Þamil Tayyar kural bozdu!
Þamil Tayyar kural bozdu!
Ortam gergin, sinirler yay gibi. Ýþte bu esnada Batmanlý Kürdün mektubu ulaþtý Þamil Tayyar'ýn eline..
Yazýlarýmýzý yakýndan takip edenler, bilir. Pek okur mektubu yayýnlamam. Kalbini ve beynini hiç kimseye kiralamayan insanlarýn beni daha iyi anladýðýný göstermek, daha da önemlisi bu ülke için yüreði çarpanlarýn hislerine tercüman olabilmek için, bu kuralý bozup mektubun geniþ özetini yayýnlamak istiyorum.
Kendisinden izin almadýðým için ismini güvenlik gerekçesiyle yazmayacaðým. Belki üniversite mezunu deðil, ifadeleri karmaþýk. Ama bu ülkenin birliðine gönülden baðlý ve zihni hür...
‘Bundan daha iyi makale olmaz’ deyip aradan çekiliyorum.
- 90’lý yýllardan önceydi tam tarihi hatýrlamýyorum amcamlarýn köyüne (Batman’ýn bir köyü) gitmiþtik babamla, akþam yengemle fýsýltýlý bir þekilde konuþurken þahit oldum, yengem yakýndaki daðý göstererek, ‘teröristler gelmiþ’ dedi korku içinde. Bu þunu gösteriyor Þamil Abi, halk PKK’nýn ilk yýllarýnda terörist diyordu ve korkuyordu.
- Yine ayný sene yazýn amcamlara gitmiþtim. Askerler akarsudan geçerken 2 tanesi suda boðulmuþtu. Köylü bu hadiseyi duymuþ, kadýnlar, yengem de aralarýnda oturup aðlýyorlardý, hiç tanýmadýklarý, görmedikleri askerler için. Bu þunu gösteriyor, biz doðu-batý kardeþtik (þimdi de öyleyiz), ortak deðerlerimize beraber aðlar beraber güleriz.
Ayrý devlet kuracaðýz dediler
- Sonra Þamil Abi birileri geldi, dedi ki ‘siz eziliyorsunuz, hor görülüyorsunuz, size devlet kuracaz, hak getirecez, bu devlet sizi eziyor, insan yerine koymuyor’, halk önce inanmadý ama sonra doðuya sürgüne yollanan asker, polis, özel harekat, insanlarý hor gördü, ezdi, küfretti, vurdu, kýrdý.
- Örnek olarak ben lisede iken okul çýkýþýnda arkadaþlarýmla buluþmak için sivil giyinimli idim, okulun çýkýþýna yaklaþýnca arkadan yetiþen polis tekmeleyip küfrü basmýþtý, tek suçum öðrencilerin arasýna girmek istememdi.
- Bir örnek daha; Saðolsun ilçenin kaymakamý köyler arasý turnuva düzenlemiþti, köy þen þakrak traktörlerle ilçeye desteðe gelmiþler, biz de okuldan kaçýp maça geldik, maçýn en heyecanlý anýnda bir uzman jandarma bir tane genci kalabalýðýn arasýndan çýkarýp dipçik ile döve döve uzaklaþtýrdý, sanýrým tek suçu Kürtçe konuþmaktý. Kaç kiþi o gün devletine düþman oldu siz tahmin edin. Þehirde öyle bir ortam vardý ki, asker polis görmek öcü görmek gibiydi sanki, hemen gelecek kafana hiç unutmadýðým o beyzbol sopalarýna benzeyen sopalarla vuracaklar gibi geliyordu.
- Þimdi Þamil Abi doðup büyüdüðüm köydeki karakolu anlatim size. Köyden 2 kilometre uzakta bir karakol her hafta havalarýn güzel olduðu zaman köyün gençleri karakola gider maç yaparlardý, biz de çocuktuk gider desteklerdik, maç sonrasý baklava varsa yerdik yoksa da bazen karakolun içine girer yemekhanede yemek yerdik.
Asker abi ekmek verir misin?
- Yýlmaz komutan vardý ufacýk yaþýma raðmen hiç unutmam kendisini babamla aralarý çok iyiydi, babam arada bir ona ekmek yada köyden baþka þeyler götürürdü çok iyi bir insandý. Biz çocuklar karakolun hemen ilerisindeki akarsuya girmek için giderdik ya da balýk tutmaya dönerken karakolun önünden geçer ‘asker abi’ diye baðýrýrdýk, ‘bize ekmek verir misin’, çok acýkýrdýk bize ekmek verirdi asker aðabeyler, fýrýn ekmeði.. Biz tandýr ekmeði yediðimiz için sürekli, fýrýn ekmeði tatlý gelirdi. Bu bahsettiðim güzellikler çatýþmalarýn en yoðun olduðu zamanlarda da devam ederdi.
- Tabi bizim karakolda olay yok, sanýrým PKK da rahatsýzdý bu durumdan ve kimilerine göre devlet de neden bu karakolda hiç olay olmuyor diye (burada önemli bir soru iþareti var tabi ben cevabýný öðrendim). Neyse hal böyle olunca PKK emir vermiþ karakolu vurun diye. Tabi karakolun çevresindeki köyler haber almýþ ya da duymuþ karakolu vuracaklar, millet isyan etti ‘karakola dokunmayýn’ diye, ‘karakolumuz iyidir vurursanýz kötü olur bizim için’ diye. PKK’yý engellemeye çalýþmýþlar sonradan duyduk ki teröristler ‘biz emir aldýk mecburuz vurmaya ama madem öyle diyorsunuz býrakýn bir kaç tane mermi sýkalým, havadan sonra çekiliriz.’ Ve gerçekten de öyle oldu çatýþma çýktý ama herhangi bir burun kanamasý bile olmadý. Maddi zarar bile yoktu.
Vatan bölüneceðine ben bölüneyim
- Ýþte Þamil Abi hangisi bizim devletimizdi, kafamýz karýþýktý, ben karakoldakiler bizim devletimiz kanýsýna vardým ve Anadolu’ya, Anadolu insanýna aþýk oldum bu vatan parçalanacaðýna, bölüneceðine ben ortadan ikiye bölüneyim, daha iyi diyecek olgunluða eriþtim. Diðer arkadaþlarýmýz da lisede ellerine verilen silahlarý kabul ettiler onlar bize tekme atan döven devlete inandýlar.
- Þimdi Þamil Abi artýk eskisi gibi deðil öcü gözüyle baktýðýz polisleri gördüðümde içime bir emniyet hissi oluþuyor. Kürtçeyi her yerde rahatlýkla konuþabiliyor hatta en samimi arkadaþlarým batýlý ve sýrf Kürtlüðümden dolayý ekstra beni seviyorlar (ben de bunu seviyorum).
Acýmý paylaþtýlar
- Hatta 6 ay önce Ýstanbul’a geldiðimde size mail atmýþtým, o zaman da babamý kaybettiðimde gece öðrendim, sabah ilk uçakla Diyarbakýr oradan da Batman’a cenazeye son anda yetiþtim. Mezarlýktan eve geldiðimde 2 tane arkadaþým benden önce evime varmýþlar acýmý paylaþmak için. Hayatlarýnda hiç gitmedikleri doðuya, evime benden önce varmýþlar, sahi evimi nasýl bulmuþlar, hala sormadým bilmiyom. Þimdi Þamil abi kim hangi güç beni bu insanlardan ayýrabilir?
- Bu adamlarýn yaptýklarý iðrenç oyunlarý gördükçe sinirden bir bomba gibi olup üzerlerine patlayasým geliyor.
- Hastane yüzü göremeyen insanlar þimdi Batman’da kurulan çok lüks özel hastanelerde tedavi görüyor, bedava kömür alýyor, bedava ders kitabý alýyor, yardým alýyor, dilini konuþabiliyor, ama gel gör ki bundan rahatsýz olanlar, akýllarýný çelmeye devam ediyorlar.
- Çok uzun yazdým burda keseyim aslýnda anlatacak çok aným var ama siz dinlemek ister misiniz bilemediðim için bu þekilde yarým býrakýyorum. Derli toplu olmadý ama ne demek istediðimi anlayacaksýnýzdýr çünkü ortak hissiyatýmýz var.
ÞAMÝL TAYYAR-STAR
05.Kasým.2008

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri