Tuzla'da 8 yılda 61 işçi öldü...
İstanbul'un Tuzla ilçesindeki tersanelerde, 2000-2008 yılları arasında 61 ölümlü kaza meydana geldi.
Tuzla tersaneler bölgesinde, 2000-2008 yılları arasında 61 ölümlü kaza meydana geldi. Kaza nedenleri arasında ilk sırayı yüksekten düşme alırken, bunu elektrik çarpması, üzerine malzeme düşmesi, patlama ve sıkışma izledi. Tuzla tersanelerinde inceleme yapan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunda çarpıcı veriler yer alıyor. Tuzla Tersaneleri, kamuoyunda sürekli meydana gelen kaza ve ölümlerle anılıyor.
İLK SIRADA YÜKSEKTEN DÜŞME VAR
Meclis Araştırma Komisyonu'nun incelemelerine göre bu kazaların nedenleri arasında ilk sırayı yüksekten düşme alırken, bunu elektrik çarpması, üzerine malzeme düşmesi, patlama ve sıkışma izliyor. Türkiye'de çalışan sayısına göre kaza oranı 10 binde 3 olarak belirlendi.
KAZALARIN NEDENLERİ
Rapora göre, bölgede, çalışma alanı yetersizliği, kapalı dar alanlarda çalışma, yüksekte ve uzun süreli çalışma, kimyasallarla çalışma ve ağır parçalarla çalışma yüksek kaza riskleri olarak sıralanıyor. Yeterli eğitim verilmemesi, sağlık kontrolü yapılmaması, koruyucu ekipman kullanılmaması gibi konularda da önemli eksikliklerin bulunduğu vurgulanıyor.
TEFTİŞ SONUÇLARINDA RASTLANAN EKSİKLİKLER
Taslak raporda ayrıca, Tuzla tersaneler bölgesinde yapılan teftişlere de yer veriliyor. Tuzla tersanelerinde son yıllarda yapılan teftişlerde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden en çok tespit edilen eksikliklerin başında risk değerlendirmesi yapılmaması, iş yerlerinde yeterli eğitim yapılmaması ve yıllık eğitim programı hazırlanarak uygulanmaması geliyor.
Kişisel koruyucu donanımlarının kullanılmaması da tespit edilen eksiklikler arasında yer alıyor. Patlayıcı ortam oluşabilecek alanların sınıflandırılmaması, patlayıcı ortamlarla ilgili risk değerlendirilmesi yapılmaması, patlamadan korunma dokümanı hazırlanmaması, gaz tüplerinin taşınması ve depolanmasında güvenlik tedbirlerinin alınmaması ise tespit edilen diğer eksiklikler arasında bulunuyor.
GÜNCELNET...
Yer imleri