Yeşil bölgeler ormanlık alanları gösteriyor. Kırmızı renk ise bir zamanlar orman olan ancak tahrip edilerek kuraklaştırılmış bölgelere işaret ediyor. Siyah çizgili sınır ise otantik yağmur ormanının sınırını gösteriyor.



Dünyadaki diğer ormanların aksine, Amazon yağmur ormanlarının kuraklık dönemlerinde yağmurlu dönemlere göre daha hızlı büyüdüğü ortaya çıktı.


ISTANBUL - Yeryüzündeki bitkiler yağmur yedikleri aylarda büyürken, kurak geçen aylarda da büyümeleri yavaşlar. Botanikte kabul gören bu önerme ancak Amazon yağmur ormanları için geçerli değil. Bilim insanlarını şaşırtan bir araştırmaya göre, bu bölgedeki ormanlar kurak sezonda daha hızlı büyüyor.
University of Arizona uzmanları Brezilya’da yürüttükleri araştırmada biyolojik önermeleri tersine çeviren bir sonuçla karşılaştı. Normal şartlarda kuru aylarda bitkiler su yetersizliğinden dolayı yaprak dökerken bu kural Amazon ormanları için geçerli değil.

AMAZON’A KURAKLIK YARIYOR
Araştırmayı yürüten Dr. Alfredo Huete bulguları, “Bizim vardığımız sonuç bilinenin tam aksine, yağmurun durduğu zamanlar Amazon ormanları hızlı bir büyüme içine giriyor. Birden bire yapraklar açıyor, ağaçlara canlılık geliyor ve yeşilleniyorlar. Kuraklık sürdükçe yeşillik artıyor” şeklinde değerlendiriyor.

Söz konusu bulgu, Amazon ormanı içinde sadece balta girmemiş olarak tabir edilen sık bitki örtüsü için geçerli.

YERALTI SULARI GÜNEŞ’LE SİNERJİ YARATIYOR
Ağaçların derine inen kökleri kurak sezonda dahi yeraltındaki su kaynaklarını bulabiliyor ve bunlardan besleniyor. Uzmanların araştırmalarına göre, kuraklık sezonunda artan Güneş ışığıyla beraber ağaçlar daha fazla mineral alarak bunu suyla birleştiriyor ve yağmurlu sezona göre daha avantajlı duruma geçiyor.

KURAKLIKTA DAHA FAZLA YEŞİLLİK

Ağaçların kesildiği ve doğal bitki yoğunluğunun tahrip edildiği noktalarda ise, ağaç kökleri yeraltında dip sularına erişemiyor ve beslenemiyor. Bu durumda kuraklık döneminde de büyüyemiyor. NASA’nın Terra uydusundan gelen verilerle yapılan gözlemlerde, kuraklık dönemlerinde ağaçların daha fazla klorofil içerdiği ve daha yeşil gözüktüğü belirlendi.