KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Gül: Afrika'da ne işiniz var diyenler sonuçları görüyor
Kenya'da gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ziyaretlerini eleştirenlere cevap verdi: Beni ve Başbakanı Afrika'ya gittiğimiz için eleştirenler, şimdi alınan ticari ve siyasi sonuçları görüyor. Ülkem için her türlü çalışmayı yaparım....
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya'nın Başkenti Nairobi'de, Afrika açılımını eleştirenlere cevap verdi. Gül, 3-4 yıldır Başbakan Tayyip Erdoğan ve kendisinin Afrika ziyaretlerini eleştirenler olduğunu belirterek, "Ne işleri var Afrika'da diyenler vardı. Şimdi bu açılımın meyvelerini aldığımızı onlar da görüyor. Biz Afrika'ya giderken dünya da boş durmuyor. Çin Cumhurbaşkanı bölgeye dördüncü gezisini yapıyor. İran Cumhurbaşkanı bölgede dolaşıyor" dedi. Abdullah Gül, son Suudi Arabistan gezisini de hatırlatarak, "Körfez'e niye gittim? Acelem neydi? Sadece Suudi Arabistan'ın 2020'ye kadar 600 milyar dolarlık yatırım bütçesi var. Ekonomik sonuçları alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Bunun yanında siyasi sonuçlar da elde edildi. Örneğin; BM Güvenlik Kurulu'na seçilirken ikisi hariç tüm Afrika ülkeleri bize oy verdi. Bunlar çok önemli sonuçlar" diye konuştu.
'Yeni pazarlar açılıyor'
Cumhurbaşkanı Gül, ihracatımızın yüzde 60'ının AB ülkelerine olduğunu belirterek, bu ülkelerin harcama kabiliyetinin krizle birlikte düşmesiyle olumsuz etkilendiğimizi söyledi. Gül, "2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün 100 milyar doların üzerine çıktı. Bütün bunlar çalışmakla gerçekleşiyor. Son krizle ihracattaki gerilememiz bizden kaynaklanmadı. AB bölgesine ihracatımız olumsuz etkilendi. Bu yüzden yeni pazar arayışlarına girdik. Bunların en önemlilerinden birisi Afrika'dır" dedi. Kenya'da işadamlarımızın önemli bağlantılar yaptığını da ifade eden Gül, görüşmeleri şöyle an- lattı: "Kenya'ya yaptığımız seyahatin çok faydalı geçtiğini düşünüyorum. Uçağımızda 200'e yakın işadamı vardı. Hatta birçok işadamını da yer sıkıntısından getiremedik. İşadamlarımız 300 Kenyalı işadamıyla birebir görüşüp iş bağlantısı yapma imkanı buldu. Bunlar önemli gelişmeler. 4 yıl önce 15 milyon dolar olan Kenya ile ticaretimiz, bugün 240 milyon dolara çıktı. Daha da büyüyecek."
'Hükümetle görüşüyorum'
Cumhurbaşkanı Gül, kriz tedbirleriyle ilgili soruya da, "Türkiye'de krizle birlikte tedbirler alınıyor. Benim de tavsiyelerim oluyor. Sayın Başbakan'la düzenli olarak görüşüyoruz. Ekonomiden sorumlu bakan ve bürokratlarla da görüşmelerimiz oluyor. Alınan tedbirler siyasetin gölgesinde kalmamalı" cevabını verdi.
FARUK ERDEM /KENYA

Teşekkur:

Alıntı

Yer imleri