14 bin YTL maaþlý sendika baþkaný...

Türk-Ýþ’e baðlý Yol-Ýþ Sendikasý’nda
yarýn yapýlacak genel kurulu öncesi Denetim Kurulu’nun raporuna yansýyan iddialarla "Baþkan ve yönetim 365 gün harcýrah aldý" hesaplaþmasý gündeme geldi.

Raporda, Yol-Ýþ Baþkaný Fikret Barýn ile 7 yönetim kurulu üyesinin, yýlýn 365 günü "iþ gezisi"ndeymiþ gibi harcýrah aldýðý ortaya konuldu.

MERKEZÝ Ankara’da bulunan Türk-Ýþ’e baðlý Yol Ýþ Sendikasý baþkan ve yedi yöneticisinin yýlýn 365 günü gezideymiþ gibi harcýrah aldýklarý ortaya çýktý. Bu tabloyu ortaya çýkaran, sendikanýn Denetim Kurulu’nun hazýrladýðý 17 Temmuz 2008 tarihli raporu oldu. Raporda, Yol-Ýþ Genel Baþkaný Fikret Barýn ile yedi yönetim kurulu üyesinin, sendika imkanlarýný kiþisel çýkarlarý için kullandýklarýný gösteren iddialara yer verildi. Denetim Kurulu raporu, gereðinin yapýlmasý için suçlanan Baþkan Barýn’a verildi.

Harcýrah, ikramiye, ödenek

Rapordaki bazý iddialar özetle þöyle: "Ayda net 9 bin YTL maaþ alan Barýn ile ayda net 8 bin YTL maaþ alan yedi yönetim kurulu üyesi, yýlýn 365 günü Ankara dýþýnda görevdeymiþler gibi ’tam harcýrah’ aldý. Baþkan ve yöneticiler, dört aylýk ücretleri tutarýnda ikramiye, izin parasý ile yüksek miktarlarda ’temsil ödeneði’ aldýlar. Barýn’a bunlara ilave olarak, yýllýk ücretli izin süresinin ücreti de ödendi."

Kasadan faizsiz avans

Raporda, Sendikalar Yasasý’nýn yasaklamasýna karþýn, bazý genel merkez yöneticilerinin çok yüksek miktarlarda avans aldýðý iddiasý da yer aldý. Ýddialara göre, bir yöneticinin üzerindeki avans miktarý 250 bin YTL’yi buldu. Sendika kasasýndan süresiz olarak alýnan avanslara hiç faiz iþletilmedi.

Kiþisel harcamalar ödendi

Rapora göre, yöneticilerin kredi kartý, kiþisel telefon faturalarý, kooperatif evlerine yaptýrdýklarý banyo dolabý, vestiyer gibi özel harcamalarý avans adýyla sendikaya ödettirildi.

Sahte üyelik

Sendikanýn bir þubesinde, sahte üye yapýlarak þube mali sekreterinin profesyonel sendikacý yapýldýðý, bu operasyon nedeniyle sendikanýn uðratýldýðý zararýn yaklaþýk 500 bin YTL olarak rapor edildi.

Sahte faturalar

Rapora göre, 6 Nisan 2007’de bir firmadan alýnan 19 bin þapkanýn tanesine 2.87 YTL ödendiði fatura edildi. Denetimle ayný þapkalarýn piyasada 0.9 YTL’den satýldýðý belirlendi. Sendikanýn ödediði 64 bin 345 YTL’nin, yaklaþýk üçte ikisi olan 44 bin 167 YTL "fazla ödeme" olarak saptandý. 2007’de bir firmaya, dört fatura karþýlýðýnda KDV dahil 88 bin 736 YTL ödendi. Ancak karþýlýðýnda sendikaya hiçbir mal girmedi.

Yüksek bedelli arsa

Sendika ile hiç ilgisi olmayan kiþilerin yapý kooperatifi taksitleri ödendi. Yönetim Kurulu’nca 6 milyon 300 bin dolara Ýstanbul Zeytinburnu’nda alýnan arsanýn gerçek bedelini bir uzman firma en yüksek 4 milyon 750 bin dolar olarak raporladý.

Ýþçilerin parasýyla vali odasý tefriþi

YOL-Ýþ Sendikasý Denetim Kurulu raporuna göre, Sendikalar Kanunu’na aykýrý olarak, sendikada bazý bakanlarýn ve valilerin isteði yerine getirilerek, sendikalý iþçi üye aidatlarýndan saðlanan gelirlerin önemli bir kýsmý, bazý valilerin odalarýnýn tefriþine, üyelerle hiç ilgisi olmayan spor salonlarýnýn yapýmýna harcandý.

Sendika Baþkaný:

Hepsi yalan kalemi ellerine alýp yazmýþlar

YOL-Ýþ Genel Baþkaný Fikret Barýn, Denetim Kurulu’nun raporundaki iddialarý "Hepsi iftira ve yakýþtýrma. Hiçbir kanýtý yok" diyerek yalanladý. Yarýn yapýlacak olan Genel Kurul’da bütün gerçekleri açýklayacaðýný söyleyen Barýn, þöyle konuþtu: "Eðer söylenenler doðru olsaydý ben þu an bu koltukta oturuyor olur muydum? O zaman benim burda ne iþim var? Almýþ ellerine kalemi yazmýþlar. Asla doðru deðil."

14 bin YTL maaþlý baþkan ayda 2 bin YTL harcýrah aldý

Yol-Ýþ Sendikasý Yönetim Kurulu Üyeleri
Fahrettin Ýnan

Sinasi Tüysüz

Tevfik Özçelik

Kemal Yýlmaz

Kenan Özsüer

Nuhi Çelebi

Ramazan Aðar

Türkiye’nin en fazla üyeye ve maddi imkana sahip sendikalarýndan Yol-Ýþ’in, üyelerinin büyük çoðunluðu Karayollarý Genel Müdürlüðü iþyerlerinde ve il özel idarelerinde çalýþýyor. Baþkan Fikret Barýn’ýn gelirleri denetim raporunda þöyle sýralanýyor:

Aylýk brüt ücreti 14 bin, neti 9 bin YTL. Yýlda 4 aylýk ücreti tutarýnda ikramiye alýyor. Ýþçi kesimi ve Türk-Ýþ adýna Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu üyesi sýfatýyla da SGK’dan ayda net 4 bin 500 YTL ve yýlda iki ikramiye alýyor.

Rapora göre Barýn, 17 yýldýr yýlýn 365 günü Ankara dýþýnda görevliymiþ gibi harcýrah aldý. Bugün aylýk tutarý 2 bin YTL olan harcýrah, cumartesi-pazar ve tatiller dahil Barýn’a ödendi. Aylýk 2 bin YTL olduðu dikkate alýndýðýnda günlük harcýrah yaklaþýk 67 YTL’ye denk geliyor.

Sendikadan iki aracý ve bir özel makam þoförü var. Bu arabalardan biri 430 bin YTL’lik son model Mercedes, diðeri Passat. Bu araçlar, özel iþlerde kullanýlsa bile, bütün benzin ve tamir bakým faturalarý sendikaca ödeniyor.

Ek olarak fiilen sýnýrsýz temsil ödeneði kullanma imkanýna sahip.

Kenthaber...