Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
12 sonuçtan 1 ile 10 arasý

Konu: Büyük patlamaya 8 gün kaldý

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Büyük patlamaya 8 gün kaldý

"Büyük Patlama" (Big Bang) teorisini doðrulayacak deney için bilim adamlarý uyarýyor: "Dünyayý yutabilecek mini kara delikler ortaya çýkabilir

Sonunda her þey tamam edildi. Þimdi deney için geri sayým baþladý. Tarih belli: 10 Eylül.

Deney, evrenin oluþumunu tetikleyen "büyük patlama" (Big Bang) teorisini doðrulayabilecek nitelikte. Bunun için nükleer deneylerden bile daha karmaþýk sayýlan "parçacýk çarpýþtýrma" iþlemi gerçekleþtirilecek. Tehlikeli bir deney olduðu için yerin altýnda kurulan devasa laboratuvarda gerçekleþtirilecek. Bu yüzden deneyi gerçekleþtirecek olan ekip "güvenli ortam var" diyor ve deneyin yapýlmasýný savunuyor.

Kaos teorisyeni þiddetle karþý çýkýyor

Ancak bir baþka grup bilim adamý dün müthiþ bir uyarýda bulundu. Onlara göre bu deney o kadar tehlikeli ki "dünyanýn sonu olabilir". Bu amaçla daha önce de deneyin durdurulmasý için Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne baþvurmuþlardý. Ancak AÝHM, "Büyük Hadron Çarpýþtýrýcý" aleyhindeki baþvuruyu reddetmiþti.

Alman kaos teorisyeni Otto Rössler'in etrafýnda bir araya gelen insanlarýn, AB'nin nükleer araþtýrma merkezi (CERN)'in 10 Eylül'de hizmete sokacaðý laboratuvarda yapýlmasý planlanan "parçacýk çarpýþtýrma" deneyine mani olabilmek için verdikleri dilekçeyi deðerlendiren AÝHM, baþvuruyu geçen hafta reddetti.

"Dünyayý yutabilecek mini kara delikler" ortaya çýkabilir
    Evrenin oluþumuyla ilgili "büyük patlama" teorisini doðrulayabileceði düþünülen deneye itiraz edenler, deney sonucu "dünyayý yutabilecek mini kara delikler" ortaya çýkmasý ihtimalini öne sürüyor ve Fransa-Ýsviçre sýnýrýndaki CERN laboratuvarýnýn kapatýlmasýný istiyor.

Vatandaþ grubunun sözcüsü Viyanalý Markus Goritschnig, "Deney durdurulsaydý, þimdiye kadar hiç atýlmamýþ bir adým atýlmýþ olacaktý" dedi ve mahkemenin, yine de dava dilekçesini esastan görüþmesini beklediklerini belirtti.

Maddenin ilk kez kütle kazandýðý ana gitmeyi planlýyorlar.

"Mini kara deliklerin, bilinen en tehlikeli nesneler olabileceðini" söyleyen Goritschnig, deneye katýlan 26 fizikçinin "ateþle oynadýðýný" iddia etti.
    Bilimadamlarý, CERN deneyiyle fiziðin baþlangýcýna, maddenin ilk kez kütle kazandýðý ana gitmeyi ve maddenin neden ve nasýl kütle sahibi olduðu sorusunu cevaplandýrmayý tasarlýyor.

Parçacýk hýzlandýrýcýyý harekete geçirmek zor

Ýsviçre-Fransa sýnýrýnda, 27 kilometrelik bir tünel içerisinde bulunan parçacýk hýzlandýrýcýyý harekete geçirmek o kadar kolay deðil; önce makinenin 8 ana parçasý -271 dereceye kadar soðutulacak. Ardýndan, 1600 adet süper-iletken mýknatýs düzgün olarak çalýþtýrýlacak. Deney sýrasýnda bütün parçalarýn senkronize þekilde çalýþmasý þart. En ufak uyumsuzluk risk sayýlýyor.

Saniyede 800 milyon parçacýk çarpýþmasý olmasý beklenen "asrýn deneyi", yerin 150 metre altýnda yapýlacak. Deneye Türkiye'den de bilimadamlarý katýlýyor.
    NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE

Kullanýcý Bilgi Menüsü

baþýmýza bir hal getirecek bu dangalaklar. du bakalým...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

deney yapýlmadan nasýl anlaþýlacak risk varmý yokmu
    peki aksi hale yani insanlýða yardýmcý olacak belkide....!

Kullanýcý Bilgi Menüsü

mutlaka bir bildikleri vardýr yoksa durduk yere dünyayý baþlarýna yýkarlarmý sonuç iyi olur inþallah

Kullanýcý Bilgi Menüsü

bende merakla bu deneyi bekliyom bakalým ne olacak yada ne bulacaklar:49:

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Smileys Allgemein 087

Alýntý gacvokem Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    bende merakla bu deneyi bekliyom bakalým ne olacak yada ne bulacaklar:49:

Ben çok tedirginim aslýnda bu olay göründüðü kadar basit deðil
    engellemek isteyenlerinde kendilerine göre bir teorileri mutlaka
    vardýr.Düþünsenize dünya oluþurken meydana gelen olaylarýn
    tekrarý,ya gerçekten deney baþarýlý olursa,acaba dünyamýza
    zarar verip vermeyeceðini bilmiyoruz

:49:

Kullanýcý Bilgi Menüsü

rizkli olsaydý dünya fransýzlara onay vermezdi kanýsýndayým ?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Yo

Alýntý f47xfenerli Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    aynen katýlýyorum...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Yo

Alýntý f47xfenerli Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    Alýntý ayran Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    aynen katýlýyorum...
    Ben fransýzlarý oldum olasý sevmedim sadece PARÝS haricinde

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Icon11

Alýntý OLDSMAN Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    Ben fransýzlarý oldum olasý sevmedim sadece PARÝS haricinde

fransa'da 2 hafta kaldým liyon yakýnlarýnda her tarafý yeþil aðaçlarlar kaplý küçük bir kasabaydý paris ise liyondan zanedersem 25 klm uzakta..ama gidip görmek nasip olmadý...

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri