Türkçe Olimpiyatlarý Mest Etti
Anakara'da finali yapýlan 7. Türkçe Olimpiyatlarý'nda, Ýstiklal marþýnýn 10 kýtasýný ezbere okuyan minikler porgramýn en önemli sürprizi oldu.
Erdoðan, okuduklarý þiir ve þarkýlarla gönülleri bir kez daha fetheden öðrencilerin öðretmenlerini Osmanlý Akýncýlarý'na benzetti.
Dünyanýn en görkemli kültür etkinliklerinden olan, 115 ülkeden 625 öðrencinin katýlýmý ile gerçekleþen 7. Uluslararasý Türkçe Olimpiyatlarý Finali ve Ödül töreni, Ankara ASKÝ Spor Salonu'nda yapýldý. Törene, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç, bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler, bürokratlar ve çok sayýda vatandaþ katýldý. Spor salonuna sýðmayan binlerce kiþi içinse salon dýþýnda dev ekranlar kuruldu.
Salonda alkýþ tufaný koptu
Final programý, Kongo Cumhuriyeti'nden gelen 5 yaþýndaki Eunice Zumbu ile 4 yaþýndaki kardeþi Lois’in, Ýstiklal Marþý'nýn 10 kýtasýný ezbere okumasýyla baþladý.
Türkçe Olimpiyatlarý Tertip Komitesi Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Saðlam'ýn teþekkür konuþmasýnýn ardýndan öðrenciler hünerlerini bir kez daha sergiledi. Türkmen öðrenci Eziz Kütceyev'in söylediði "Muradý böyle" uzun havasýyla hüzünlenen davetliler, Kýrgýz ekibinin "kolbastý" þovu ile coþtu.
Proðramýn en renkli bölümlerinden birisi, Nijeryalý öðrencilerin, Hasan Kaçan'ýn "'Herodot Cevdet" tiplemesini canlandýrmasýydý. 7 yýldýr düzenlenen Türkçe Oimpiyatlarý’na ilk kez katýlan Baþbakan Erdoðan'ýn salona gelmesi ise izleyicileri adeta coþturdu. Baþbakan Erdoðan, salondaki tablodan etkilendiðini anlatarak, "Günlerdir televizyonda o heyecaný hep yaþadýk. Kolbastýyý izleyince, delikanlýlarýmýzý, kýzlarýmýzý özgüven içinde dinleyince, duygularýmýz depreþti ve þahsen gönlümden aðlamaklý oldum" dedi.
Emeði geçenleri kutladý
Geçtiðimiz günlerde gittiði Moldova'da Türk okulunun öðrencilerinin kendisini Türk bayraðý ile karþýladýðýný söyleyen Erdoðan, ”Dünyanýn dört bir yanýnda þu anda Türkçe'nin konuþulmasý mücadelesi veren bir organizasyon var. Bugüne kadar bu güzelliði yürüten deðerli kardeþlerime, tüm yönetici ve öðretmen kardeþlerime çok teþekkür ediyorum. Ben bu kardeþlerimi beni maruz görün Osmanlý'nýn Akýncýlarý olarak görüyorum" dedi.
HACI KEMAL ERiMEZ iÇiN VEFA ÖDÜLÜ
Programda, Orta-Asya'daki Türk okullarýnýn açýlmasýnda büyük katkýsý olan ve "Okul adam" olarak anýlan Hacý Kemal Erimez için de vefa ödülü verildi. Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç'ýn takdim ettiði ödülü Kemal Erimez'in oðlu Kamil Erimez aldý. Taciklerin "Hacý Ata" olara andýðý Erimez'i 1974'te tanýdýðýný söyleyen Arýnç, "Çok büyük hizmetler yaptý biz onun þahidiyiz. Türkiye'de ve dünyada bu güzel hizmetleri sadece Allah rýzasý için yürüten bu güzel insanlarý rahmetle anýyoruz" dedi.
TBMM Ödülü aldýlar
Türkçe okuma ve yazma dallarýnda dereceye giren öðrencilere TBMM Özel Ödülleri verilirken, Ýsmail Gaspralý Özel ödülünü, TDK Baþkaný Prof. Dr. Þükrü Halýk Akalýn, TRT Genel Müdürü Ýbrahim Þahin'e verdi. Ali Þir Nevai ödüllerine yayýk görülen Amerika'lý Prof. Thomos Michel ve Rusya'dan Mihail Miyer'e ödüllerini Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay verdi. Ali Þir Nevai ödülünü alan bir diðer isimse Rus Prof. Ratislav Borisoviç Ribakov oldu. Ribakov'un Rusça yaptýðý konuþmayý Türk kolejinde Türkçe öðrenen torunu tercüme etti.
Olimpiyatýn sembolü oldular
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden gelen 5 yaþýndaki Eunice Zumbu ile 4 yaþýndaki kardeþi Lois Zumbu, Ýstiklal Marþý'nýn 10 kýtasýný ezberden okuyarak Olimpiyatlarýn sembolü olmayý baþardýlar. Bu kadar küçük iki Afrika'lý çocuðun Ýstiklal marþýný ezberden okumasý, salonda hem þaþkýnlýða hem de sevince neden oldu. Ýki minik Türçe dostu ile Baþbakan Erdoðan ve eþi Emine Erdoðan da yakýndan ilgilendi. Baþbakan Erdoðan, kendisine Türk bayraðý veren minik Lois'i kucaðýna alarak yanaðýndan öptü.
![]()

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri