Salep meðer her derde devaymýþ!
Kýþ aylarýnýn vazgeçilmez içeceklerinden olan salebin bir çok faydalý etkisi ortaya çýktý. Uludað Üniversitesi'nin bu konuda ilginç bir araþtýrmasý var
Uludað Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gýda Mühendisliði Bölümü Baþkaný Prof. Dr. Utku Çopur, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dondurma üretiminin yaný sýra soðuk kýþ günlerinde tüketilen ve yüzyýllardýr kullanýlan bir içecek olan salebin, Türkiye'nin çeþitli bölgelerinde doðal olarak yetiþen bazý orkidelerin yumrularýndan elde edildiðini belirtti.
Salebin, soðuk günlerde vücudu sýcak tutan, soðuk algýnlýðýna karþý direnç veren, özellikle sütle hazýrlandýðýnda besleyici, geleneksel bir içecek olduðunu ifade eden Çopur, salebin kronik ishali kesici etkisinin bulunduðunu vurguladý.
''AFRODÝZYAK ETKÝSÝ DE VAR''
Çopur, salebin yapýldýðý orkide yumrularýnýn içinde bulunan bazý maddelerin, boþaltým sistemi hastalýklarýnda tedavi edici özelliði bulunduðuna dikkati çekerek, þunlarý söyledi:
''Salebin baðýrsak rahatsýzlýklarýna, soðuk algýnlýklarýna ve öksürüðe karþý etkileri halk arasýnda çok eski dönemlerden beri bilinmekte ve bu içecek yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Ayrýca afrodizyak etki göstermektedir. Türklerin saleple tanýþmasý çok eski dönemlere rastlamaktadýr. Ýslamiyetin kabulüyle birlikte, Ýslam dininin yasakladýðý þarap ve kýmýz gibi alkollü içkilerin yerini boza, þýra ve salep gibi alkolsüz içecekler almýþtýr. Þýra daha çok yaz aylarýnda tercih edilirken, boza ve sýcak servis edilen salep kýþ aylarýnda içilmektedir.


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri