisyon kurulup yeni Türk alfabesi hazýrlandý.Harf Ýnkýlâbý'nýn ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Aðustos 1928'de,Ýstanbul'daki Sarayburnu Parký'nda halka þöyle duyurdu: "Arkadaþlar,bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendinigösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öðrenmelidir. Vatandaþa,kadýna, erkeðe, hamala, sandalcýya öðretiniz. Bunu vatanperverlik vemilliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düþününüz kibir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde 80'i bilmezse, bundan insan olanlar utanmalýdýr."
Bundan sonra yeni Türk harflerinin yaygýnlaþtýrýlmasý için birseferberlik baþlatýldý. Baþöðretmen Atatürk, yurt seyahatine çýkýp,kara tahta baþýnda yeni Türk harflerini vatandaþlara öðretti. Ankara'datoplanan öðretmenler birliði kongresinde, öðretmenler, Atatürk'ünaçtýðý bu yeni yolda sabýrla çalýþacaklarýna ant içtiler. Üç ay gibikýsa bir zamanda inkýlâp gerçekleþti,
1 Kasým 1928'de, yeni Türk harflerinin kabulüne iliþkin kanun, TürkiyeBüyük Millet Meclisi tarafýndan kabul edildi. Kanunun kabuledilmesinden sonra geniþ halk kitlelerine okuma yazma öðretmek üzere"Millet Mektepleri" açýldý.
Atatürk, Millet Mektepleri Baþöðretmeni ilân edildi (24 Kasým 1928).
Böylece, eðitim ve kültür hayatýmýzda yeni bir dönem baþlamýþ oldu
Age_of siz hangi alfabenin kullanýlmasýný tercih ederdiniz.
Ben Bence öz Dilimiz Osmanlýcanýn Durmasýný Tercih Ederdim çünki Insanlar 1 Günde Cahil Oldu 80-90 Yaþlarýndaki Adamlar Bidaha Okula Gitmesi Lazým :d
Tamam o zaman tartýþmanýn bir anlamý yok.
Fazla geldiyse size
Hürriyet cumhuriyet
Özlemini cekiyorsaniz
Saltanatin sultanin
Hala önemini anlayamadiysaniz
Millet olmanin
Kul olun
Ümmet kalin
Fetvasini bekleyin þeyhül-islamin
Unutun tüm dediklerimi
Yikin diktiginiz heykellerimi
RAHAT BIRAKIN BENI
Konu emmi tarafýndan (06-07-2008 Saat 19:08 ) deðiþtirilmiþtir.
hocam saðol sabah sabah iyi geldi bizi kanaatkar bir toplum olmaktan kurtamaya çalýþan adama yüzlerce binlerce defa teþekkürler yine ayný günlere döndürülmeye calýþanlan son halimize neder di nasýl bir care üretirdi acaba
paylaþýmýn için tþk,dostum harika yazýlarýn içinde,Saygýlarýmla.
Bu Gerçek Mi.yani Atatürk'ün Kendisi Mi
Yaww Kardeþler Japonya çin Felan Dilini Deðiþtirmedi Bak Latin Harflerle Alakasý Yok çünki Adam Uzaya çýkýyo Bizim Dilimiz Deðiþmeseydi Belki O Zamanlar çok Iyi Icatlar Bulabilirdik Ama Iþ Iþten Geçti
Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)
Yer imleri