AMD masaüstü bilgisayarlar için ilk defa 45nm üretim teknolojisiyle üretilmiþ þlemcisini, Consumer Electronics Show'un ilk günü olan 8 Ocak 2009 tarihinde tanýtmayý planlýyor. Deneb adý verilen yeni iþlemciler piyasada bulunan hem cinslerine göre gerçekte daha yüksek saat hýzlarýný desteklemiyor, fakat daha geniþ önbellek kapasitesi ve mimari dizaynýndaki geliþmelerle yüksek hýzlara ulaþabilir bir yapýya sahip olmasýna sebep oluyor.
Masaüstü bilgisayarlar için geliþtirilmiþ ilk 45nm üretim teknolojisine sahip AMD iþlemcinin adý, AMD Phenom X4 ve bu iþlemcinin saat hýzlarý 2.80 ve 3.00 GHz'e ayarlanmýþ durumda. Yeni iþlemci hem DDR2, hem de DDR3 belleði destekliyor. Fakat ilk çýkacak olan iþlemciler Am2+ formunda üretilmiþ olduðu için sadece çift kanallý 1066 Mhz DDR2 PC2-8500 belleðe uygun olacak.
Þaþýrtýcý olan ise 45nm üretim teknolojisinin, AMD'nin yeni iþlemcisi dört çekirdekli AMD Phenom X4'ün güç tüketimini azaltmasýna izin vermemesi. Buna raðmen yeni ürünün 125W’'ýk termal tasarým gücü (TDP) þuan piyasada olan üst düzey Phenom X4 yonga setleriyle ayný deðeri taþýyor. Sonuçta yeni iþlemci, eskilerine göre kesinlikle daha iyi bir watt baþýna performans deðerine sahip.
AMD bu yýlýn baþlarýnda, isimleri Shanghai ve Deneb olan ve geliþtirilmiþ K10 mikro-mimariyi temel alan iþlemcilerin, þuan piyasada olan AMD Phenom ve AMD Opetron iþlemcilere kýyaslanýnca daha yüksek IPC (saat baþýna iþlem) deðerleri sunacaðýný açýklamýþtý. Bu da yeni iþlemcilerin genelde daha yüksek saat hýzlarýna sahip olmasýna sebep oluyor. Bunlarý göz önünde bulundurduðumuzda daha yüksek IPC ve 2MB yerine 6 MB olan daha geniþ önbellek deðerleri bu yeni iþlemcilerin eski 4 çekirdekli AMD'lere göre daha yüksek saat hýzlarý saðlamasýna sebep olduðunu görüyoruz.
Yeni ürünlerin fiyatlarý, rakip ürünlere göre performansýnýn ne olacaðý ve piyasa durumuna göre belli olacak.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri