Dünyanýn gözü bu adamda

13 Temmuz 2008

Elinde bir çatal çubuk! Arazide su arýyor, o bu yöntemiyle dünyayý inandýrdý ama öðrenciyken hocasýný asla!

Ýnanýlmaz ama o tarihin çok eski çaðlarýndan beri Anadolu'da uygulanan ilginç bir medotla dünyanýn gözdesi oldu. Elindeki çubukla su arayan Gültekin'in hüneri suyla sýnýrlý da deðil! O, "çatal çubukla" maden ve petrol kaynaklarýný da þýp diye buluyor.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Seydi Gültekin, 'çatal çubuk yöntemi'yle su, maden ve petrol kaynaklarýnýn yerini tespit ediyor. Üstelik bunu 1 saatte yapýyor. 'Maden bulmak benim için nefes almak kadar kolay' diyen Gültekin'e göre pahalý bilimsel yöntemlerin baþarý þansý yüzde 50, çatal çubuðun ise 95...

Ali Seydi Gültekin, TÜBÝTAK bursuyla Ýstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliði bölümünü bitirmiþ, doktorasýný vermiþ, jeoloji yüksek mühendisi unvaný almýþ. Gültekin, radyestezi yöntemiyle Türkiye’nin ve dünyanýn çeþitli yerlerinde su, maden yataklarý buluyor, deprem faylarýný tespit ediyor.

Radyestezi üzerine çalýþmasýna izin verilmediði için üniversiteden istifa eden Gültekin, yönteminin istatistiksel olarak yüzde 95 baþarýlý olduðunu ve bu nedenle bilimsel sayýlmasý gerektiðini söylüyor. Ýþte Gültekin'in ilginç hikayesi;

Nasýl baþladý, çatal çubukla su arama iþi?
1990’da sahada su arýyorduk. Avcýlar kampusundan Silivri’ye yürüyordum. Çatal çubukla gezen bir adam gördüm. “Amca burada ne yapýyorsun” dediðimde, “su buluyorum” dedi. Çok kýzdým, “biz güneþin altýnda saatlerdir su arýyoruz, sen herhalde benimle dalga geçiyorsun” dedim. Amca, “beni Gaziantep’ten uçaða, sonra da Mercedes’e bindirip buraya getirdiler. Ben çatal çubukla su buluyorum” dedi. Merak ettim, üniversiteye döndüðümde hocama durumu anlatým: “Oðlum sen akýllý çocuksun, böyle þeyler söyleme, atarým okuldan” dedi. Sonra iþ inada bindi. Kütüphanede ‘Amerika’da Su Nasýl Bulunur’ diye bir kitap buldum, üzerinde bir çatal çubuk resmi vardý. Onunla baþladým. Yurtdýþýndan kitaplar getirttim. Sonra Almanya’dan bir öðrencim, çatal çubuk getirdi. Faylarýn, kuyularýn üstünde çalýþtým onunla. 100’ün üzerinde sondaj yapýlmýþ yerde ölçüm yaptým. Ölçtüðüm deðerlerle sondaj deðerlerini karþýlaþtýrdým. Yerin altýný okuyup söyleyen biri konumuna geldim. Üniversite hocalarýma, öðrencilerime anlattým durumu. Doktora tezimi bitirdikten sonra, radyestezi üzerine doçentlik tezimi vermek istedim.

Nereye dayanýyor kökeni?
Çin kitabelerinde, Çin imparatorunun elinde çatal çubuk resmi var. 6 bin yýldýr süren bir gelenek, dünyada biliniyor. Rusya’da devlet üniversitesinde ders olarak okutuluyor.

Dünyada cemiyetleri var; ‘Society of Dowsing’ diye internete girdiðiniz zaman binlerce sayfayla karþýlaþýyorsunuz. Bunu kullanan, eðitimini veren çok insan var.

internethaber