Kim Yahudi ?
Kûfe'de bir adam, kendisinin Müslüman olduðunu söylemekle beraber Hazreti Osman'ýn (r.a.) yahûdi olduðunu iddia eder dururmuþ. Etrafýndaki ilim adamlarý her ne kadar adamý iknaya çalýþýyorlarsa da, bir türlü ikna edemezlermiþ. Bu meseleyi Ýmam-ý Âzam Hazretlerine arzedip adamý susturmasýný rica etmiþler.
Ýmam-ý A'zam Hazretleri bir akþam adamýn evine misafir olmuþ. Hoþ-beþten sonra ev sahibi zamanýn en büyük aliminin evine gelmesinde bir sebep olduðunu tahmin ederek, isteðinin ne olduðunu sormuþ.
Ýmam-ý A'zam Hazretleri:
— Senin güzel ve dindar bir kýzýn varmýþ, ona düðüncü geldim, deyince adam hayret etmiþ ve:
— Ya Ýmam! Sizi buraya kadar gönderen o adam, nasýl bir kimsedir? diye sormuþ.
Hazreti Ýmam, baþlamýþ damat adayýnýn meziyetlerini saymaya:
— Dindar, Allah'tan son derece korkar, hayadan melekler bile ona yetiþemez, âlim, hafýz... diye saymaya devam edince.
Adam:
— Yeter!, demiþ. Senin bu anlattýklarýnýn yarýsý bile benim kýzýmý vermeme yeter de artar bile.
Meramýna eriþen Ýmam:
— Yalnýz, demiþ bir kusurunu söylemeyi unuttum. Kýzýnýzý istediðim zat, yahûdidir, demiþ.
Adam bunun üzerine hiddetlenmiþ tabiii:
— Nasýl olur ya Ýmam! Benim kýzým bir yahûdiye mi lâyýkdýr? demiþ.
Adamdan bu cevabý alan Ýmam-ý A'zam Hazretleri:
— Niye lâyýk olmasýn? Sen bir kýzýný yahûdiye vermek istemiyorsun da, Yüce Peygamberimiz (s.a.s.) iki kýzýný da yahûdiye nasýl verdi? demiþ.
Adam anlamýþ tabii Ýmam Hazretlerinin eve niçin geldiðini... Eline ayaðýna sarýlarak af dilemiþ ve bir daha da Hazreti Osman hakkýnda söylediði sözleri aðzýna almamýþ.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri