Ramazan toksinlerden arýnmak için fýrsat

Ramazan'ýn bilinen en eski detoks olduðunu vurgulayan Diyetisyen Gizem Keservuran ve Diyetisyen Hülya Çaðatay'dan kolayca uygulanabilecek bilimsel tavsiyeler; tatlý ihtiyacýnýzý karþýlamasý ve serinlemek için tatlý olarak dondurma ve meyve tercih edin. Tatlýnýzý toz tarçýn ve karanfil ile lezzetlendirin. Sahurda menemen gibi protein içeriði yüksek besinlerden oluþan bir kahvaltý hazýrlayýn. Çay-kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya býrakýn. Sindiriminize yardýmcý olacak olan bitki çaylarýný tercih edin.
Ramazan'da sýkça yapýlan beslenme hatalarý hastalýklarý tetikliyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Beslenme-Diyet Uzmaný Gizem Keservuran ve Beslenme-Diyet Uzmaný Hülya Çaðatay, Ramazan'da saðlýklý beslenmek için kolaylýkla uygulanabilecek bilimsel tavsiyelerde bulundu. Ramazan'ýn bilinen en eski detoks olduðunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmaný Gizem Keservuran, “Özenle hazýrlanmýþ ramazan sofralarýna oturduðumuzda yemeðe hangi yiyecekten baþlayacaðýmýza karar veremeyiz. Ýftariyelikler, çorba, pide, ana yemek, tatlý... Ve sonunda midede aðýrlýk, gaz, yanma, kabýzlýk ve mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçmasý olarak adlandýrdýðýmýz 'reflü' gibi sorunlarla karþý karþýya kalýrýz. Bireye özel beslenme planý ve doðru besin seçimi ile Ramazan ayý sonunda toksinlerden arýnmýþ, daha saðlýklý ve daha zinde bir bedenle hayatýmýza devam edebiliriz” diye konuþtu.
ORUÇ TUTARKEN DE BEÞ ÖÐÜN YENMELÝ
Saðlýklý bir bireyin gün içinde 3 ana 3 ara öðün olmak koþuluyla 2.5 - 3 saat arayla 6 öðün beslenmesi gerektiðini hatýrlatan Keservuran, “Ramazan ayýnda ise öðün sayýsýný neredeyse ikiye düþmektedir. Ýftarda sofraya oturup bir anda yediðimiz yemekleri öðünlere daðýtmalý, çorba, ana yemek, tatlý ve meyve aralarýnda birer saat boþluklar býrakmalýyýz. Sahurda da saðlýklý bir kahvaltý yaptýðýmýzda öðün sayýsý beþi bulmakta. Uzun süreli açlýk nedeniyle yavaþlayan metabolizmamýzýn çalýþmasýný saðlamaktayýz. Ramazan ayýnda vücudumuzun enerji ihtiyacý deðiþmemekte, tüm gün aç kalmamýz akþam fazla yemek yiyeceðimiz anlamýna gelmemektedir. ” dedi.
MEYVELÝ DONRURMALI TATLI TERCÝH EDÝN
Beslenme ve Diyet Uzmaný Hülya Çaðatay, Ramazan sofralarýndan eksik olmayan hamur iþi tatlýlarýn yüksek kalorili olduðuna dikkat çekerek sözlerini þöyle sürdürdü: ”Sütlü tatlýlar, dondurma ve meyveler en düþük kalorili ve saðlýklý tatlýlardýr. Tüm bunlarýn yanýnda asýl önemli olan bu tatlýyý hangi zamanda tükettiðinizdir. Tatlýlar yemekten en az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen gösterilmelidir. Hamur tatlýlarý, sütlü tatlýlar ve meyveler arasýndaki kalori farkýný aþaðýdaki tablo gösteriyor.” Çaðatay, en uygun tatlý örneðini verdi: “1 dilim ananas, 8 adet viþne, 5-6 adet kara üzüm, 1 top limonlu dondurma. Serinlemenize, tatlý ihtiyacýnýzýn karþýlanmasýna ve enerjik olmanýza neden olacak bu tatlý 150 kaloridir.”
BÝR PORSÝYON ÝÇÝN TATLI KALORÝLERÝ
Baklava : 350 kal.
Künefe: 430 kal.
Revani: 220 kal.
Sütlaç: 180 kal.
Kazandibi: 130 kal.
Güllaç : 230 kal.
Meyve tabaðý: 100 kal.
MÝDE HAREKETLERÝNÝ MEYVE-SEBZE ÝLE ARTIRIN
Ramazan'da oruç tutmaya baðlý mide ve barsak hareketlerinde doðal olarak zayýflama olacaðýný belirten Beslenme-Diyet Uzmaný Hülya Çaðatay, “Lif içeriði yani posa içeriði tüksek olan besinler tercih edilmelidir. Özellikle sebzeli yemekleri tercih edip salatanýzý asla sofranýzdan eksik etmeyin. Bol lif alýmý kan þekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi yaþamanýzý saðlayacaktýr. Özellikle meyveler iftardan gece uyuyacaðýnýz vakte kadar ara öðün þeklinde azar azar tüketilebilir ve hem mide hareketlerini düzenlemiþ hemde günlük mineral ve vitamin gereksiniminizi saðlamýþ olursunuz. Özellikle ananas, viþne ve kara üzüm gibi meyveler antioksidan içeriðiyle vücudunuzda oluþan zararlý bileþiklerle savaþýlmasýna yardým edecektir. “
Saðlýklý oruç için sekiz pratik uygulama;
  • Orucunuzu 2-3 adet hurma ve yarým su bardaðý su (Mide hacmini fazla doldurmamak adýna) ile açýn.
  • Orucunuzu açtýktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin. Daha sonra çorba ile devam edin
  • Mutlaka sahura kalkýn. Ramazan'ýn ikinci haftasýndan sonra yavaþlayacak olan metabolizmanýzý öðün atlayarak daha da yavaþlatmayýn. Bir bardak su içip niyetlenmeyin, sahuru erken kahvaltý gibi düþünüp saðlýklý doðru besinlerle hazýrlanmýþ kahvaltýnýzý yapýn.
  • Tüketeceðiniz besinleri iftar – sahur arasýnda 4-5 öðüne yayýn.
  • Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya býrakýn. Çay, kahve yerine sizi rahatlatýp, dinlendirecek ve sindiriminize yardýmcý olacak olan bitki çaylarýný tercih edin.
  • Günlük su ihtiyacýnýzý öðün aralarýna yayýn, yemekler ile birlikte su içmeyin.
  • Künefe, revani, tulumba tatlýsý, kemalpaþa yerine sütlü tatlýlarý-sütlaç, muhallebi, kazandibi, tavukgöðsü- veya meyve tatlýlarýný tercih edin
  • Lokmalarýný yutmayýnýz, yavaþ yavaþ tadýna vararak yemek yiyiniz.
RAMAZANDA BESLENME
Beslenme ve Diyet Uzmaný Gizem Keservuran, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyecek herhangi bir saðlýk sorunu olmayan yetiþkinler için saðlýklý sahur, iftar ve ara öðün mönüsü hazýrladý.
ÝFTAR
2-3 adet hurma
1 su bardaðý su ile orucunuzu açýnýz
Orucunuzu açtýktan 5-10 dk sonra;
1 kase ýspanak çorba (posa alýmý ve sindirimi kolaylaþtýrmak açýsýndan önemli )
1 ince dilim tam buðday ekmeði
Bol yeþillikli az yaðlý salata ( 1 tatlý kaþýðý zeytinyaðý ile ) ( limon – balsamico sirke/meyve sirkesi eklenebilir )
Çorbanýzý içtikten 10-15 dk sonra;
2 köfte büyüklüðünde ýzgara tavuk/balýk/hindi eti veya kýrmýzý et
Bol yeþillikli az yaðlý salata ( 1 tatlý kaþýðý zeytinyaðý ile ) ( limon – sirke eklenebilir )
1 kase yoðurt veya 1 su bardaðý ayran veya 1 kase cacýk
6 yemek kaþýðý zeytinyaðlý sebze yemeði
1 ince dilim tam buðday ekmeði veya 1/8 dilim pide
Ýftardan 1 saat sonra; (21:30 gibi);
1 top böðürtlenli / çilekli dondurma ile sütlü tatlý
(kazandibi / sütlaç / tavuk göðsü gibi )
( tatlýnýzý toz tarçýn ve karanfil ile lezzetlendirebilirsiniz ) + bitki çay
Tatlýnýzý yedikten 1 saat sonra (22.30 gibi);
1 su bardaðý süt + 5-6 adet fýndýk / badem veya 1 tam ceviz içi

SAHUR
1 adet yumurta ve 1 ince dilim beyaz peynir ile hazýrlanmýþ peynirli menemen veya peynirli omlet
2-3 ince dilim tam buðday ekmeði
1 karper büyüklüðünde beyaz peynir
Domates – salatalýk – yeþillik söðüþ (yaðsýz )
1 porsiyon meyve ( 1 orta boy þeftali tercih edilebilir )
1 su bardaðý süt
Sahuru erken kahvaltý gibi düþünerek sizi gün boyunca tok tutacak, kan þekerinizin düzenli seyretmesini saðlayacak protein içeriði yüksek besinlerden oluþan bir kahvaltý hazýrlayýnýz.