"Ýki Duble Raký Haram Deðil !"
'Þarap dýþýndaki içkiler az içilmesi kaydýyla haram deðil." Yaþar Nuri önce bu fetvayý uzun uzun anlattý sonradan bilinen þerhini koydu.
Ýlahiyatçý Prof. Dr. Yaþar Nuri Öztürk Hanefi mezhebindeki fýkýhlara göre "þarap dýþýndaki içkilerin sarhoþluk kaydýyla haram" olduðunu söyledi.
Fatih Altaylý'nýn Habertürk'teki Teke Tek programýna katýlan Öztürk islamda fýkýhlarýn öneminden bahsetti ve Ýmam-ý Azam'ýn devrim niteliðindeki fikirlerinden birini anlattý. Ýmam-ý Azam'a göre, Hanefilerde þarap dýþýndaki içkilerin sarhoþluk kaydýyla haram olduðunu söyledi.
10 KADEH ÝÇTÝM 11.DE SARHOÞ OLDUM
Öztürk fýkýh ve kelam bilgini Ýmam-ý Azam'ýn hocasý ýrak fýkýhýnýn babasý sayýlan Ýbrahim El Nehaiye'nin bir anýsýný þöyle aktardý:
"Nehaiye'ye soruyorlar: " 'Nebiz (þarap dýþýndaki sarhoþ eden içkilerin tümü) içtim' diyor, '10 kadeh içtim, hiçbir þey olmadý. 11. kadehte sarhoþ oldum. Þimdi ben 11. kadehten mi sarhoþ olacaðým, o beni sarhoþ eden son kadehten mi?' "O son kadehten' diyor..."
ÝBN-Ý ABBAS DA AYNISINI SÖYLÜYOR
Yaþar Nuri Öztürk ayný anlatýma Ýbn-i Abbas'ta da rastladýðýný söyledi ve orada yazýlanlarý da þöyle anlattý: " Bu benim garibime gitmiþti. Ýbrahim El Nehaiye gibi mühteþem bir fakih bunu neden söylüyor? Þaka da olsa söylemez! demiþtim. Dün Ýbn-i Abbas-ý okuyordum. Ýbn-i Abbas'ý biliyorsun, sahabenin hocasý... Ýbn-i Abbas'ýn nebizlerle ilgili fikrini okudum. Ýbrahim El Nehiye'nin bu tabiri kelimesi kelimesine yazýyor. Orada 10-11 yerine kadeh olarak 9-10 diyor yalnýzca. Sahabi gelmiþ Ýbn-i Abbas'a sormuþ. "9 kadeh içtim 10. da sarhoþ oldum" Demiþ ki Ýbn-i Abbas "Hamr yani þarap Kuran'da ismen haram olduðu için azý da çoðu da haramdýr. Þarap dýþýndaki içecekler nebizgillerdir. Bunlar sarhoþluk kaydýyla haramdýr"
ÖZTÜRK: BEN BU FÝKRE KATILMIYORUM
Ancak Yaþar Nuri Öztürk hem Nehaiye'den hem de Ýbn-i Abbas'tan alýntý yaparak anlattýðý bu fikre katýlmadýðýný da sözlerine eklemeden edemedi: "Bana sorarsan sen bu fikre katýlýyor musun? diye... Ben katýlmýyorum. Ben þöyle karþý çýkýyorum: Ýllete bakýyorum. Hanefilik burada kýyasý kullanmamýþ. Hanefiler Nisa suresinden "sarhoþ olduðunuzda namaza durmayýnýz" ayetinden yola çýkýyor.
SARHOÞ OLMADAN ÝÇÝYORUM DÝYENE ÝSLAM AÇISINDAN KIZAMAM
Ama biri çýkar da bana "iki tek raký içiyorum, ama sarhoþ olmuyorum. Ben hanefiyim. Hanefi fikhýnýn bu fetvasýna saygým var" derse, ben bu adamý islam açýsýndan sorgulamayam, ona kýzamam. Bin yýllýk fýkýh ortada.

Teþekkur:
Beðeni: 
Alýntý
70 lik devirir sarhoþ olmaz desenize yaþadý

Yer imleri