Ayçiçek yaðýnda büyük indirim
01 09 2008
Yaklaþýk bir yýldýr týrmanýþta olan ayçiçek yaðý fiyatlarýnda firmalar, yüzde 25'den fazla indirim yapmaya baþladý.
Helvacýzade AÞ bünyesinde Konya'da üretim yapan Zade Bitkisel Yað Fabrikasý Müdürü Mustafa Yýldýz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, son bir yýldýr Türkiye'de ve dünyada üretim miktarýnda yaþanan azalma ve biyoyakýtta yaðlý tohumlarýn kullanýmý nedeniyle yað üretimi için gerekli olan ayçiçeðinin fiyatýnýn arttýðýný hatýrlattý.
Buna baðlý olarak, bitkisel yað üreticileri olarak bu fiyat artýþýný ürünlerine yansýtmak zorunda kaldýklarýný ifade eden Yýldýz, ''Bu yýl ise ülkemizde yaðlýk ayçiçeði üretim alaný yüzde 5 ile 10 arasýnda arttý, buna baðlý olarak rekoltede de artýþlar yaþandý'' dedi.
Adana'da ürün hasadýnýn tamamlanmak üzere olduðunu, Trakya, Ege ve Ýç Anadolu'da da bu yýl yüksek verim alýndýðýný dile getiren Yýldýz, þunlarý kaydetti:
''Hammadde fiyatlarýndaki gerilemeyi, fiyatlarýn son dönemde sürekli yükseldiði bir ortamda hemen ürünlerimize, yani vatandaþlara yansýtmak için ortalama tüm ürünlerimizde yaklaþýk yüzde 5 indirime gittik. Bu indirimle yaðda ilk indirimi yapan firmalardan biri olduk. En fazla talep gören ürünlerimizden biri olan 5 kilogramlýk ayçiçek yaðýnýn fiyatýný ise 22.90 YTL'den 16,90'a çektik. Ancak, ayçiçek yaðý fiyatlarýnýn bu seviyenin çok daha fazla altýna düþeceðini tahmin etmiyoruz. Ramazan öncesi böyle bir indirimin vatandaþlarýmýzý rahatlatacaðýný umuyoruz.''
Yýldýz, fiyatý düþürmelerinde, mahsulde bu yýl verimin yüksek olmasý ve siyasi belirsizliðin giderilmesi gibi faktörlerin önemli rol oynadýðýný da sözlerine ekledi.
AA

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri