22 Ağustos 2008 09:00

Amerikan donanmasına bağlı Destroyer McFaul, boğazlardan geçen ilk gemi olacak.

McFaul,, Gürcistan'a iki gün içinde ulaşacak. 3 Amerikan gemisinin geçişinin, 15 gün önce Türkiye'ye bildirildiği belirtiliyor.

Ancak bu süreçte Kafkaslarda çıkan savaş, ardından da insani yardım taşınması için Türkiye'yle yapılan müzakerelerin sonucunda, bu Amerikan gemilerine Gürcistan'a insani yardım götürme görevi de verildiği belirtildi.

Ek görevlendirme, Türkiye'yle yapılan müzakereler sonucunda yapıldı.

NATO Savaş gemileri boğazdan geçti...

NATO, gemilerin önceden belirlenmiş, "rutin" hazırlık çerçevesinde, Bulgar ve Romen limanlarına gitmek üzere boğazlardan geçtiğini kaydetti. Yetkililer, geçişin Kafkaslar'daki durumla ilgisi olmadığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, ABD, İspanya, Almanya ve Polonya'ya ait askeri gemilerin, boğazlardan geçiş için bildirimlerde bulunduğunu açıklamıştı. Ancak boğazlardan geçecek gemilerin "tonajı" montrö anlaşmasındaki sınırları aşmayacak.

Pentagon: "Ruslara bilgi verdik"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bryan Whitman ise, ABD'nin Gürcistan'a deniz yoluyla yapmayı planladığı insani yardım faaliyetleri konusunda Rusya'nın bilgilendirildiğini söyledi. Whitman, "Ruslar, faaliyetlerimizin yöntemi ve amaçlarımız hakkında bilgilendirildi" dedi.

Türkiye'nin 3 ABD gemisinin boğazlardan Karadeniz'e geçmesine izin vermesinden sonra ABD, Gürcistan'a yardım malzemesi taşımak üzere McFaul, Mount Whitney ve Dallas gemilerini gönderiyor.