Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
7 sonuçtan 1 ile 7 arasý

Konu: Araç sahiplerinin büyük kabusu

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Fun 001 Araç sahiplerinin büyük kabusu

Araç sahiplerinin büyük kabusu

Muayene istasyonlarýndaki yeni dönem araç sahiplerinin en büyük kabusu oldu.
    Daha önce yapýlan muayenelerde otomobiller kabaca kontrol edilirken, þimdi boyadaki çiziklerin bile kusur sayýlmasý araç sahiplerini zor durumda býraktý.

Ulaþtýrma Bakanlýðý Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü'nün verilerine göre, Anadolu'da muayeneye giren araçlarýn yüzde 47'si sýnýfý geçemedi. Bu araçlarýn sahipleri, eksiklikleri gidermek yerine eski usul muayene yapýlan illerin yolunu tutuyor.

Araç muayenesinde yeni dönem, Ocak 2008'de baþladý. Özelleþtirmeye çýkarýlan 81 ildeki istasyonlarý Akfen-Doðuþ-TüvSüd ortaklýðý ile kurulan TüvTurk Ortak Giriþim Grubu kazandý. Ýlk istasyonunu Elazýð'da açan þirket, bazý bölgelerde ise yerel ortaklýklarla araç muayenelerini yapýyor. TüvTurk, halen 17 ilde 33 þubesiyle hizmet veriyor. Firmanýn 81 il ve 855 ilçedeki araç muayene istasyonlarýný 15 Þubat 2009 tarihine kadar devralmasý gerekiyor. Devir iþlemleri tamamlandýðýnda, 189 sabit ve 80 gezici toplam 269 istasyon ve 537 kanalda araç muayene hizmeti verilecek. Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdür Yardýmcýsý Mehmet Nesip Kemaloðlu, 4 Temmuz 2008'e kadar 98 bin 441 aracýn muayeneye tâbi tutulduðunu, bunlarýn yüzde 47'sinin muayeneden geçemediðini söyledi.

Ýzmir'de Akça Holding iþtiraki Aktur ile kurduðu sekiz istasyonla 1 Temmuz 2008'den itibaren araç muayene iþini devralan TüvTurk'un ilk dört günlük verilerine göre, Ýzmir'de araçlarýn yüzde 25'i, ilk defa girdikleri muayeneyi geçemedi. Yeni sistem, araçlarý adeta check-uptan geçiriyor. Her araç mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçaðý, egzoz gazý, lastik diþi derinliði gibi 100'e yakýn noktadan kontrol ediliyor. Tepeden týrnaða gözden geçirilerek, varsa eksikliklerin giderilmesi için sahibine teslim ediliyor. Aracýn eksiklerini gidermeyenlere, muayene vizesi verilmiyor. Yeni muayene istasyonlarýnda araçlarýn hafif, aðýr ve emniyetsiz olmak üzere toplam 936 kusuruna bakýlýyor. Muayeneye giren araçlarýn kayýtlarý, otomatik olarak Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü'nün bilgisayarlarýna iþleniyor. Araçlarýn eksikleri not alýnýp bir ay içinde tamamlayýp gelmesi isteniyor. Bu süreyi aþanlarýn ise muayene ücretini yeniden ödemeleri gerekiyor. Ancak görevliler eksikliðin giderilmediðini düþünmesi halinde 3. kez müracaatta yeniden ücret alýnýyor. Hafif kusur kapsamýna giren araçlar için herhangi bir yaptýrým yok. Sadece sürücüye bilgi veriliyor.

Sýký kontroller altýnda muayenesini yapanlarýn anlatýmlarý, muayeneye gidecek olanlarýn gözünü korkuttu. Aracýnýn muayeneden geçemeyeceðini düþünenler ve kusurlu bulunan araçlarýn sahipleri vize için, devir iþleminin yapýlmadýðý illere yöneliyor. Muayene için baþka ile gidenlerden biri de E.A. 35 plakalý aracý için Makine Mühendisleri Odasý Ýzmir Þubesi'nin Çiðli'deki istasyonuna LPG sýzdýrmazlýk raporu için giden E.A., muayene için Kuþadasý'ný tercih ettiðini belirtiyor. E.A., "Arkadaþlardan duydum, burada çok inceliyorlar. Benim aracým eski model. Kuþadasý'na gidip orada muayene yaptýrdým. Ýki yýl kafam rahat." diyor.

'Evraklarýmý geri vermiyorlar'

Oto tamircisi Atilla Akgül ise 1992 model aracýna vize için gittiði TüvTurk istasyonunun kapýsýndan dönmüþ. Ýþlemleri baþlatmadan önce bir süre muayeneye giren araçlarýn durumunu kontrol ettiðini ifade eden Akgül, "Çoðu 2000 modelin üzerindeki 40 civarýnda araçtan sadece 8-10 tanesi vize alýnca gözüm korktu. Son model arabalar bile vize alamayýnca 'benimkine kesin kusur bulurlar' diye harcý yatýrmaktan vazgeçip Manisa'ya gittim." diye konuþuyor. TüvTurk'un Çiðli'deki istasyonunda, far ayarý baþta olmak üzere aracý yaklaþýk 10 büyük kusur sebebiyle muayeneyi geçemeyen A.Y. ise, "Muayeneye baþka yerde gireceðim." diyerek evraklarýný geri istedi. Muayene ücreti için gecikme faiziyle birlikte 140 yeni lira ödeyen A.Y.'ye istasyon yetkilileri, Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü'nün sistemine girdiði için muayene ücreti ve evraklarý geri veremeyeceklerini bildirdi. Paradan vazgeçtiðini belirten A.Y., 'Vergi borcu yoktur' belgesiyle 25 YTL'ye çýkardýðý LPG sýzdýrmazlýk raporunu istedi. "Bu belge olmadan iþlemleri baþlatamýyoruz. Sizden aldýðýmýz belgeleri Ulaþtýrma Bakanlýðý'na gönderiyoruz. O belgeyi verirsek, eksik evrakla iþlem baþlatmýþ oluruz ve soruþturma geçiririz." denilerek talebi reddedildi. Israra raðmen evraklarýný alamayan Y., ruhsatýyla istasyondan ayrýldý ve muayeneye baþka ilde gireceðini belirtti.

Tekirdaðlý Recep Darý ise "Aracýn paslý olup olmadýðýna bakmak için tornavida ile çamurluklara vuruluyor." diyerek rahatsýzlýðýný dile getiriyor. Denizli'den aracýný Burdur'a götüren Mehmet Ali Pelit yaþadýklarýný, "Denizli'de herkes vize almanýn sýkýntýsýný yaþýyor. Arkadaþýmýn yeni model bir arabasý vardý, 3 kez gitti geldi yaptýramadý. Hâlâ uðraþýyor yaptýrmak için. Ben bunu da duyunca hiç uðraþmadým. Direkt gidip Burdur'dan aldým." sözleriyle dile getiriyor.

Araçlarýn adeta röntgeni çekiliyor

Yeni muayene sistemi, araçlar için adeta bir check-up niteliðini taþýyor. Bilgisayar ortamýnda mekanik, optik, elektronik cihazlarla tepeden týrnaða kontrolden geçirilen araçlar fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçaðý, egzoz gazý, lastik diþi derinliði gibi 100'e yakýn farklý noktadan inceleniyor. Hafif, aðýr ve emniyetsiz olmak üzere toplam 936 kusur bulunuyor. Ýstasyonlardaki her muayene otomatik olarak Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü'nün bilgisayarlarýna iþleniyor. Kusur tespit edilen araçlar için anýnda iþlem yapýlýyor. Listede 552 hafif, 369 aðýr ile 15 adet 'emniyetsiz' baþlýðýyla kusur yer alýyor. Hafif kusur kapsamýna giren araçlar için herhangi bir yaptýrým yok. Sadece sürücünün aracýndaki kusurla ilgili bilgilendirilmesi amaçlanýyor.

Kaynak:Ýnternet haber

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ya bu olaya tav oluyorum zaten saçmalýðýn daniskasý artýk ne bu ya sanki çok yüksek gelir seviyesi olan bi ülkede yaþýyoruz da !!zaten herkesin imkaný olsa sýfýr araba biner ve vizesi gelene kadar satar yeniler ama öyle bi þansýmýz pek yok...
    bu kadarda araç sahiplerinin üzerine gidilmez ki kardeþim..!!siz arabalardan önce haþat olmuþ yollarýnýz düzeltin...her yeri yamalarla dolu yollarý düzeltin.. herþeyde kaliteyi arttýrýn ..ondan sonra vatandaþtan bi þeyler istemeye yüzünüz olsun

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Öyle yapmasalar vatandaþý nasýl yolacaklar.Verdikleri parayý nasýl çýkaracaklar.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ya bu olaya tav oluyorum zaten saçmalýðýn daniskasý artýk ne bu ya sanki çok yüksek gelir seviyesi olan bi ülkede yaþýyoruz da !!zaten herkesin imkaný olsa sýfýr araba biner ve vizesi gelene kadar satar yeniler ama öyle bi þansýmýz pek yok...
    bu kadarda araç sahiplerinin üzerine gidilmez ki kardeþim..!!siz arabalardan önce haþat olmuþ yollarýnýz düzeltin...her yeri yamalarla dolu yollarý düzeltin.. herþeyde kaliteyi arttýrýn ..ondan sonra vatandaþtan bi þeyler istemeye yüzünüz olsun kardeþ sana tamamen katýlýyorum baþka söze gerek yok

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ben yený yaptýrdým arkadasým o kadarda bakmýyorlar cok cabuk ve serý gecýyorlar.bu konuda sýze katýlmýyorum

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ben AKP iktidarýnýn bir çok icratýný beðenmiyorum ama bu yasa için kendilerini kutluyorum.çünkü bu tüv yýllardýr almanyada baþarýyla uygulanmakta bizde'de zamanla baþarýyla uygulanacaðýný düþünüyorum.yapýlan kontroller bizzat araç sahiplerinin yapmasý gereken kontroller olduðunu,tüvtürk'te eksikleri denetleyen bir kurum olarak görmek lazým.eskimiþ lastik,arýzalý fren,çürümüþ araç,arýzalý rot,vs,vs.100 yakýn kontrol.herkes destek tam destek olmalý diye düþünüyorum.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

müslümana gavur eziyeti daha ne olsun.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri