Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 2/13 ÝlkÝlk 123456789101112 ... SonSon
127 sonuçtan 11 ile 20 arasý

Konu: Prof. Dr. Ahmet Maranki 'den saðlýk ve güzellik önerileri

  1. #11

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    güvercinköküGüvercinkökü(Jatrorrhiza palmata / Racine de colombo):

    "Jatrorrhiza palmata" Adlý bitkinin köküdür. Terkibinde "kolombin" ve "Barberin" denilen maddeler vardýr. Tadý acýdýr.

    Kullanýldýðý yerler: Ýshali keser. Ýþtahý açar. Mideyi kuvvetlendirir. Fazla kullanýldýðý takdirde, mide ve baðýrsaklara zarar verir.


    güvercinkökü tedavisi güvercinkökü bitkisi güvercinkökü bitkileri güvercinkökü faydalarý güvercinkökü nelere iyi gelir güvercinkökü karýþýmý güvercinkökü tedavi yöntemi

  2. #12

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    gülhatmiEbegümecigillerden, yapraklarý geniþ ve yuvarlak, çiçekleri büyük ve türlü renklerde olan bir süs bitkisidir.
    Kullanýldýðý yerler:
    Balgam söktürür. Vücuda rahatlýk verir. Nezle ve öksürükten kaynaklanan þikayetleri giderir. Boðaz, bademcik ve diþ eti iltihaplarýnda kullanýlýr. Barsak iltihaplarýnda etkilidir.


    gülhatmi tedavisi gülhatmi bitkisi gülhatmi bitkileri gülhatmi faydalarý gülhatmi nelere iyi gelir gülhatmi karýþýmý gülhatmi tedavi yöntemi

  3. #13

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    GreyfurtVatani Çin ve Hindistan olan, fakat bugün birçok çeþit ve kültür formlarýyla bütün subtropikal memleketlerde yetiþtirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yað taþýyan küçük aðaçlar. Yapraklarý derimsidir.Çiçekler, beyazýmsý renkli, meyveleri büyük, toparlak yassý, açýk sari renkli, ince kabuklu, bol usârelidir.Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabuklarý soyulunca acýlýk kalmaz, rahatlýkla yenebilir.Kýzmemesi veya altýntop gibi isimlerle de tanýnýr.

    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Güney, Güneybatý, Kuzeydoðu Anadolu’da yetiþtirilir.

    Kullanýldýðý yerler:
    C vitamini bakýmýndan zengindir. Meyve kabuklarýndan marmelat yapýlýr. Karaciðerin normal çalýþmasýný saðlar. Hazmý kolaylaþtýrýr. Vücutta biriken suyu ve zehirli atýklarý atar. Kani temizler. Bedeni ve zihni yorgunluklarý giderir. Akciðer ve göðüs hastalýklarýnda faydalýdýr.


    Greyfurt tedavisi Greyfurt bitkisi Greyfurt bitkileri Greyfurt faydalarý Greyfurt nelere iyi gelir Greyfurt karýþýmý Greyfurt tedavi yöntemi

  4. #14

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    gözlükotuKýrlarda kendiliðinden yetiþen bir çeþit bitkidir. Çiçekleri, ufak, beyazýmtýrak mavi ve kýrmýzý benekli olup, yapraklarýnýn ortasýndadýr. Çiçekleri yaz aylarýnda toplanýp kurutulur.

    Kullanýldýðý yerler:
    Göz nezlesi ve göz iltihaplarýnda kullanýlýr. Mide ve barsak gazlarýna faydalýdýr.

    gözlükotu tedavisi gözlükotu bitkisi gözlükotu bitkileri gözlükotu faydalarý gözlükotu nelere iyi gelir gözlükotu karýþýmý gözlükotu tedavi yöntemi

  5. #15

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    gelincikMayýs-aðustos aylarý arasýnda, kýrmýzý renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda bir veya bazen çok senelik otsu ve beyaz sütlü bir bitki. Buðday tarlalarýnda, ekilmemiþ yerlerde çok rastlanýr. Gövdeleri dik ve tüylüdür. Çiçekler dallarýn uçlarýnda bulunur. Çanak yapraklarý çiçek açma esnâsýnda dökülür. Çiçekleri de çabuk dökülür. Meyveleri sarýmsý esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçýlýr.

    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Hemen hemen her yerde yetiþmektedir.

    Kullanýldýðý yerler:
    Kullanýlan kýsýmlarý çiçekleridir. Çiçekler güneþte ve mümkün olduðu kadar çabuk kurutulur. Bileþiminde zamk, þeker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumuþatýcý ve uyuþturucu bir tesiri vardýr. Öksürük ve nezle gibi hastalýklarda yumuþatýcý olarak þurup hâlinde verilir. Uykusuzluðu giderir. Yanýklarý iyileþtirir. Çiçekleri su içinde þiþelerde güneþte bekletilerek þerbeti çýkarýlýr. Ýçine limon tuzu konursa rengi çabuk ve daha güzel çýkar. Yazýn þerbet olarak içilir.


    gelincik tedavisi gelincik bitkisi gelincik bitkileri gelincik faydalarý gelincik nelere iyi gelir gelincik karýþýmý gelincik tedavi yöntemi

  6. #16

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    günlükTropik bölgelerde yetiþen "Sigala (Amber) Aðacý"ndan elde edilen yaðdýr. Sigala yaðýnýn mart ayýndan itibaren sekiz ay süre ile üretimi yapýlmaktadýr. Bu yað aðacýn salgý hücrelerinde meydana gelir. Salgý hücreleri bitkide tabii olarak fakat az miktarda bulunmaktadýr. Aðaçlarda yaralama sonucu balsam meydana gelir ve bu yaralama sýrasýnda salgý hücrelerinin sayýsý da artar. Yaralama kepçe gibi býçaklarla yapýlmaktadýr.
    Yara yeri 15-20 günde bir derinleþtirilmektedir. 3-4 yaralamadan sonra balsam teþekkül eder. Aðacýn kabuk kýsmý, odun kýsmýna kadar sýyrýlmak suretiyle balsam toplanýr. Bir kazanda yarim ile bir saat kaynatýlýr. Böylece kabuklardan ayrýlan balsam, dibe çöker, kabuklar suyun üzerinde kalýr. Bu kabuklar yabalarla alýnarak bir preste sikilir ve akan balsam ile su havuzlarda toplanýr. Bir süre dinlendirilince, balsamýn bir kýsmý dipte, bir kýsmý suyun üstünde olmak üzere toplanarak sudan ayrýlýr. Kazanýn dibinde kalan balsam ile havuzlarda biriken balsam birleþtirilir. Kalan yongalar kurutulduktan sonra “buhur” veya “günlük” adý altýnda satýlmaktadýr.

    Kullanýldýðý yerler:
    Nefes darlýðýný giderir. Tütsü olarak kullanýlýr.


    günlük tedavisi günlük bitkisi günlük bitkileri günlük faydalarý günlük nelere iyi gelir günlük karýþýmý günlük tedavi yöntemi

  7. #17

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    ýspanakKýþ sebzesi olarak yetiþtirilen, iki evcikli, kazýk köklü, otsu bir bitkidir. Mutedil, serin rutubetli havalardan hoþlanýr. -5 dereceden sonra zarar görmeye baslar. Kurak ve sýcaklýk ise yapraklarýný sertleþtirip tohuma kalkmasýný teþvik eder. Bu sebeple ziraatý sonbahar ile ilkbahar arasýnda yapýlýr.

    Bir sap üzerinde salkým durumunda sarimsi renkte çiçekler açar. Çiçeklerin taç yapraklarý yoktur. Erkek ve diþi çiçekler ayrý ayrý bitkilerde bulunur. Þâyet ýspanak zamanýnda toplanmazsa tohuma kaçar ve kartlaþýr. Memleketimizde sonbaharda ekimi yapýlýr. Ýki-üç ay içerisinde ürün alýnýr. Kumlu-killi ve gübreli topraklarda iyi ürün alýnabilir. Dikenli ve dikensiz tohumlu iki çeþidi vardýr.

    Dikenli ýspanak:
    Tohumlarý köseli ve dikenli, yapraklarý yýrtmaçlý, uçlarý ise mýzrak gibidir. Kýþa dayanýklý (-8, -10 dereceye dayanýr), lezzetlidir.

    Dikensiz ýspanak:
    Tohumlarý dikensiz, yuvarlakça, yapraklarý geniþ ve yýrtmaçsýz ince naziktir. En fazla ekilen bu çeþittir.

    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Sebze olarak her yerde yetiþtirilir. Anavataný Kafkasya ve Afganistan’dýr.

    Kullanýldýðý yerler:
    Ýçinde A,B,C,D vitaminleri vardýr. Proteince de zengindir. Daha çok sebze olarak, piþirilerek veya salata hâlinde yenilir. C vitamini ve demirce zengin bir kýþ sebzesidir. Vücudun dayanýklýlýðýný artýrýr. Aðýz, boðaz ve göðüs hastalýklarýnda faydalýdýr. Hamilelerde özellikle tavsiye edilir. Kansýzlýðý giderir ve ruhi çöküntüyü azaltýr.


    ýspanak tedavisi ýspanak bitkisi ýspanak bitkileri ýspanak faydalarý ýspanak nelere iyi gelir ýspanak karýþýmý ýspanak tedavi yöntemi

  8. #18

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    hurmaDattelpalme/Dattier/Date palm/Phoneix dactyfera/Datte)
    Ýnsanoðlunun yetiþtirdiði en eski bitki çeþitlerinden biridir. Bâbil’in en eski yerlileri Sümerler hurmayý en azýndan 5000 sene önce ilk defâ yetiþtirmiþlerdir. Kuzey Afrika ve Orta Doðu bölgelerinin ekonomisinde çok eskiden beri büyük bir rol oynar. Amerika’ya Ýspanyollar tarafýndan 19. yüzyýlýn baslarýnda getirilmiþ ve Meksika civârýnda yetiþtirilmiþtir.
    Ýlk defâ Basra Körfezinde yetiþtirildiði tahmin edilen hurma bitkisi yaklaþýk 18-24 m boyundadýr. Yapraklarýnýn bir kýsmý yere doðru sarkar ve bir kýsmý da yukarý doðrudur. Yapraklarýnýn uzunluklarý 6 m civârýndadýr. Gövdeleri diktir. Tabanýndan birçok sürgün verir. Yelpâze olan yapraklarýnýn büyükleri tepede toplanmýþtýr. Çiçekleri ekseriyâ tek cinslidir. Baþak tipindeki çiçekleri “spata” adi verilen büyük yapraklarla çevrelenmiþtir. Gövdesinde yapraklar genellikle toplu olarak bulunur. Küçük sari çiçekleri toplu hâlde açarlar. Farklý cinsiyetli çiçekler ayrý aðaçlarda yetiþir. Diþi çiçekler zamanla tek tohumlu meyvelere dönüþürler. Meyveleri sarimsi kahve renkli, dýþ kabuk sarimsidir. Orta kýsým etli ve seker bakýmýndan zengindir. Tohum silindirik, sert ve bir yüzü boyunca derin olukludur.

    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Memleketimizde Phoenix dectylifera türü örnekleri azdýr. Buna karþýlýk Phoenix canariensis daha çok yetiþtirilmektedir. Gövde tabanýnda sürgünler vermesi ve tohumlarýn daha kýsa ve þiþkin oluþu ile ayýrt edilir. Bati ve Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiþtirilmektedir. Memleketimizde yetiþenlerin hurma meyvelerinin gýdâ bakýmýndan önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak kullanýlýr.

    Kullanýldýðý yerler:
    Hurmanýn meyvesi tatlý ve besleyicidir. Yaklaþýk % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 seker ve % 2 protein vardýr. Kurumuþ hurmalarda þeker oraný % 75-85 civârýndadýr. Bir diðer hurma çeþidi olan Phoemx sylvestris’ten hurma þekeri elde edilir. Ayrýca, bedeni ve zihni geliþmeyi saðlar. Kansere karþý koruyucu olduðu bilinir. Boðaz aðrýsýný keser. Bronþit, öksürük ve soðuk algýnlýðý þikayetlerini giderir. Kemik hastalýklarýnda faydalýdýr.

    hurma tedavisi hurma bitkisi hurma bitkileri hurma faydalarý hurma nelere iyi gelir hurma karýþýmý hurma tedavi yöntemi

  9. #19

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    ýsýrganIsýrgan(Brennessel/Ortie/Nettle/Urtica membranacca/Urtica urenus/Urtica diocia):

    Mayýs-aðustos aylarý arasýnda çiçek açan, 20-100 cm boyunda, virânelik, yol kenarlarý ve duvar diplerinde bulunan bir senelik tek evcikli otsu bir bitkidir.Gövdeleri dik, 4 kösemsi, basit veya tabandan îtibâren dallanmýþtýr. Üzerinde yakýcý tüyleri bulunur.Yapraklar saplý, oval þekilli ve diþli kenarlý, üst tarafý koyu yeþil renkli ve parlak olup, yakýcý tüylerle kaplýdýr. Erkek ve diþi çiçekler bir arada olmak üzere yapraklarýn koltuðunda uzunca saplý küçük durumlar teþkil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalýdýr.Meyveleri esmer renkte ve fýndýksýdýr.Tohum, yað ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.
    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Hemen hemen bütün Anadolu.

    Kullanýldýðý yerler:
    Tâze ve güneþte kurutulmuþ dallarý kullanýlýr.Yapraklarýnda formik asit ve nitratlar bulunmaktadýr. Bu bitkinin yakýcý tüylerinde formik asit bulunduðu birçok yerlerde kayýtlý ise de tüylerin taþýdýðý usarede asetilkolin ve histamin vardýr. Eskiden romatizma ve siyatikte kullanýlýrdý. Yapraklarýndan hazýrlanan infüzyon saç dökülmesine karþý tatbik edilir. Köklerinden sari renkli boya elde edilmektedir. Ayrýca, aybaþý kanamalarýný düzenler, balgam söktürür. Burun kanamasýný keser. Haricen tatbik edilirse, çýbanlarda faydalý olduðu bilinmektedir.

    ýsýrgan tedavisi ýsýrgan bitkisi ýsýrgan bitkileri ýsýrgan faydalarý ýsýrgan nelere iyi gelir ýsýrgan karýþýmý ýsýrgan tedavi yöntemi

  10. #20

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    havuçMohrrübe/Carotte/Carrot/Daucus corota)

    Kökleri sebze olarak yenen iki yýllýk bir kültür bitkisidir. Havucun vatani Orta Avrupa’dýr. Yabânî olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da rastlanýr. Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliðinde deðildir. Bitki 1-1,5 m kadar boylarýnda, az dallý, parçalý yapraklýdýr. Çiçekleri yazýn açan küçük, beyazýmsý renkli semsiye durumunda toplanmýþlardýr. Elveriþli topraklarda ana kök bir metre kadar derine inebilmektedir. Havucun kazýk seklindeki etli kökleri kültür sâyesinde meydana gelmiþtir. Havucun açýk sari-turuncu renkteki dýþ kýsmý kabuk kýsmýdýr. Kök meyveleri farklý türleri sebebiyle çeþitli sekil ve büyüklüktedir. Koyu sarimsi-turuncu renkte olan iç kýsmý odun dokusuna tekâbül etmekle birlikte genellikle parankima tik hücrelerden yapýlmýþtýr.

    Türkiye’de yetiþtiði yerler:
    Doðu Anadolu hâriç bütün Anadolu.

    Kullanýldýðý yerler:
    Bitkinin tohumlarý ve kazýk kökleri (havuç) kullanýlýr. Tohumlar eterik yað ihtiva eder ki, bu da geraniol elde etmekte kullanýlabilir. Ayrýca konserve ve parfümeri sanâyiinde kullanýlýr. Kültür kök meyveler likopin, karotin provitamin A, B1, B2, C vitaminleri, % 7 oranýnda seker, % 29 kadar fosfor ve mâdenî tuzlar ihtiva eder. Bu kök meyveler ham madde olarak karotin elde etmede, gýda olarak tâze ve tursu hâlinde kullanýlýr. Provitamin A, vücutta vitamin A hâline geçer. Vitamin A, hastalýklara karþý mukâvemet kazandýran, göz ve cilt hastalýklarýný önleyen çok faydalý bir maddedir. Tâze havuç, güneþ yanýklarý vakalarýnda lapa hâlinde kullanýlýr. Havuç unu ve suyu çocuklarýn beslenmesinde çok faydalýdýr.


    havuç tedavisi havuç bitkisi havuç bitkileri havuç faydalarý havuç nelere iyi gelir havuç karýþýmý havuç tedavi yöntemi

Sayfa 2/13 ÝlkÝlk 123456789101112 ... SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 4 Kullanýcý var. (0 Uye ve 4 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •