Oruç tutacaklara uyarýlar
ANKA
Saðlýk Bakanlýðý, ramazan ayýnýn yaklaþmasýyla beraber oruç tutacak olanlara uyarýlarda bulundu. Bakanlýk, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayýnda da sürdürülebilmesi amacýyla, günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öðünü tamamlamak ve sahur öðününü atlamamak gerektiðine iþaret etti. Bakanlýk, sahuru atlamanýn yaklaþýk 12 saat olan açlýðý, ortalama 18 saate çýkardýðýný belirterek, bu durumun günün daha verimsiz geçmesine neden olacaðýný bildirdi.
Saðlýk Bakanlýðý, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altýn uyarýlarda bulundu. Bakanlýk, ramazan ayýnda yapýlan en önemli beslenme deðiþiklikleri arasýnda oruç tutan kiþilerin günlük beslenme þekli ve öðün sayýsýný deðiþtirerek üç ana öðün olan günlük beslenme düzeninin iki öðüne indirilmesi ve özellikle hamur iþleri, tatlýlar, kýrmýzý et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttýðýný bildirdi. Oruç tutarken saðlýklý ve çeþitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin saðlanmasýnýn esas olmasý gerekliliðine iþaret eden Saðlýk Bakanlýðý, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayýnda da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öðünü tamamlamak ve sahur öðününü atlamamak gerektiðini bildirdi.
SAHURDA SADECE SU ÝÇEREK NÝYETLENMEK VE GECE YATMADAN ÖNCE YEMEK YEMEK ZARARLI
Saðlýk Bakanlýðý, yapýlan yanlýþlardan birinin ise, sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemek olduðunu kaydetti. Bakanlýk oldukça zararlý olan bu tip beslenme tarzýnýn yaklaþýk 12 saat olan açlýðý, ortalama 18 saate çýkardýðýný, bunun da açlýk kan þekerinin daha erken saatlerde düþmesine ve buna baðlý olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olduðunun unutulmamsý gerektiðine dikkati çekti. Sahur yemeðinin aðýr yemeklerden oluþmamasý gerektiðine de iþaret eden Saðlýk Bakanlýðý’nýn uyarýsýnda, “Gece metabolizma hýzý düþtüðü için yemeklerin yaða dönüþme hýzý ve kilo alma riski artmaktadýr. Bu nedenle sahura mutlaka kalkýlmalý ve bu öðünde süt, yoðurt, peynir gibi besinlerden oluþan bir kahvaltý yapýlmalý ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluþan bir öðün tercih edilmelidir” denildi.
ÝFTAR SOFRALARINDA ÝHTÝYACIN 2-3 KAT FAZLASI BULUNUYOR
Ýftar sofralarýndaki çeþitlilik ve bolluðun da zararlý olabileceðini bildiren Saðlýk Bakanlýðý, iftar sofralarýnda bir insana yetecek yemeðin 2-3 kat fazlasý bulunabildiðini ve iftarda yapýlan en büyük hatalardan birisinin de çok hýzlý bir þekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmek olduðunu ifade etti. Beynin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verdiðini belirten Bakanlýk, bu durumun ilerleyen günlerde kilo alýmýna da zemin hazýrladýðý yönünde uyarýda bulundu.
RAMAZAN AYINDA REFLÜYE DÝKKAT
Saðlýk Bakanlýðý, Ramazan ayýnda karýlaþýlan saðlýk sorunlarýna iliþkin de bilgi verdi. Bakanlýk bu ayda en sýk karþýlaþýlan sorunlardan birinin mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doðru geri kaçmasý olarak tanýmlanan reflü olduðunu bildirdi. Tüm bu rahatsýzlýklarýn ortaya çýkmamasý için saðlýklý beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiðine vurgu yapan Saðlýk Bakanlýðý, oruç tutmanýn saðlýklý insanlarýn metabolik dengesinde çok önemli deðiþiklikler yapmadýðý, ancak þeker hastalýðý ve karaciðer yetmezliði gibi bazý hastalýklarda veya hamilelik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doðurabileceðinin de göz ardý edilmemesi gerektiðinin altýný çizdi. Bakanlýk, kronik hastalýðý olan kiþilerin ise, mutlaka ilgili uzman hekime danýþarak oruç tutmalarý gerektiðini kaydetti.
BAKANLIK'TAN ORUÇ TUTACAKLARA ALTIN ÖÐÜTLER
Saðlýk Bakanlýðý, oruç tutanlar için saðlýklý beslenme önerilerini ise þöyle sýraladý:
-Ramazan ayý süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
-Ramazan ayýnda öðünler; sahur ve iftarda iki ana öðün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralýklarla iki ara öðün þeklinde düzenlenmelidir.
-Oruç tutanlarýn mutlaka sahur yapmalarý saðlýðýn korunmasý açýsýndan önemlidir. Sahur yemeðinde süt, yoðurt, peynir gibi besinlerden oluþan hafif bir kahvaltý yapýlmalý ya da çorba, sebze ve zeytinyaðlý yemeklerden oluþan bir öðün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aþýrý acýkma problemi olanlarýn midenin boþalma süresini uzatarak acýkmayý geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavý gibi yemekleri tüketmesi; aþýrý yaðlý, tuzlu ve aðýr yemekler ile unlu gýdalardan uzak durulmasý uygundur.
-Ýftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltýlýklar veya çorba gibi hafif yemeklerle baþlanýlmasý, 10-15 dakika sonra az yaðlý et yemeði, sebze yemeði veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan þekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavý gibi glisemik indeksi yüksek olan gýdalar yerine bulgur pilavý, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalý besinler) tercih edilmelidir.
-Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sývý ihtiyacýný da karþýlayacak ayran, taze sýkýlmýþ meyve sularý, soda, sebze sularý içmeye özen gösterilmelidir.
-Ýftarda aþýrý þerbetli, yaðlý tatlýlar yerine; sütlü tatlýlar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlýlarý tercih edilmelidir.
-Yemekleri hýzlý yemekten kaçýnmalý, yavaþ yavaþ ve iyice çiðneyerek yenilmelidir.
-Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar þeklinde beslenilmelidir.
-Ýftar yemeðinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karþýsýna geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kýsa mesafeli yürüyüþler yapmak sindirime yardýmcý olmasý açýsýndan yararlý olmaktadýr.
-Ramazan ayýnda yemeklerin piþirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ýzgara, haþlama ve fýrýnda yapýlan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuþ, tütsülenmiþ ve kýzartýlmýþ besinlerden uzak durulmalýdýr.
-Beslenme düzenindeki deðiþikliklere baðlý olarak oluþabilecek kabýzlýðý önlemek için, yemeklerde lif oraný yüksek gýdalar (kurubaklagiller, kepekli tahýllar, sebzeler) ve ara öðünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fýndýk, badem gibi kuru yemiþler tercih edilmelidir.


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý


Yer imleri