Mersin'de Uğurlu ailesinin kalçasındaki çıkık nedeniyle tedavi olması için özel bir hastaneye götürdükleri çocukları 22 yaşındaki Melahat Uğurlu'nun bir daha yürüyemediği iddia edildi.
Aile, ameliyatı gerçekleştiren doktorun yüzde 90 iyileşme garantisi verdiği çocuklarının durumu karşısında gözyaşlarını tutamazken doktor ve hastane hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Tarsus Sağlık Grup Başkanlığı da olayla ilgili soruşturma başlattı.
Mersin'in Bahçelievler Mahallesi'nde oturan Mehmet Recep (49) ve Emine Uğurlu çiftçi, 3 çocuklarının en büyüğü ve doğuştan Daum Sendromu hastası olan 22 yaşındaki Melahat'ın 10 yaşında iken kalçasındaki çıkığı fark etti. Doktor doktor, hastane hastane gezen Uğurlu çifti, doktorların özürlü olması nedeniyle yatalak kalarak ve iyileşmesinden korktukları için ameliyata cesaret edememesi nedeniyle çocuklarını bir türlü tedavi ettiremedi.
Bir yakınlarının tavsiyesi üzerine Uğurlu çifti soluğu Tarsus ilçesi'ndeki Özel Ömer Sayar Hastanesi'nde aldı.
İddiaya göre, Dr. Ömer Sayar ile görüşen aile çocuklarının yüzde 90 iyileşeceğine ve 2 ayda ayağa kalkacağına garanti verilince ameliyata karar verildi ve 2006 yılının 9. ayında ameliyat gerçekleştirildi.
Ameliyatın üzerinden 2 yıl geçmesine ve kızlarının doğuştan özürlü olmasına rağmen yapılan bu ameliyat sonrası kızlarının yatalak hale gelmesi nedeniyle perişan olan aile doktor hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Tarsus Sağlık Grup Başkanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.
Olayı anlatırken gözyaşlarını tutamayan anne Emine Uğurlu, doğuştan özürlü olan kızının sol kalça çıkığı rahatsızlığı olduğunu fark ederek Tarsus'ta bulunan Özel Ömer Sayar Hastanesi'ne götürdüklerini söyledi. Doktor Ömer Sayar ile görüştüklerinde doktorun (Ben ameliyat yaparım) diyerek iyileşeceğine dair kendilerine yüzde 90 garanti ile 2 ay sonra ayağa kalkma garantisi verdiğini ifade etti.
Doktor Ömer Sayar'ın sözlerine güvenerek çocuklarını ameliyat ettirdiklerini anlatan Uğurlu, "Kızımın doğuştan özürlü olması göz önüne alınarak yapılan bu ameliyat kızımı eskisinden daha kötü hale getirerek yatalak duruma getirdi. Biz hastane masrafları ile birlikte 20 bin YTL bir para ödedik. Gereğinin yapılarak doktorun cezalandırılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
Hastanedeki ameliyat sırasında da çocukla gerektiği kadar ilgilenilmediğini iddia eden anne Emine Uğurlu, "Çocuğumuz ayağındaki ayakkabısı ile ayakta yürüyerek götürdük. Çocuğum ameliyat olmadan 1 yıl önce koşarak okuluna gidebiliyordu. Ameliyattan sonra ise çocuğum yatalak hale geldi. Çocuğumu şimdi ya kucağımda ya da tekerlekli sandalye ile taşıyorum. Bu çocuğu riske aldı. Başka doktorlar riskine girmedi. Onu Allah'a havale ediyorum. Böyle özürlü çocukların günahına girmesin. Perişan etmesin. Biz perişan olduk onlar olmasın. Bizi maddi manevi perişan etti. Yetkililere şikayetlerimi bildiriyorum. Gereğinin yapılmasını istiyorum." diye konuştu.
Kızının başından geçen olayları anlatan baba Mehmet Recep Uğurlu ise daha önce ihtiyaçlarını giderebilen çocuklarının ameliyat sonrası yatalak hale geldiğini anlatarak doktor hakkında şikayetçi olduklarını söyledi.
Uğurlu, "Çocuğumuzu doktora götürdüğümüzde aksıyordu. İyileşsin dedik. Bize garanti verdi ancak çocuğumuz yatalak hale geldi" ifadesini kullandı.
İddialara cevap veren Doktor Ömer Sayar ise aileyi suçladı. (Bu lafların aslı astarı yok) diyerek ailenin yalan söylediğini iddia eden Dr. Sayar, şunları söyledi: "Çocuk bize geldiğinde yürüyemiyordu ve zeka özürlü bir çocuktu. Biz gerekeni yaptık. Kalçasındaki kemik çürümüştü. Çürüğü temizledik gerekli tedaviyi yaptık ancak aile çocukları ile gereği kadar ilgilenmedi. (Fizik tedavi yaptırın) dedik onu da yaptırmadılar. Bizden para koparmaya çalışıyorlar
Yer imleri