Düzenlenen bir yarışmada iki yazılımcı, Intel tabanlı Macintosh bilgisayarlar üzerinde Windows XP işletim sistemini çalıştırmayı başardı.

SAN JOSE / LONDRA - İki bilgisayarcının Macintosh bilgisayarlarda Windows XP’yi çalıştırmasıyla, yeni Intel tabanlı makinelerde bunun mümkün olup olmadığı tartışması da bitti. Yazılımcılar 13 bin 850 dolarlık ödülün de sahibi oldu. Windows XP’yi Mac bilgisayarlarda çalıştıran yazılım, bilgisayar çevrelerinde dağıtılarak geliştirilecek.
İlk Intel tabanlı Macintosh’ların piyasaya sürülmesinden sonra, Colin Nederkoorn adlı bir girişimci, her iki işletim sisteminin de aynı makinede bağımsız olarak çalışıp çalışmayacağının denenmesi için bir yarışma başlattı. Yarışma kurallarına göre, Windows XP ve Apple OSX işletim sistemlerinin birbirlerini bozmadan çalışması gerekiyordu.

Yarışmayı kazanan yazılımcılar Jesus Lopez ve Eric Wasserman, (kod adlarıyla ‘narf’ ve ‘blanka’), Windows XP’yi Apple’ın boot sisteminde çalışacak şekilde yeniden tasarladı. Özel tasarım XP işletim sistemi, Apple’ın iMac, Mac Mini ve MacBook Pro bilgisayarlarında işliyor. Windows’un Apple üzerinde çalışmasını sağlayacak yeni yazılımların önünü açmak için Colin Nederkoorn, kendi web sayfasında ‘Windows-on-Apple’ adlı bir program başlattı. Diğer kullanıcıların da gelip yeni uygulamalar geliştirmesine olanak sağlayacak şekilde program, açık kaynak felsefesiyle işletilecek.

Windows’un Apple uyumu özellikle Macintosh bilgisayarlara yarayacak. Şimdiye dek özellikle PC oyunları olmak üzere birçok popüler uygulamanın Apple versiyonunun olmaması, bu markanın piyasada yaygınlaşmasını önlemişti. Windows’un Apple bilgisayarda işletilmesinin, yeni bir pazarın önünü açabileceği yorumları yapılıyor.