Eutelsat Firması 13 °E uydularında kapasitedeki doluluk sorununu 9 °E konumlandırdığı uydularla çözmeyi planlıyor. 13 °E Hotbird pozisyonun Avrupa ve diğer birçok ülkede en çok tercih edilen konum olmasından istifade ederek bu yoğunluğu pazarlamayı planlıyor.
Hotbird antenlerine takılacak LNB aparatı ve 2.LNB ile 9°E uydusunun da populer uydu olmasını sağlıyacaklar. Ayrıca Eutelsat önümüzdeki günlerde 36 °E Eutelsat W4 boylamında yenilenecek uyduyu da 42 °E Türksat uydularının alternatifi olarak kullanıcılara pazarlamayı planlıyor. Tabiki 9 °E boylamında olduğu gibi Türksat a bakan antenlere takılacak bir aparat ile bunu yapmayı planlıyor.
Aslında bu uygulama Türk Yayıncı kuruluşlarını Alternatifsiz Uydu işlemeciliğinin önüne geçebilir. Eski adıyla Hot Bird 7A, yeni adıyla Eurobird 9A uydusu 9° Doğu’da yayında. 24 Şubat 2009 sabahı saat 02:00 itibariyle Eurobird 9 uydusundaki tüm yayınlar sorunsuz şekilde Eurobird 9A uydusuna aktarıldı.Kanalların parametrelerinde bir değişiklik yaşanmadığı için Eurobird 9 uydusundan yayın almakta olan izleyiciler uydu alıcılarında herhangi bir ayar yapmadan yayınları almaya devam edebilirler.
Eurobird 9A uydusunun yayına alınmasıyla 9° Doğu’daki transponder kapasitesini %90 oranında artırılarak 20′den 38′e çıkartılmış oldu. Bu gelişme doğrultusunda bu yörüngeden yayın yapan kanal sayısında kısa süre içerisinde büyük artış beklenmeli.
Yer imleri