Oðuz ve Aykut F.Bahçe'den neden gönderildi?
![]()
Fenerbahçe'nin en muhalif sesi hep o oldu. Önce Ali Þen'le sonra Aziz Yýldýrým'la çalýþtý. Fakat iki baþkanla da kavgalý bir biçimde ayrýldý. Þadan Kalkavan eski defterleri açtý. Asýl iþi armatörlük ama onu Fenerbahçe yöneticisi olarak tanýyoruz. Ali Þen döneminde Fenerbahçe futbol þubesinin baþýnda o vardý. Tam yetkiyle göreve gelmiþti. Fenerbahçe'nin Trabzonspor'u hem de Trabzon'da 2-1 yenerek þampiyonluðunu ilan ettiði sezonun sonunda Ali Þen ile anlaþmazlýða düþtü ve istifa etti. Sonra yolu bir kez daha Fenerbahçe'yle kesiþti. Aziz Yýldýrým'ýn baþkanlýðý döneminde ayný görevi üstlendi. Fakat yýldýzý Ali Þen ile olduðu gibi Yýldýrým ile de barýþmadý ve yine istifa etti. Muhtemelen o Fenerbahçe'nin en muhalif ismi. Þadan Kalkavan birlikte çalýþtýðý baþkanlar dahil þimdiye kadar çok kiþiyi eleþtirdi. Boxre dergisindeki röportaj þu þekilde:
Fenerbahçe önce Tuncay Þanlý'yý ardýndan Mehmet Aurelio'yu kaybetti. Yönetim zamanýnda müdahale etseydi bu futbolcular kalabilir miydi?
Aurelio orta sahanýn kalbiydi. Ayrýca Türk statüsünde oynuyordu. Baþkan "Futboldan da inþaattan da anlarým" diyor. Futboldan anlayan birinin Aurelio'nun gidiþine ses çýkarmamasýna þaþýyorum. Yönetim Ocak ayýnda Tuncay'a da Aurelio'ya da zamanýnda sözleþme imzalatmak için çaba sarf etseydi, inanýyorum ki ikisi de kalýrdý. Sadece onlar deðil. Serkan ve Rüþtü de gönderildi bu takýmdan.
Bu futbolcularýn ayrýlmalarýna neden göz yumuldu?
Aziz Yýldýrým'ýn Fenerbahçe'ye çok büyük katkýlarý oldu. Bunu kimse inkar edemez. Fakat insani yönden futbolcularýyla ve taraftarýyla kopukluðu var.
Güiza transferini nasýl deðerlendiriyorsunuz?
Ýyi transfer. Fakat 35 milyon dolara mal olmuþ bir oyuncu. O kadar para etmez. Bana göre Güiza'nýn Semih Þentürk'ten bir fazlasý yok. Bir Semih'in aldýðý paraya bakýn, bir de Güiza'nýn aldýðýna. Adaletsizlik var.
Siz 1995-1996 sezonunda Fenerbahçe'de yöneticiyken 1994 Dünya Kupasý'ný kazanan Carlos Alberto Parreira'yý getirmiþtiniz. Þimdi de Euro 2008 þampiyonu Luis Aragones takýmýn baþýna getirildi. Bu iki teknik adamý kýyaslar mýsýnýz?
Kýyaslama yapmam. Parreira Dünya Kupasý'ný alýp bize geldi. inanýlmaz sýcak bir o kadar da otoriter ve insancýldý.
Zico kalmalý mýydý?
Takým tam kaynaþmýþken Zico'yu gönderip Aragones'i getirmekle iyi etmediler. Baþkan, Zico'nun gidiþinin parayla alakasý olduðunu söyledi ama yargýsýz infaz yaptý.
Emre Belözoðlu transferine ne diyorsunuz?
Emre'yi 14 yaþýnda Zeytinburnuspor'da oynadýðý dönem Fenerbahçe'ye almak için çok uðraþmýþtým. Beylerbeyi'nde gençler maçýný izliyorduk. O maçta Emre'yi beðendik ve kulübünden istedik. Daha çocuk yaþta olduðu için babasýnýn onayý gerekiyormuþ transferi için. Ben de babasýný çaðýrdým. Yazýhaneye geldi. Kendisinden Emre'yi istedim. Bana "Abi ben Galatasaray'dan Salih Hoca'ya söz verdim. Keþke daha önce söyleseydiniz" dedi. Böyle olunca transferden vazgeçmek zorunda kaldým.
Emre o günlerde Fenerbahçeli miydi?
Evet. Bana bunu babasý söyledi. "Oðlum Fenerbahçelidir" dedi. Hatta odasýnýn duvarlarýna Fenerbahçeli futbolcularýn posterlerini astýðýndan bahsetti.
Siz 1995 yýlýnda Ýngiltere'den Dalian Atkinson ile Elvir Boliç'i transfer etmiþtiniz. O iki golcüyü Güiza'yla kýyaslarsanýz nasýl bir sonuç çýkarýrsýnýz?
Boliç'i iki milyon 900 bin dolara aldýk Gaziantepspor'dan. Atkinson'u ise Aston Villa'dan 500 bin dolara getirmiþtik. Atkinson Galatasaray maçýnda hat trick yapmýþtý. Ýkisinin golleriyle þampiyon olmuþtuk.
Atkinson çok renkli bir kiþilikti. Onu nasýl disiplin altýnda tutmuþtunuz?
Atkinson'u transfer ettik. Havaalanýna karþýlamaya gidiyoruz. Ben öndeyim Ali Þen arkada. Ali o zaman baþkan, ben de futbol þube sorumlusuyum. Yolda bana Atkinson'un arýza, psikopat ve alemci bir tip olduðunu, onu biraz korkutmamýz gerektiðini aksi takdirde baþýmýza bela olacaðýný anlattý. "Þadan sen tabancayý göster de adam korksun" dedi. "Ali saçmalama ben tabanca falan göstermem kimseye" dedim. Neyse uçak indi. Atkinson geldi. Benim arabaya bindik. Ali ile Atkinson konuþmaya baþladýlar. ingilizce konuþuyorlar. Ben de çat pat eþlik ediyorum. Bir süre sonra anladým ki Ali, Atkinson'a "Bak bu adam mafyadýr, adamý öldürür" diyormuþ beni göstererek. Atkinson panikle bana bakýp, "Ooo mafya mafya" demeye baþladý. "Ne mafyasý lan, ben mafya falan deðilim" dedim. O arada koltuðun ortasýndaki dirsekliðe bir baktý ki silah var. Tabancayý görünce korkudan bembeyaz oldu.
Parreira zamanýnda Baþkan Ali Þen'in sýk sýk soyunma odasýna indiði söylenirdi. Bu doðru muydu?
Doðru. Hatta bir keresinde takým çok kötü oynuyordu. Devre arasý soyunma odasýna indi. "Þunu çýkar bunu al" diye hocaya fikir verdi. Ali Þen ile birlikte biz de inerdik. Ali, Parreira'nýn iþine karýþýnca hoca "O zaman ben gideyim takýmýn baþýna sen geç" dedi. Ali þaþýrmýþtý. Hayýflanarak bize döndü. "Yahu takým þampiyon olamazsa bu adam çekip gidecek, taraftarla ben yüz yüze kalacaðým" dedi.
Parreira gerçekten Ali Þen'in müdahalelerinden dolayý mý ayrýldý Fenerbahçe'den?
Eþini bahane edip ayrýldý. Ali bize öyle dedi. Ama bence Oðuz ve Aykut'un gönderilmesine üzüldüðü için ayrýldý.
Oðuz Çetin ve Aykut Kocaman neden gönderilmiþti?
Trabzonspor ile oynadýðýmýz þampiyonluk maçýnýn öncesi bayram arifesiydi. Oðuz ve Aykut yanýma gelip eðer mümkünse takým olarak bayram öncesi paralarýný almak istediklerini söylediler. Dedim ki "Çocuklar bankalar kapalý. Trabzon maçý geçsin söz veriyorum paralarýnýz ödenecek." Sonra Trabzon'a gittik. O sýrada Ali Bodrum'daydý. Beni aradý. Oðuz ile Aykut'u kadro dýþý býrakmamý söyledi. Meðer çocuklarýn gelip benden para istemeleri Ali'nin kulaðýna gitmiþ. Ali de buna tepki olarak onlarý kritik Trabzonspor maçý öncesi kadro dýþý býrakma kararý almýþ. Müsaade etmedim. "Ben Ali Þen deðilim. Sen futbol þube sorumlusu ol, o zaman onlarý kadro dýþý býrakýrsýn" dedim. Maça çýktýk. 1-0 gerideyken önce Oðuz ardýndan Aykut'un golleri ile Trabzonspor'u 2-1 yendik. Sonrasýnda da þampiyon olduk. Fakat Ali Þen iki futbolcunun da kulüple iliþkisini kesti. Zaten sonra ben de Selim Soydan ile birlikte istifa ettim.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri