Symbian, Akýllý Telefon (Smart Phone) denilen cihazlarda çalýþan , bugün bizim kullandýðýmýz bilgisayarlarý iþleten Windows, Linux gibi bir iþletim sistemidir.
Symbian'ýn kýsa tarihçesi
Smybian 1988 SIBO (Sixteen bit organizer [16 bitlik organizator]) adý verilen bir iþletim sistemi yazýldý. Bu iþletim sistemi el cihazlarýnda çalýþýyordu. Psion Computers isimli bir þirket tarafýndan geliþtirimiþti. SIBO önce MC isimli bir kucak bilgisayar (laptop) üzerinde denendi. Ancak MC projesi baþarýsýz oldu. Yine ayný þirket 1991 yýlýnda Series 3 isimli bir cep bilgisayarý yaptý. Bunu 1996'da Series 3c ve 1998'de Series 3mx izledi. Bu ürünler çok baþarýlý oldu. Baþarýnýn 3 ana sebebi vardý: SIBO'nun pil kullanýmý oldukça iyiydi, üzerinde koþan uygulamalar baþarýlý bulundu ve PC ve diðer el cihazlarý ile iletiþimi oldukça iyiydi. SIBO ayný zamanda programcýlara C ile uygulama geliþtirme imkaný saðlýyordu.1990'larýn ortalarýnda Psion 32-bitlik bir iþletim sistemine SIBO'yu baz alarak baþladý. Amaç baþka mimarideki makineler üzerinde de çalýþabilecek, çoklu ortam (multi media), yeni haberleþme birimlerini destekleyecek ve daha modüler bir iþletim sistemi yapmaktý. Bu çalýþmalarýn sonucunda EPOC isimli bir iþletim sistemi yapýldý. EPOC C++ ile yazýlmýþtý ve yine programcýlara C++ ile kendi uygulamalarýný geliþtirmelerine olanak tanýyordu.EPOC'un baþka mimarideki makinelerde de koþabilmesi, cep telefonu üreticilerinin de dikkatini çekti. Özellikle Psion'un bu konuda diðer telefon üreticisi þirketlerle temaslarý sonucunda cep telefonu üreticileri yeni nesil internet telefonlarý veya akýllý telefonlar için EPOC'u standart kabul ettiler. Bunun üzerine Nokia, Ericsson, Motorola ve Matsuhita (Panasonic) bir arayagelerek EPOC iþletim sistemini daha da geliþtirip Simbian iþletim sistemini ortaya çýkardýlar.(Paragraf Yazýlýmcý :Yusuf Boyacýgil)
Günümüzde, cep telefonlarý artýk telefon olmaktan çýkýp, birer cep bilgisayarýna dönüþmeye baþladýlar. Teknoloji geliþtikçe insanlarýn iletiþim yöntemleride deðiþiklik göstermeye baþlýyor ve mobil ofis veya taþýnabilir bir bilgisayar ihtiyacý ortaya çýkýyor. Cep telefonlarýnda ise yeni bir döneme çoktan girildi. Artýk, 3-4 satýrlýk siyah-beyaz ekrana veya sadece Java uygulamalarýný çalýþtýran telefonlara baðýmlý deðiliz. Yeni nesil telefonlar gerçek bir iþletim sistemi üzerinde çalýþýyorlar ve bir PC ile yapýlabilecek çoðu iþi bu cep bilgisayarlarý ile halledebiliyoruz. Nokia' nýn öncülük ettiði 60 serisi telefonlar Symbian iþletim sistemi üzerinde çalýþýyor. Bu sistem üzerinde C++/Java/Python (ve resmen desteklenmesede Perl) ile programlama yapmak mümkün. Tabii her iþletim sisteminde olduðu gibi, Symbian uygulamalarýndada ücretli yazýlýmlar aðýrlýkta olsada, kullanýþlý ücretsiz veya açýk kaynaklý yazýlýmlarda mevcut. (Paragraf Yazýlýmcý:Burak GÜRSOY)
Tüm Symbian Telefonlar
Siemens SX1,Sony Ericsson P990,Sony Ericsson P800,Sony-Ericsson P910 ,BenQ P30,Nokia 6600,Nokia 6620,Nokia 6630,Nokia 6670,Nokia 3660/3620,Nokia 3250,Nokia 3230,Nokia 3650/3600Nokia 6680,Nokia N70,Nokia 6681,Nokia N71,Nokia 6682,Nokia N80,Nokia 7610,Nokia N91,Nokia 7710,Nokia N92,,Nokia E60,Nokia 9300,Nokia E61, Nokia 9500,Nokia E70,Nokia N90,Samsung GH-D720,NokiaN-Gage,Nokia N-Gage QD,Panasonic X700 , Panasonic X800 Samsung SGH-D730,Motorola A925,Motorola A920,Motorola A1000,Nokia 7650,Nokia 9290 Communicator,Nokia 9210 N,Sendo X,mbian iþletim sistemi içinde en sýk yaygýn kullanýmý olan S60 dýr .
Symbian 8.1a , Series 60 2. N70 ve N90 da kulanýlmýþtýr.N serisinin diðer modellerinde Symbian 9 kullanýmý var.S80 (nokia 9XXX) ,s90 Nokia 7710) ,UIQ Sony-Ericsson P serisi ) arayüzü olan symbianlar da S60 lar kadar yaygýnlarmaktadýr.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri