Açýk kaynak Linux sistemleri ve Windows iþletim sistemine bulaþabilen yeni bir virüs ortaya çýktý.

Linux ve Windows’u etkileyen yeni virüsün iki ayrý adý bulunuyor; Virus.Linux.Bi.a ve Virus.Win32.Bi.a. Rus biliþim güvenliði þirketi Kaspersky Lab tarafýndan tespit edilen virüsün, yeni bir trendin öncüsü olduðu vurgulanýyor. Virüs, Microsoft sistemlerinin yaný sýra bugüne dek virüs haberleriyle pek gündeme gelmeyen Linux tabanlý sistemleri de etkiliyor.

Kaspersky Labs tarafýndan yapýlan açýklamada, virüsün basit bir yapýsý olduðu belirtildi. Virüsün, Linux ve Windows’taki ELF ve PE formatýndaki dosyalarý etkilediði ifade edildi. ELF (Executable and Linking Format) ve PE (Portable Executable) dosya formatlarý, Linux ve Windows’ta .exe ve .dll dosya tipleri dahil birtakým binary dosyalarýnda kullanýlýyor.

YENÝ SALDIRILARIN ÖNCÜSÜ OLABÝLÝR Virüsün direkt olarak pratik bir hasara yol açmadýðý, salt olarak bu tip bir virüsün yapýlabileceðinin kanýtý olarak yazýldýðý belirtiliyor. Kasperky açýklamasýnda “Ancak bu hafife alýnmamalý, yakýn zamanda bu prototip virüs üzerine inþa edilmiþ yeni virüsler ortaya çýkabilir” uyarýsýna yer verildi.

VÝRÜSSÜZ SÝSTEM KALMAYACAK Virüsün ortaya çýkýþý Mac ve Linux kullanýcýlarýna bir uyarý niteliði taþýyor; artýk alternatif iþletim sistemleri de Windows sistemleri ile ayný virüsleri paylaþabilecek.

Biliþim güvenliði uzmanlarý, birden çok iþletim sistemine bulaþabilen virüslerin yeni saldýrýlar baþlatabileceðini ve bu þekilde çok daha fazla bilgisayarý etkileyecebileceðini öngörüyor. Buna göre, Linux, Unix ve Mac OS X gibi alternatif iþletim sistemleri kullanýcýlarý da virüs haberlerini ciddiye almalý.
Alýntý.