Peygamber Efendimizin vefatýndan önceki son dakikalarý
Yaþlar ilerlediðinden mi nedir, son birkaç yazýmýzda “son an’lar” meselesi nedense biraz daha ilgi alanýmýza girdi... Ya önemli bazý tarihler birbiri ardýna denk geldi, ya da bir çeþit algýda seçicilik söz konusu... Zaman su gibi akýp gidiyor...
Bugün 8 Haziran 2009.
Hüzünlü bir günün sene-i devriyesi...
Peygamber Efendimizin miladi olarak 8 Haziran 632 de vefat ettiði düþünülürse, bugün itibari ile tam 1377 yýl olmuþ.
2004 yýlý Nisan ayýnda Kutlu Doðum Haftasý vesilesiyle Ýstanbul'da bilbordlara bazý sivil toplum kuruluþlarýnca, “Hz. Muhammed 1477” yaþýnda afiþleri asýlmýþtý. Ýyi bir anma sloganý deðildi. Mevzuyu sýðlaþtýrýyordu. O günlerde Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
. Bu hesaba göre Hz. Musa 4 bin, Hz. Ýsa 2 Bin yaþýnda olur. Geçen yýllarýn uzunluðu mevzuya deðer kazandýran bir muhteva olarak yansýtýlmamalýydý.
Tasavvuf düþüncesinde ilk yaratýlan, varlýklarýn baþlangýç sebebi olan Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Yaratýlmýþlar arasýnda herþeyden önce o vardý. Yunus Emre Divanýnda bu konuyu uzun Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.Hz. Muhammed’in (sav) tüm varlýk aleminde ilk yaratýlan olduðunu ifade eden manzume ve beyitleri vardýr.
"Allah’ýn ilk yarattýðý þey, benim nurumdur” hadis-i þerifinin devamýnda âlemin yaratýlýþ safhalarý sýrayla, kalem, levh, arþ, hamele-i arþ olan melekler, kürsi, diðer melekler, gökler, yerler... þeklinde ifade edilir. Göklerin ve yerlerin yaratýlmasýndan önceki safhalarda, yaratýlýþ doðrudan doðruya Nur-u Muhammedîden gerçekleþtiði bilgisine yer verilmektedir. Her þeyin bir sebebe baðlandýðý bu hikmet dünyasýnda, þu görünen âlemin baþlangýcýnýn böylece takdir edilmiþ olmasý Ýlâhî hikmete muvafýk Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
.
Son sözleri...
Mevzuya yaptýðýmýz bu giriþten sonra, gelelim bundan 1377 yýl öncesine, 8 Haziran 632 tarihine...
Peygamber Efendimizin vefatýndan bir gün önceydi...
Herkes nefesini tutmuþ bekliyordu. Çünkü az evvel Hazreti Peygamber, “Bende bir hakký olan varsa gelsin alsýn” dediðinde, orada bulunan sahabelerden biri; “evet, benim bir alacaðým var. Bir gün kýrbacýnýzýn ucu o sýra açýk olan sýrtýma deðmiþti de, caným yanmýþtý” dedi. Hz. Peygamber hiç tereddüt etmeden üstündeki kýyafeti sýyýrdý, arkasýný döndü ve ‘vur’ dedi.
Herkes þaþkýndý. O sahabe hemen koþturdu ve elini yüzünü Hz. Peygamber’in mübarek sýrtýna sürdü, doyasýya öptü. Ardýndan da, “teninizin deðdiði yerleri cehennem ateþinin yakmayacaðýný bildiðimden, mübarek bedeninize dokunabilmek için mahsus böyle söyledim” dedi. Hz. Peygamber bu davranýþýyla, kul hakkýnýn ne kadar önemli olduðunu bir kez daha göstermiþ oldu.
Vefatýna çok az bir süre kala göz nuru kýzý Hz. Fatma’yý yanýna çaðýrdý ve kulaðýna bir þeyler söyledi. Hz. Fatma’nýn önce üzüldüðü sonra sevindiði görüldü. Hikmeti sorulduðunda; “Babam bana yakýnda vefat edeceðini söyleyince çok üzüldüm. Fakat benim yanýma ilk sen geleceksin dediðinde ise sevindim” cevabý verdi. Nitekim Hz. Fatýma Peygamber Efendimizden 6 ay sonra vefat etti.
Peygamber Efendimiz vefat etmeden az önce eþi Hz. Ayþe’nin dizine uzandý ve mübarek baþýný Hz. Ayþe’nin çenesi ile göðsü arasýna yasladý. Misvak istedi. Takatsiz olmasýna raðmen, zaten inci tanesi gibi olan diþlerini temizledi. Rabbi’nin huzuruna tertemiz gitmek istiyordu.
Bu vesile ile þu noktanýn da altýný çizelim.
Peygamber Efendimizin son nefesini vermeden az önce diþlerini temizlemesi, kýyametin kopmak üzere olduðunu bilseniz bile elinizde bir fidan varsa dikiniz tavsiyesini ve benzeri binlerce örnek davranýþýný kendimize de, toplumumuza da, insanlýk alemine de yeterince anlatamadýk ya, ona yanýyorum. Dünya Çevre Haftasý’nýn kutlandýðý þu günlerde baþka söze gerek kalýr mýydý?
Benzer örneklere diðer dinlerin mühim þahsiyetlerinin hayatlarýnda bu kadar yoðunlukla denk gelinmiþ olsa, tüm dünya çoktan onlarýn dinlerine dahil olmuþ olurdu. Hz. Peygamber’i ve bu dine ait deðerleri ve güzellikleri insanlýða anlatmakta geç kaldýk, vesselam... Eðer bugün dünyada ineðe tapanlarýn sayýsý Müslümanlarýn sayýsýna yakýnsa, kristal misüllü deðerlerini dünyaya anlatamayanlarýn “ah benim öküz kafam” diye düþünmesi ve hicap duymasý gerekir.
Durum böyle olunca, Amerikan Baþkaný Obama konuþmasýnda Kur’an’dan bir iki alýntý yaptý diye avunup duruyoruz. Bir örnek abide olarak Hz. Peygamber insanlýðý çepeçevre kuþatýncaya ve O’nun mesajý herkese ulaþýncaya kadar kendimizi yeterince birþey yapmýþ duygusu içinde hissetmemeliyiz.
Türkçe Olimpiyatlarý’ndaki güzelliðe bir de bu pencereden bakýnýz... Oralara, o tertemiz genç dimaðlara götürülen nefes kimin nefesi... O tatlý yüzler bize neden bu kadar sýcak geliyor... Hangi iklimin rahmet esintileri o gençlerin çehrelerinde tebellür etmiþ ve bir nur halesi nakþedilmiþ.
Sonra da vicdanýnýza bir sorun... O mesajý oralara götürmek için gidenlere de, onlarýn buralara gelmesine vesile olanlara da ne kadar katkýmýz oldu. Neden sadece 115 ülke vardý da, insanoðlunun yaþadýðý her yöreden, her köþeden, her ülkeden, her kabileden çocuklar yoktu. Ve biz, bu mesaj ve bu nefes her yere ulaþabilsin diye o civanmertlere, Baþbakan Erdoðan’ýn tabiri ile günümüzün o çaðdaþ akýncý beylerine nasýl bir katkýda bulunabiliriz? Bu sadece onlarýn mý sorumluluðu ki kenardan seyrediyoruz. Bari birþey yapmýyorsak, hased ya da kýskançlýkla hayýrlý iþlere mani olmayalým da, hiç olmazsa günahlarýna girmeyelim. Þeytaný sevindirmeyelim.
Son anlarý...
Peygamber Efendimiz vefatýndan az önce son sözleri olarak; Namaza dikkat edilmesini, kadýn haklarýnýn korunmasýný, idare altýndakilere iyi muamele edilmesini, emanetlerin yerlerine ulaþtýrýlmasýný istedi." (Câmiü's-Saðîr, c.3, s.188/3190) Ýnsanlýk sýrf bu öðütlere kulak verse, daha yaþanýlabilir bir dünya oluþturmak iþten bile deðildir.
Son cümlelerini tamamlamýþtý ki, bir ara kapý çaldý. Gelen Hz. Cebrail’di. Selam verdi. Peygamberlik görevinin sona erdiðini söyledi. Ardýndan, kapýda bekleyen bir misafir daha olduðunu ve eðer izin verirse ancak içeri girebileceðini söyledi. Hz. Peygamber “o kim?” diye sordu. Hz. Cebrail, ölüm meleði Hz. Azrail dedi. Hz. Peygamber, “gelebilir, ben hazýrým” cevabý verdi. Þahadet parmaðýný yukarý kaldýrdý; “Yüce Dosta" gittiðini söyleyerek ruhunu teslim etti. Hz. Ayþe seslendi, cevap alamadý. Hz. Peygamber’in mübarek gözünden bir damla yaþýn yanaðýna süzüldüðünü gördü.
Bilemiyoruz artýk Hz. Peygamber niçin Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
. Geride býraktýðý dost ve arkadaþlarýnýn hasretine mi, yoksa Müslümanlarýn emanete yeterince sahip çýkamayacaklarý endiþesi ile mi?
Ya Rasül... Emanetine yeterince sahip çýkamadýk, doðrudur. Ama bugün dünyanýn dört bir yanýnda milyonlarca Müslüman yeni bir kýpýrdanýþýn arefesinde... Kar çiçekleri sert kýþýn ardýndan yeniden boy göstermeye baþladý...
Ýþin doðrusu Türkçe Olimpiyatlarýný ben biraz da bu gözle izledim ve bir kez daha umutlandým.
Yüce rabbim bizleri afetsin.Bizleri habibinin sefaatine nail etsin.Bizlere dini hakkiyle anlayan ve anlatanlardan etsin.Salat ve selam habibine onun halifelerine sahabilerine olsun.
idiye Nickli Üyeden Alýntý
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Yüce rabbim bizleri afetsin.Bizleri habibinin sefaatine nail etsin.Bizlere dini hakkiyle anlayan ve anlatanlardan etsin.Salat ve selam habibine onun halifelerine sahabilerine olsun.
þuanda ezan okunuyor tüm kalbimle amiiin diyorum
selametle
süper Teklif sende üye ol sende kazan!!!!
Ýþte Davet Linkin!!
Yer imleri