12 yıl hapis tehdidi var! Kredi verirken kelepçe korkusu yaşıyoruz 18.12.2008 10:56:31
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, “Bugünkü şartlar altında hiçbir bankacının kredi vermemesi gerekiyor. Zira zimmet suçundan kelepçe korkusu yaşıyoruz” dedi
Türkİye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Ankara Sanayi Odası’nın toplantısında mevcut mevzuatın, kredilerin ödenmemesi veya batması durumunda bankacıları “zimmet suçu” işlemiş muamelesiyle karşı karşıya bıraktığını belirtip bu konuda AB normları istediklerini söyledi.
Özince, “Avrupa’daki bankacılar nasıl yargılanıyorlarsa ben de öyle yargılanmak istiyorum. Kelepçe korkusu yaşamak istemiyorum. Emekliliğime kalmış 3 yıl. Niye kendimi ve ailemi riske atayım” diye konuştu. Özince, zimmet tehdidi gözönüne alındığında bugünkü ortamda hiçbir bankanın kredi vermemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
12 yıl hapis tehdidi var
5411 sayılı Bankalar Kanunu’nun 160’ıncı maddesi zimmetle ilgili hükümleri içeriyor. Düzenlemeye göre, geri dönmeyen bir kredi, o kredi kararında imzası bulunan tüm banka yöneticilerini, “zimmet” suçlamasıyla karşı karşıya bırakıyor. Bu suç ise kanuna göre 6 yılla 12 yıl arasında değişen hapis cezalarını öngörüyor.
Banka şube müdürü ve kredi onay makamı, kredi verme koşullarının tümüne uymuş olsa dahi, kredi geri dönmediğinde zimmet suçuyla yargılanabiliyor.
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Bu hüküm, 2005 yılında çıkarılan yeni Bankalar Yasası’na AKP Hükümeti tarafından konuldu ve hüküm “hortum” maddesi olarak anıldı.
Özince, kanundaki bu düzenlemeyle ilgili hiçbir AB ülkesinde olmayan, özel bir anonim şirket çalışanı için öngörülen, banka çalışanlarını tedirgin eden, bir risk yönetimi olan banka faaliyetleri ile bağdaşmayan, geri dönmeyen her krediyi zimmet sayabilen uygulamalar nedeniyle ’zimmet’ maddesinin Bankacılık Kanunu’ndan çıkarılmasını talep ediyor.
Şayet madde tamamen kaldırılmazsa en azından 160. maddenin birinci fıkrasında “risk değerlendirmeleri ve analizlerdeki hatalı ve kusurlu işlemler istisna olmak üzere” ifadesinin eklenmesini istiyor.
Yer imleri