hadislerle ilim

ilmin kaldýrýlmasý

Ýbnu Amr Ýbni'l-As radýyallahu anhüma anlatýyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah ilmi (verdikten sonra), insanlarýn (kalbinden) zorla söküp almaz. Fakat ilmi, ülemayý kabzetmek suretiyle alýr. Ülema kabzedilir, öyle ki, tek bir alim kalmaz. Halk da cahilleri kendine reis yapar. Bunlara meseleler sorulur, onlar da ilme dayanmaksýzýn (kendi reyleriyle) fetva verirler, böylece hem kendilerini hem de baþkalarýný dalâlete atarlar."

Buhari, Ýlim 34, Ý'tisam 7; Müslim, ilm 13, (2573); Tirmizi, ilm 5, (2654).

Ebu'd-Derda radýyallahu anh anlatýyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ile beraberdik. Gözünü semaya dikti. Sonra: "Þu anlar, ilmin insanlardan kapýp kaçýrýldýðý anlardýr. Öyle ki, bu hususta insanlar hiçbir þeye muktedir olamazlar!" buyurdular.

Ziyad Ýbnu Lebid el-Ensari araya girip: "Bizler Kur'an'ý okuyup dururken ilim bizlerden nasýl kapýp kaçýrýlýr? Vallahi biz onu hem okuyacaðýz, hem de çocuklarýmýza, kadýnlarýmýza okutacaðýz!" dedi. Resulullah da: "Anasýz kalasýn, ey Ziyad, ben seni Medine fakihlerinden sayýyordum. (Bak) iþte Tevrat ve Ýncil, yahudilerin ve nasranilerin elinde, onlarýn ne iþine yarýyor (sanki onunla amel mi ediyorlar)?" buyurdu. Cübeyr der ki: "Ubade Ýbnu's-Samit radýyallahu anh'a rastladým. Kardeþin Ebu'd-Derda ne söyledi, iþittin mi? dedim. Ve ona Ebu'd-Derda'nýn söylediðini haber verdim. bana: "Ebu'd-Derda doðru söylemiþ, dilersen kaldýrýlacak olan ilk ilmin ne olduðunu sana haber vereyim: Ýnsanlardan kaldýrýlacak olan ilk ilim huþu'dur. Büyük bir câmiye girip huþu üzere olan tek þahsý göremiyeceðin vakit yakýndýr!" dedi."

Tirmizi, Ýlm 5, (265)

Ömer Ýbnu Abdilaziz rahimehullah'dan nakledildiðine göre, (Medine valisi) Ebu Bekr Ýbnu Hazm'a þöyle yazmýþtýr: "Bak, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ýn hadisinden ne varsa yaz. Zira ben, ilmin kaybolmasýndan ve ülemanýn gitmesinden korkuyorum. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ýn hadisinden baþka bir þey kabul etme. Alimler ilmi yaysýnlar, ilim için (herkese açýk yerlerde) halkalar teþkil etsinler, ta ki bilmeyenler de böylece öðrensin. Zira ilim, gizli kalmazsa helak olmaz."

Buhari, Ýlm 34.

''Ey Allâh'ým!Menfaat vermeyen ilimden,huþu duymayan kalpten,kabul olunmayan duadan ve doymak bilmeyen nefistan sana sýðýnýrým". (hadis-i þerif)