Düzenlenen bir yarýþmada iki yazýlýmcý, Intel tabanlý Macintosh bilgisayarlar üzerinde Windows XP iþletim sistemini çalýþtýrmayý baþardý.

SAN JOSE / LONDRA - Ýki bilgisayarcýnýn Macintosh bilgisayarlarda Windows XP’yi çalýþtýrmasýyla, yeni Intel tabanlý makinelerde bunun mümkün olup olmadýðý tartýþmasý da bitti. Yazýlýmcýlar 13 bin 850 dolarlýk ödülün de sahibi oldu. Windows XP’yi Mac bilgisayarlarda çalýþtýran yazýlým, bilgisayar çevrelerinde daðýtýlarak geliþtirilecek.
Ýlk Intel tabanlý Macintosh’larýn piyasaya sürülmesinden sonra, Colin Nederkoorn adlý bir giriþimci, her iki iþletim sisteminin de ayný makinede baðýmsýz olarak çalýþýp çalýþmayacaðýnýn denenmesi için bir yarýþma baþlattý. Yarýþma kurallarýna göre, Windows XP ve Apple OSX iþletim sistemlerinin birbirlerini bozmadan çalýþmasý gerekiyordu.

Yarýþmayý kazanan yazýlýmcýlar Jesus Lopez ve Eric Wasserman, (kod adlarýyla ‘narf’ ve ‘blanka’), Windows XP’yi Apple’ýn boot sisteminde çalýþacak þekilde yeniden tasarladý. Özel tasarým XP iþletim sistemi, Apple’ýn iMac, Mac Mini ve MacBook Pro bilgisayarlarýnda iþliyor. Windows’un Apple üzerinde çalýþmasýný saðlayacak yeni yazýlýmlarýn önünü açmak için Colin Nederkoorn, kendi web sayfasýnda ‘Windows-on-Apple’ adlý bir program baþlattý. Diðer kullanýcýlarýn da gelip yeni uygulamalar geliþtirmesine olanak saðlayacak þekilde program, açýk kaynak felsefesiyle iþletilecek.

Windows’un Apple uyumu özellikle Macintosh bilgisayarlara yarayacak. Þimdiye dek özellikle PC oyunlarý olmak üzere birçok popüler uygulamanýn Apple versiyonunun olmamasý, bu markanýn piyasada yaygýnlaþmasýný önlemiþti. Windows’un Apple bilgisayarda iþletilmesinin, yeni bir pazarýn önünü açabileceði yorumlarý yapýlýyor.