GÜNÜMÜZ MÜZ
İK EĞİTİMCİSİ NASIL OLMALIDIR?
Yard. Doç. Dr. Efe AKBULUT
∗
ÖZET
Günümüzde bilim ve teknolojideki ba
ş döndürücü ilerlemeler diğer sistemlerde olduğu gibi eğitim
sisteminde de birçok gelişime ve değişime yol açmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak eğitim sistemimizle ilgili
değişkenlerde de (öğrenci, öğretmen, öğretim programları vb) alternatif arayışlara girilmiştir. Örneğin, öğretmen
merkezli eğitim anlayışı yerini öğrenci merkezli anlayışa terk etmiştir. “Nasıl bir eğitim gereklidir ve özellikle de
günümüz öğretmeni nasıl olmalıdır? Hangi yeterliklere sahip olmalıdır?” soruları son yıllarda daha sıkça
gündeme gelmektedir. Söz konusu soruların temel odağı, gelecek kuşakların yetiştirilmesi olgusundan ve
öneminden kaynaklanmaktadır. Bu perspektifle yapılan bu çalışmada, genel anlamda öğretmenlik mesleği
üzerinde durulmakta ve spesifik anlamda ise, “Günümüz müzik öğretmeni nasıl olmalı ve hangi yeterliklere
sahip olmalıdır?” soruları irdelenmektedir.
Anahtar Kelimeler:
Müzik Eğitimi, Müzik Öğretmeni, Günümüz Müzik Öğretmeni
WHAT QUALITIES A CONTEMPORARY MUSIC TEACHER SHOULD BEAR
ABSTRACT
Amazing developments in science and technology have given rise to many changes in education as well as in
other areas. With respect to these changes, there has occurred necessity to search for alternative movements in
the variables of education such as student, teacher, educational programs. For instance, teacher centered
education has been replaced by learner centered education. The questions ‘What kind of education is needed?’
and ‘What are the necessary qualities of a contemporary teacher?’ are nowadays more commonly asked in the
field of education. These questions originate from the significance of the fact that new generations must be well
raised. Within this perspective, this study aims to focus in general on the profession of music education and
specifically on what a music teacher should be like and what qualities they should bear.
*** Words:
Music Education, Music Teacher, Compotorary Music Teacher
G
İRİŞ
İ
nsan doğumundan ölümüne kadar nasıl bir ses atmosferi içinde yaşıyorsa, benzer şekilde
kendini eğitim süreçlerinin de içerisinde bulur. Toplumun bireylerinin iyi yetiştirilmesi kendisine,
yaşadığı çevreye ve bağlı bulunduğu topluma faydalı hale getirilmesi gereği günümüzde daha da önem
kazanmış ve bir bakıma temel bir zorunluluk haline gelmiştir. Bireylerde olumlu yönde davranışların
oluşturulması ve istendik davranış değişikliğinin meydana getirilmesi, eğitimle mümkün olmaktadır.
Davranış değişikliğinin meydana getirilmesi için devreye konan ve sergilenen etkinliklerin
tümü eğitim etkinlikleridir. Bu eğitim etkinliklerinde ve süreçlerde öğretmen önemli bir rol
oynamaktadır. Öğretmen, bireylerin yetiştirilmesinde eğitim sisteminin en önemli halkalarından birini
oluşturur. İnsanın eğitim amacıyla bilgi edinmesi, beceri kazanması, tutum geliştirmesi, değerler
kazanması, çevresindeki varlıkları tanıması, olay ve olgular arasında ilişki kurması, öğretmen aracılığı
ile mümkün olabilmektedir.
Konuyu spesifik anlamda ele almadan önce genel anlamda “Ö
ğretmen kimdir, nitelikleri ve temel
görevleri nelerdir?” soruları üzerinde durulacak ve daha sonra “Günümüz müzik eğitimcisi nasıl
olmalıdır” sorusuna yanıt bulmak için; “Müzik öğretmeni kimdir, nitelikleri ve temel görevleri
nelerdir?” soruları irdelenecektir.
“Öğretmen kimdir?” sorusuna kuşkusuz birden çok yanıt verilebilir. Erden (1998 s: 38) e göre
öğretmen; “örgün eğitim kurumlarında öğretimi sağlayan ve belli bir program çerçevesinde planlı
e
ğitim etkinlikleri düzenleyerek öğrencilerde programlar doğrultusunda istendik davranış değişikliği
∗ PAÜ egıtım fakultesı GSEB muzık egıtımı anabılım dalı..
Yer imleri