Baþ aðrýsý ölümle sonuçlanabilir!


20 Temmuz, 2008

Sýkça þikayet edilen rahatsýzlýklar arasýnda yer alan baþ aðrýsýnýn, ölümle sonuçlanabilecek rahatsýzlýklarýn habercisi olabileceði belirtildi.

Klinik Farmakoloji Derneði Baþkaný Prof. Dr. Cankat Tulunay, araþtýrmaya göre, Türkiye'de her 100 kiþiden 94'ünün hayatlarý boyunca en az bir kez baþ aðrýsý sýkýntýsý çektiðini söyledi.

Sýkça rastlanan ve zaman zaman günlük yaþamý bile çekilmez hale getiren baþ aðrýsýnýn yeterince önemsenmediðini ifade eden Tulunay, en sýk yaþanan aðrýlar arasýnda yer alan baþ aðrýsýnýn ölümle sonuçlanan rahatsýzlýklarýn habercisi olabileceðini kaydetti.

Tulunay, "Baþ aðrýsý Türk insanýnýn en çok þikayet ettiði aðrýlarýn baþýnda yer alýyor. Ama sýkça rastlanýldýðý için genelde önemsenmiyor ve çekilmez aðrýlar yaþanana kadar doktora baþvurulmuyor" dedi.

Aðrý olduðunda zaman kaybedilmeden doktora baþvurulmasý gerektiðini söyleyen Tulunay, "Baþ aðrýsý, erken teþhis için bir lütuftur. Çünkü aðrý, gelecek hastalýklarýn habercisidir. Ama aðrýyla yanlýþ mücadele edildiði zaman daha büyük sorunlar çýkabilir. Bu nedenle hastalar ve uzmanlar çok dikkatli olmalý. Aðrýnýn kaynaðý doðru tespit edilirse ilerde çýkabilecek baþka hastalýklarýn önüne geçilebilir. Vatandaþlarýmýz, prospektüsünü okumadan ve yan etkilerini bilmeden ilaç kullanmak yerine, doktora görünüp tavsiyelerine uymalý" diye konuþtu.

Prof. Dr. Tulunay, aðrýlarýn kiþinin huzurunu kaçýrdýðýný, sosyal yaþamýný ve bütçesini olumsuz etkilediðini belirterek, "Baþ aðrýlarý, hem ekonomik hem de sosyal açýdan ciddi sýkýntýlara neden oluyor. Daha önce yaptýðýmýz araþtýrmada Türkiye'de baþ aðrýsý nedeniyle 300 milyon dolar harcama yapýldýðýný tespit etmiþtik" dedi.

Tulunay, "Bunun yaný sýra baþ aðrýsý, sosyal hayatta ve iþ veriminde kayýplara, eþler arasýnda anlaþmazlýklara ve dikkatini toparlayamama gibi sýkýntýlara neden oluyor. Bu nedenle, baþ aðrýsý þikayeti olanlar mutlaka uzmana görünmeli" ifadelerini kullandý.

cnntürk