Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
1 sonuçtan 1 ile 1 arasý

Konu: Tuncay Güney'in Patronundan þok Iddia

Threaded View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Muhahaha Tuncay Güney'in Patronundan þok Iddia

Ýþte Ergenekon'un bilinmeyen yüzü
    Tuncay Güney'in yazýiþleri müdürü olduðu Strateji dergisinin sahibi Turgut Büyükdað, Taraf'a anlattý: Korkut Eken ve ekibi fabrikamý gasp etti.

Tuncay Güney'in patronu konuþtu. Ýþte Ergenekon'un bilinmeyen gasp yüzü...

Ýddia edildiði gibi 28 Þubat'ýn finasörü müsünüz?

Bu millet 28 Þubat sürecini nasýl yaþadýysa bende öyle yaþadým. Çok þey bilmiyorum. Benden haraç isteyen bir bakan vardý. Benim yaptýðým açýklamalar vardý. Birde bu süreçle ilgili olarak Ali Kalkancý'ya satýþý kaðýt üzerinde kalan iki fabrika vardý. O süreçte beni gaspetmiþler ama adým kalmýþ finansör.

Tamam ama, sahibi olduðunuz bir Strateji Dergisi var. O dergi etrafýnda tanýdýk isimler var?

Bu dergi 28 Þubat'tan sonra yayýna baþladý. Ondan önce medya grubu kurmak için yanýmda Ümit Oðuztan ve çeþitli gazeteciler vardý, ama yayýnýmýz yoktu. Tuncay Güney'le 28 Þubat olduktan sonra tanýþtýk. Benim 28 Þubat'la anýlmam bu yüzden.

Bir de Sisi vardý yanýnýzda olan...

Sisi ile bizim Turgut Gýda Sanayi'nin düzenlediði Ayçiçek Festivali nedeniyle daha önce tanýþtýk. Bizim festivale sanatçý getirdi. Çalýþmamýz daha sonra da devam etti.

Peki Ümit Oðuztan'la nasýl tanýþtýnýz?

Hatýrlarsanýz o dönemlerde gazete kuponlarýyla televizyon daðýtýlýyordu. Bu Gürcan Daðdaþ da 'Refah Partisi'nden milletvekili olacaðým' diye geldi Ýstanbul'a. Aydýn Menderes'le on senelik dostluðumuz vardý. Gürcan Daðdaþ da Kars'tan hemþehrimizdi. 'Milletvekili olacaðým, bize yardýmcý olur musun' dedi. Ben de yardýmcý oldum. Milletvekili seçildi, sonra Denizcilik'ten sorumlu devlet bakanlýðý yaptý. O dönemde Türkiye'de bir buçuk milyon konut açýðý vardý. 'Konut sahibi olmayan insanlara konut vereceðiz, benim böyle bir projem var, ben reklam yapýp bu konutlarý bedava daðýtabilirim' dedim.

Bedava derken?

Projeyi Gürcan Bey'e anlattým. O da 'Gel bunu kupon karþýlýðý daðýt ve basýn sektörüne gir' dedi. O arada Sisi de kafamýza girdi, 'ben herkesi tanýyorum bir sürü insan getirim' dedi. Ümit Oðuztan'ý da o dönemde tanýdým. Ýþ öyle bir noktaya geldi ki ayda 500 bin dolar maaþ ödüyorum, basýn sektörüne gireceðim diye. Bu arada Gürcan Bey bakan oldu ve Rahmi Koç'la Çýraðan'da beni buluþturdu. Rahmi Bey bana 'basýn sektörüne giriyorsun' dedi. Evet dedim ama orada anladým ki biletim kesilmiþ. Ondan sonra iþ yaptýðýmýz tefeci bizden baþladý para istemeye ve sýkýþtýrmaya.

Bu görüþme milat mý oldu sizin için?

Bu görüþmeden sonra Gürcan bey beni aradý ve 'senin etrafa 25-30 milyon dolar borcun varmýþ, arkadaþlar söylüyor' dedi. Arkadaþlar, dediði Semih Tufan Gülaltay'mýþ. Dedim senin de Semih'in de... Küfrettim. Bu saatten sonra film tersine dönmeye baþladý. Milletvekili olmasý için yardým ettiðim kiþi benden haraç istemeye baþladý. Gürcan bey beni Gülaltay'la buluþturdu, 'bu adamlara 25-30 milyon dolar vereceksin' dedi.

Siz o tarihe kadar Semih Tufan Gülaltay'ý tanýmýyor muydunuz?

Hemþeriliðimiz vardý ama tanýþmýyorduk. O dönemde Kýbrýs'ta iki bankam var Türkiye'de TGS Finans benimdi. Bu bir bono getirdi ve deðerlendirmek istediklerini söyledi. Bende baktým ve dandik dedim. Tanýþýklýðýmýz bu kadar.

Peki istedikleri parayý verdiniz mi?

Vermedim.

Siz bir bakanla kavga ediyorsunuz tam bu sýralarda Ali Kalkancý ile tanýþtýrýlýyorsunuz. Bu nasýl oldu?

Aracý bir firma, bir þeyhin iki fabrikamýzý almak istediðini söyledi. 28 Þubat süreci daha olmamýþ. Ali Kalkancý geldi ve iki tekstil fabrikasýnýn satýþý hususunda sözleþme yaptýk. Ondan sonra Müslüm Gündüz meselesi patladý. Ali Kalkancý da aranmaya baþlandý. Ben alacaklýyým ama adam aranýyor. O iþ patlayýnca herkes birþey söylüyor. Ümit Oðuztan geldi dedi ki 'Ali Kalkancý aranýyor ama fýrsat verilirse kendisini aklar. Senin borcunu da öder televizyona çýkartalým.' Daha sonra öðreniyorum ki Kalkancý'yý Star Televizyonu'na para ile satýp çýkarmýþlar.

Para ile Kalkancý'yý yayýna çýkaran kim?

Ümit Oðuztan. Emire Ersoy'un çýkarýlmasý için de Cem Uzan'dan milyon dolar istediler. O sýrada ben devreye girdim Emire Ersoy'u korumaya aldým. Uður Dündar'ý aradým. Bu meselede bir yanlýþlýk var dedim. Kadýnýn ekrana çýkmasý için para teklif ettiler (O sýrada Ali Kýrca da 500 bin dolar teklif etti) Uður Dündar kabul etti. Program rekor kýrdý.

Peki Fadime Þahin ve Müslüm Gündüz ile herhangi bir temasýnýz olmadý mý?

Fadime'yi ve Müslüm Gündüz'ü ne gördüm ne tanýdým.

Ali Kalkancý nasýl bu kadar ünlü oldu?

Kalkancý tam bir sahtekâr. Kars'tan geliyor Fatih'te bir yerde garsonluk yapýyor. Ondan sonra Çarþamba Cemaati'ni görüyor. Birahaneyi býrakýyor, sakal uzatýyor, domates salatalýk satmaya baþlýyor. Yavaþ yavaþ cemaatin içine giriyor. Bakýyor herkes para akýtýyor, þeyhliðini ilan ediyor.

Ýþ hayatýnda o dönem ne kadar büyüklükte bir ekonomik gücünüz var?

Milyar dolarý aþan bir ciromuz var.

Ama bu kadar büyüklüðe raðmem tefecilerle de iþ yapýyorsunuz?

Ýsmail Özmen daha zamaný gelmeden 'hesaplarý sýfýrlayalým' dedi. Hesaplarý sýfýrladýk ve iki milyon dolar borç çýktý. Özmen 'bu parayý hemen vermezsen senden alýrlar' dedi. Bu sýrada fabrikaya bir sürü insan gelip gidiyor. Mehmet Aðar'ýn özel kalem müdüründen tutun da emekli askerlere kadar herkes fabrikaya gelip gidiyor. Sonradan anlýyorum ki bu insanlarý bize gösteriyor ve alttan alta tehdit ediyor.

Gerçekten siz iki milyon dolarý ödeyemiyor musunuz?

Ýsmi iki milyon dolar. Bende dünya kadar gayrimenkul var. Gittim satýþý verdim ki hammadde gemilerden insin ve çalýþmaya devam edeyim. Çünkü sistemi kilitlediler. Ben satýþý verdim, gemiler kayboldu, insanlar kayboldu birden. O sýralarda kimse fabrikaya gelip gitmiyor. Adamý arýyoruz bulamýyoruz. Fabrikaya devredilmesin diye ihtiyati tedbir koydurduk tapuya. Bizim avukat devreye girdi 'anlaþalým' dedi. Sonra öðrendik ki bizim avukatý da satýn almýþlar.

Nasýl anlaþmak istiyorlardý?

'Tapu iptal davasýný kaldýrýn yeni bir anlaþma yapalým' dediler. 'Yüzde kýrk sermayesini biz koyalým tapu bizde dursun' dediler. 'Yüzde altmýþý bizim yüzde kýrký senin' dediler. Bu anlaþmayý da tehdit zoruyla yaptýk. Ýþ bitti geldik, Korkut Eken oturmuþ fabrikada bizi fabrikaya koymadýlar.

Korkut Eken'i fabrikada gördünüz mü ?

Gördünüz ne demek bir sene orada kaldý, 500 tane þahit var. Fabrikayý bastýk, akrabasý Hasan Eken o dönem fabrikada idi.

Korkut Eken'le hiç konuþmadýnýz mý?

Ne konuþmasý, fabrikanýn kapýsýdan giremedik. Bir gün zorla girdik çatýþmayla çýktýk canýmýzý zor kurtardýk. Daha sonra 'borcuma karþýlýk dedim size Keþan'daki fabrikayý vereyim, tapuyu verin' dedim. Keþan'daki fabrikayý da gaspettiler. Mahkemeye gittim, ikinci defa karar aldýrdým. Fabrikada Mehmet Aðar'ýn özel kalem müdürü ve Korkut Eken fiili olarak var ve fabrikadalar. Ýkinci defa ihtiyati tedbir kararý alýnca yeddiemine veriyor fabrikayý. O sýrada Cumhuriyet Gazetesi'nin bir baþlýðýndan dolayý beni içeri aldýlar. Teminat yatýramadýðýmýz için karar düþtü ve fabrikayý aldýlar.

Gözaltýndayken býrakýlmanýz için Genelkurmay'dan telefon geldi iddiasý var?

Ben gözaltýna alýndýktan sonra plana göre Ýstanbul'a getirilip cezaevine konulacaktým ve burada iþimi bitireceklerdi. Tuncay Güney'e benim bir minnet borcum var. Oradan çýkma þansým yoktu. Tuncay hakikaten Genelkurmay'dan bir binbaþýya emniyeti arattýrdý ve beni býraktýlar. Þimdi diyorlar ki Veli Küçük bu iþlerde. Gerçekten kafam allak bulak oldu. Anladým ki bunlarýn hepsi tezgahmýþ.

Veli Küçük'e durumu anlatmadýnýz mý?

Tuncay Güney bana dedi ki 'Veli Paþa senin durumu Çevik Bir ile konuþtu. Çevik Bir fabrikayý bu sefer geriye verelim hesabý kapatalým' dedi. 'Borcu da üzerine alsýn' dedi. Bunun üzerine Veli Paþa demiþ ki 'ben onun muhasebecisi deðilim ne iþiniz varsa halledin.'

Peki diðer fabrikalarýnýza ne oldu?

Ýki tanesini bunlar gaspetti. Üç tanesini kardeþim aldý. Ben de Ýstanbul'a döndüm.

Ýstanbul'da ne yaptýnýz?

Ümit Oðuztan bana, 'bu iþlerden çok zarar gördün ama biz bu paralarý kazanabiliriz' dedi. Ben dergi çýkarýrým dedi. O arada Ümit Oðuztan, Tuncay Güney'i getirdi haber müdürü olarak. Ondan sonra üzerimize mafya geldi. TYT Bank battý ben borcumu ödediðim halde senetler mafyanýn eline geçmiþ bunlar da benden parayý istiyorlar. Tucay Güney devreye girdi, Veli Küçük'ü arayalým dedi.

Tuncay Güney neden sizi Veli Küçük'le tanýþtýrdý?

Tuncay Güney, 'sizin baþýnýzda bu kadar olay, Veli Küçük Paþa'yla sizi tanýþtýrayým yardým etsin' dedi. Paþa'yla tanýþtým. Mafya Çevik Bir'in adýný kullanarak üstümüze geliyor. Mehmet Aðar'ýn adý kullanýlýyor. Ýstanbul Emniyet Müdürü sýkýþtýrýyor. Zaten ben bir yýlda yedi ev deðiþtirdim, evde oturamýyorum. Veli Küçük Paþa'ya bana yapýlanlarý anlattým. Ýki sefer görüþtüm hayatýmda. Yardýmcý olmaya çalýþtý. Emniyetten beni býraktýklarýnda biliyorum ki Veli Küçük býraktýrdý.

Derginiz Strateji o dönem JÝTEM'in dergisi diye biliniyordu?

Para kazanmak için dergiyi kurdum. Herþeyi onlar hazýrlayýp basýyordu. Tuncay, Genelkurmay'dan haberleri getiriyor, Ümit Oðuztan'la beraber basýyorlar. Para ve kaðýt bitince dergiyi býraktýlar.

Ergenekon ile sizin mallarýn gaspedilmesi arasýnda nasýl bað kurdunuz 12 yýl sonra?

Gazetede bir haber çýktý. Turgut Büyükdað'ýn fabrikalarýný, parasýný gasp ettikleri, o bankalardan da 50 milyon dolar da para aldýklarýna dair. Osman diye birisi kendi adamlarýndan, beþ milyon dolar da bana versinler diye Ergenekon'da ifade vermiþ. O ifadeler gazetede yayýmlanýnca biz tabii þok olduk. Ergenekon'la bir baðlantýsý olduðunu örgendik iþin. Biz sonradan anladýk iliþkisi olduðunu. O günkü muhattaplar Mehmet Aðar, Çevik Bir, Korkut Eken, Hasan Eken, Abdulkadir Aksu, Hüseyin Çil onlar vardý iþin içerisinde. Bizi bu hale getiren Ýsmail Özmen'dir. Tapularýmýzý aldýlar, bankalara ipotek ettiler. 50 milyon dolar para çektiler. Hepsi belgeli.

Osman Yýldýrým'ýn ifadesini okuyunca savcýya gittiniz. Ondan önce bu iþlerin Ergenekon'la baðlantýlý olabileceðini düþünmediniz mi?

Osman Yýldýrým'ýn ifadelerini okuyunca direkt olarak Sarýyer Cumhuriyet Savcýlýðý'na gittim ve 'yazýlanlarýn hepsi doðrudur, ifade vermek istiyorum' dedim. Savcý benimle iliþkiye girdi. Ondan sonra beni istanbul Emniyeti'ne aldýlar, dört gün süresince ifade verdim.

Sonra Ergenekon soruþturmasýný yürüten Savcý Öz'e gittiniz?

Ýfademizi aldýlar. Maðdur olarak gittim. Fabrikasý ve parasý gaspedilen benim dedim ve olup biten her þeyi anlattým.

Bunu Ergenekon yaptý diyebiliyor musunuz?

Ben demiyorum. Osman Yýldýrým diyor. Ben bunu bana Çevik Bir, Korkut Eken, Abdülkadir Aksu, Mehmet Aðar ve Ýsmail Özmen ve Eski Emniyet Müdürü Hasan Özdemir yaptý diyorum ve bunlardan þikayetçi oldum.

Ýfadeden sonra tehdit aldýnýz mý?

Ölüm tehditleri aldým. Bunu savcý da biliyor.

Siz Ergenekon'u nasýl tanýmlýyorsunuz?

Devlet mafyasý. Resmi devlet mafyasý diyorum. Bunlarý ben yaþadým hepsi gerçek. Bu saatten sonra öldürseler de konuþmuþ olacaðým.

OSMAN YILDIRIM'IN ÝDDÝANAMEDEKÝ ÝFADESÝ

Danýþtay'a yapýlan saldýrýnýn ardýndan tutuklanan Osman Yýldýrým verdiði ifadeler Ergenekon iddianamesine de girdi. Yýldýrým'ýn Ergenekon iddianamesinde Turgut Büyükdað ile ilgili ifadesi þöyle:

"Turgut Büyükdað'ýn Malkara'da bulunan Turgut Gýda Sanayi isimli sývý yað fabrikasýnýn sahibi olduðunu ve Ýsmail Özmen'den faizle para aldýðýný, Veli Küçük'ün kendisine Bakýrköy'de Ýstanbul Caddesi'nde bir restorantta birlikte yemek yerken Ýsmail Özmen'in Turgut Büyükdað'dan genel vekaletname almasýný, alýrken de herhangi bi bankadan kredi çekeceðini söylemesini,

Ýsmail Özmen'in Turgut Büyükdað'dan sekiz milyon dolar alacaðý olduðunu, kendisinin de bu sözleri Ýsmail Özmen'e Mecidiyeköy'de Þiþli Emniyet Müdürlüðü'nün karþýsýdaki Polat Holding'in önünde arabanýn içinde Veli Paþanýn talimatlarý olarak anlattýðýný, onun da bir hafta sonra genel vekaletnameyi alarak geldiðini,

Veli Küçük Paþa'ya verdiðini, Veli Küçük ve beraberindekilerin de Kent Bank ve Toprak Banka fabrikayý ipotek ettiklerini, Elli milyon dolar aldýðýný, bu parayý kendisine Ýsmail Özmen'in verdiðini,

kendisinin de bu iþin içinde olduðu için, kendi hakký olarak beþ milyon dolar aldýðýný, bu parayý kendisine Ýsmail Özmen'in verdiðini, kendisinin de bu iþin içinde olduðu için, kendi hakký olarak beþ milyon dolar aldýðýný, paranýn kalan kýsmýnýn Çevik Bir, Veli Küçük, Hasan Özdemir, Ýsmail Özmen ve Hüseyin Çil arasýnda paylaþýldýðýný, bu parayý Ýsmail Özmen'in paylaþtýrdýðýný beyan etmiþtir."

ERGENEKON'DA KESÝÞEN YOLLAR

Turgut Büyükdað, yað sektöründen factoring iþine, tekstilden inþaata kadar birçok alanda þirket sahibi olan bir iþadamýydý. Kendi deyimiyle 1996'da iþleri kazaya uðrayana kadar milyar dolarlýk cirolar yapýyordu. Kýbrýs'ta iki bankasý Türkiye'de bir finans kurumu baþta olmak üzere yirmiye yakýn þirketin sahibi olan Büyükdað yanýnda üç bin kiþi çalýþtýrýyordu. Ortadoðu ve Balkanlarýn en büyük yað fabrikasý olan Maraton'u kurup iþletti.

VE BULUÞUYORLAR

Basýn sektörüne girmek için yüklü miktarda para harcayan Büyükdað'ýn yolu 28 Þubat sürecinin hemen öncesinde ve sonrasýnda Ergenekon soruþturmasýnda halen tutuklu bulunan Ümit Oðuztan ve Ergenekon hakkýnda ilk bilgileri veren Tuncay Güney'le çakýþtý. Sisi lakaplý Seyhan Soylu'nun tanýþtýrdýðý bu kiþilerle birlikte Strateji Dergisi'ni de kuran Büyükdað, Refah Yol Hükümeti'nin Denizcilik Bakaný Gürcan Daðdaþ'ýn Akýn Birdal suikastýnýn katil zanlýsý Semih Tufan Gülaltay'la birlikte kendisinden 25 milyon dolar haraç istediðini ve bu haracý vermediðini öne sürdü.

28 ÞUBAT SÜRECÝ

28 Þubat sürecinin aktörlerinden Ali Kalkancý'ya da iki fabrika satan Turgut Büyükdað, Kalkancý'nýn tutuklanmasýndan sonra eþi Emire Ersoy'u gazeteci Uður Dündar'ýn Arena Programý'na çýkarttý. 28 Þubat sürecinde fabrikalarý gaspedilen ve tehditle mal varlýðý elinden alýnan Büyükdað, hukuk savaþý baþlattý ama Cumhuriyet Gazetesi'nin yayýmladýðý bir manþet yüzünden bu savaþý kaybetti ve gözaltýna alýndý.

Dört gün gözaltýnda kalan ve ölüme götürüldüðünü söyleyen Büyükdað, Genelkurmay'dan gelen bir telefonla serbest býrakýldý. Veli Küçük'ün kendisini kurtardýðýný söyleyen Büyükdað, Korkut Eken'in fabrikasýný gaspettiðini ve bir yýl çalýþtýrdýðýný anlatarak o gün yapýlan bu iþlerin arkasýnda Çevik Bir, Mehmet Aðar gibi isimlerin olduðunu ama bir þey yapamadýðýný ileri sürdü.

ÝFADE VERDÝ

Danýþtay saldýrýsýndan tutuklu Osman Yýldýrým'ýn verdiði ek ifadenin basýna yansýyan kýsmýnda kendisi hakkýnda yazýlanlarý okuyan Büyükdað, Ergenekon soruþturmasýný yürüten savcý Zekeriya Öz'e giderek ifade verdi.

Ýfadesinde Çevik Bir (Dönemin Genelkurmay Ýkinci Baþkaný), Korkut Eken, Mehmet Aðar (Dönemin Ýçiþleri ve Adalet Bakaný), Hasan Özdemir (Dönemin Ýstanbul Emniyet Müdürü) ve Ýsmail Özmen'den þikayetçi olduðunu söyledi.

Ergenekon için resmi devlet mafyasý nitelendirmesinde bulunan Caferi kökenli iþadamý bir çok tehdit aldýðýný buna karþýn konuþmaktan korkmadýðýný belirterek, "Olanlarý aklým almýyor" diyor. Salat marka yaðlarýyla tekrar piyasaya dönen Büyükdað, Ergenekon'dan 16 yýlýn hesabýný soruyor...

TARAF
    11.Ekim.2008 15:48:54
    Konu wtwt99 tarafýndan (11-10-2008 Saat 21:04 ) deðiþtirilmiþtir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri