</IMG> ‘Enflasyon sorunu bitiyor para basmayı tartışmalıyız’

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, enflasyonun sorun olmaktan çıkmaya başladığı bir dönemde para basma dahil tabuların tartışılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Dünyanın en önemli seramik, banyo fuarlarından biri olan ISH 2009 için Almanya’nın Frankfurt şehrine giden Eczacıbaşı, burada basın mensuplarıyla bir araya geldi. Krizin Türkiye’yi hem düşen iç talep hem de ihracat düşüşüyle etkilediğini kaydeden Eczacıbaşı, iç talebin daralması ile şirketlerin net borç öder hale gelmesinin zorluk yarattığına işaret etti. Eczacıbaşı, “Enflasyonun endişe olmaktan çıktığı bu dönemde gerekirse Merkez Bankası’nın ABD’de olduğu gibi banknot matbaasını çalıştırması (para basma) gerektiğini mi düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, şöyle konuştu: “Enflasyon sorun olmaktan çıkıyor. Parasal genişleme tabu olmasın. Bu tabudan biraz uzaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Ben tabuların tartışılması gerektiğini düşünüyorum.”
‘KRİZİ ATLATIRIZ
Krizden fırsat yaratma lafını fazla sevmediğini belirten Eczacıbaşı, “Bence ‘biçilen çimenleri daha güçlü çıkarabilir miyiz’in üzerinde durmalıyız. 2001 krizi sonrası istikrara ulaştık, küreselleşmede önemli adımlar attık ama sanayimizi sürdürebilir büyüme modeline oturtamadık. ‘Ucuz kur-ucuz ithalat’a dayalı talep artışının sürdürülemeyeceği belliydi” dedi. Geçenlerde duyduğu “Tünelin ucundaki ışık enerji tasarrufu nedeniyle geçici olarak kapandı” esprisini gazetecilerle paylaşan Eczacıbaşı, ışığın nihayetinde açılacağını, Türkiye’nin sanayisinin, işgücünün ve bilgi birikiminin yerinde olduğunu söyledi.