Özellikle hızlı kentleşme ve değişen koşullar nedeniyle her geçen gün biraz daha artan suç oranları kadınların kendilerini koruma ihtiyacını artırmaktadır. Hırsızlık, gasp, yaralama, tecavüz gibi olaylara maruz kalmamak için kadınlar dövüş sporlarına ilgi duyuyor lar.Genellikle bu tür suçlular kendilerinden daha zayıf buldukları kadınları seçmektedirler. Kadınlar kendilerini koruma yollarını öğrenerek bu tür olaylara maruz kalmamaya çalışmaktadırlar.



DÖVÜŞ SPORLARI (14/10/2005) KADINLAR NEDEN DÖVÜŞ SPORLARIYLA İLGİLENİRLER?

Güvenlik ihtiyacı temel sosyal ihtiyaçlardan biridir. Kadınlar kendilerini güven içinde hissedebilmek için dövüş sporlarıyla uğraşabilirler. Özellikle hızlı kentleşme ve değişen koşullar nedeniyle her geçen gün biraz daha artan suç oranları kadınların kendilerini koruma ihtiyacını artırmaktadır. Hırsızlık, gasp, yaralama, tecavüz gibi olaylara maruz kalmamak için kadınlar dövüş sporlarına ilgi duyuyor olabilirler.

Genellikle bu tür suçlular kendilerinden daha zayıf buldukları kadınları seçmektedirler. Kadınlar kendilerini koruma yollarını öğrenerek bu tür olaylara maruz kalmamaya çalışmaktadırlar.

AİLE İÇİ ŞİDDETİN ETKİSİ VAR MI ?

Ailelerinde eşleri tarafından kendilerine şiddet uygulanan kadınlar da kendilerini korumak için dövüş sporlarıyla ilgilenebilirler. Aile içinde yaşanan şiddet, kadının kendisini en güvende hissetmesi gereken yerde kendi evinde ve yakınları (baba,ağabey, eş, sevgili) tarafından uygulandığı için kadını daha derinden sarsmaktadır. Araştırmalar Türkiye’de ve kadınların %30 unun aile içi şiddete maruz kaldığını ve kadınların kendilerini aile içi şiddetten koruyamadığını göstermektedir.

BİR EKSİKLİĞİ TELAFİ ETME AMACI İLE YAPILIYOR OLABİLİR Mİ?

Bazı kadınlar başka alanlardaki güçsüzlüklerini ve eksikliklerini telafi etmek için dövüş sporlarıyla ilgilenebilirler. Örneğin çocukluktan itibaren cinsiyeti nedeniyle sürekli eleştirilmiş ve kadınsı özellikleri pekiştirilmemiş, erkeksi özellikleri pekiştirilerek erkeksi özelliklerin yüceltildiği bu ortamda büyümüş kadınlarda bu tür eğilimler görülebilir.

SAKINCALI BİR DURUM MU ?

Çoğu zaman kadınların dövüş sporlarıyla ilgilenmesi insanlara ilginç gelmektedir. Çünkü dövüş sporları erkek sporları olarak düşünülmektedir. İlk çağlardan bugüne erkeklerin giriştikleri güç gösterileri, yarışmaları, cirit oyunları, güreşler, boks ve karate karşılaşmaları , erkeklere özgü güçlülük gösterilerindendir.

Erken yaşlardan itibaren toplumsal roller kız ve erkek çocuklara dağıtılırken, erkeklere güçlü olmaları, kızlara ise güçsüz görünmeleri öğretilmektedir. Bu doğrultuda yaşam boyu saldırganlık, şiddete maruz kalabileceği tehdidi ve korkusu küçük kızların benliğine erkenden yerleşmektedir. Bu güçlü korku ya aile içinde saldırganlığa tanık olunarak, ya da ailelerin endişeli uyarıları sonucu yerleşmektedir. Ailelerin kızlarını, kendilerini sürekli olarak korumaları gerektiği şeklindeki telkinleri endişe ve korkuyu arttırmaktadır.

Herşeye rağmen sporları, kadın ve erkek sporları olarak ikiye ayırmamak gerekir. Spor insanları rahatlatıcı özelliğinden dolayı birçok hekim tarafından tavsiye edilir. Sporun ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini düşünürsek yoğun tempoda ve stres altında çalışan birçok insanın zevk aldığı dallarda sporla iç içe olmasını tavsiye ediyoruz.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

International Hospital İstanbul

Not: bu yazı : Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. den alınmıştır.