Tuzla'da 8 yýlda 61 iþçi öldü...

Ýstanbul'un Tuzla ilçesindeki tersanelerde, 2000-2008 yýllarý arasýnda 61 ölümlü kaza meydana geldi.
Tuzla tersaneler bölgesinde, 2000-2008 yýllarý arasýnda 61 ölümlü kaza meydana geldi. Kaza nedenleri arasýnda ilk sýrayý yüksekten düþme alýrken, bunu elektrik çarpmasý, üzerine malzeme düþmesi, patlama ve sýkýþma izledi. Tuzla tersanelerinde inceleme yapan Meclis Araþtýrma Komisyonu'nun raporunda çarpýcý veriler yer alýyor. Tuzla Tersaneleri, kamuoyunda sürekli meydana gelen kaza ve ölümlerle anýlýyor.

ÝLK SIRADA YÜKSEKTEN DÜÞME VAR

Meclis Araþtýrma Komisyonu'nun incelemelerine göre bu kazalarýn nedenleri arasýnda ilk sýrayý yüksekten düþme alýrken, bunu elektrik çarpmasý, üzerine malzeme düþmesi, patlama ve sýkýþma izliyor. Türkiye'de çalýþan sayýsýna göre kaza oraný 10 binde 3 olarak belirlendi.

KAZALARIN NEDENLERÝ

Rapora göre, bölgede, çalýþma alaný yetersizliði, kapalý dar alanlarda çalýþma, yüksekte ve uzun süreli çalýþma, kimyasallarla çalýþma ve aðýr parçalarla çalýþma yüksek kaza riskleri olarak sýralanýyor. Yeterli eðitim verilmemesi, saðlýk kontrolü yapýlmamasý, koruyucu ekipman kullanýlmamasý gibi konularda da önemli eksikliklerin bulunduðu vurgulanýyor.

TEFTÝÞ SONUÇLARINDA RASTLANAN EKSÝKLÝKLER

Taslak raporda ayrýca, Tuzla tersaneler bölgesinde yapýlan teftiþlere de yer veriliyor. Tuzla tersanelerinde son yýllarda yapýlan teftiþlerde, iþ saðlýðý ve güvenliði yönünden en çok tespit edilen eksikliklerin baþýnda risk deðerlendirmesi yapýlmamasý, iþ yerlerinde yeterli eðitim yapýlmamasý ve yýllýk eðitim programý hazýrlanarak uygulanmamasý geliyor.

Kiþisel koruyucu donanýmlarýnýn kullanýlmamasý da tespit edilen eksiklikler arasýnda yer alýyor. Patlayýcý ortam oluþabilecek alanlarýn sýnýflandýrýlmamasý, patlayýcý ortamlarla ilgili risk deðerlendirilmesi yapýlmamasý, patlamadan korunma dokümaný hazýrlanmamasý, gaz tüplerinin taþýnmasý ve depolanmasýnda güvenlik tedbirlerinin alýnmamasý ise tespit edilen diðer eksiklikler arasýnda bulunuyor.

GÜNCELNET...