Organ baðýþý ve nakli caiz mi?
Sual: Organ baðýþý yapmak caiz midir?
CEVAP
Organ kan gibi, idrar gibi mal deðildir. Mal olmadýðý için baðýþý yapýlmaz, satýlmaz. Sadece verilir.
Sual: Organ nakli caiz mi?
CEVAP
Halk arasýnda hâlâ organ nakli yapmanýn caiz olup olmadýðý tartýþýlýyor. Diyorlar ki:
(Ýnsana eziyet haramdýr. Çünkü (Müslümana eziyet eden, bana eziyet etmiþ olur) hadisine göre, ameliyatla canlý kimsenin bir yerini kesmek, ona eziyet vereceði için haramdýr. (Ölünün kemiðini kýrmak, dirinin kemiðini kýrmak gibidir) hadisi de gösteriyor ki, ölüden organ almak, diriden almak gibi haramdýr.)
Halbuki diri ve ölüden organ nakletmek caizdir. Çünkü bir organý kurtarmak, hayatý kurtarmak gibi zaruridir. Zaruret olunca birçok yasaklar mubah olur. Dirinin de, ölünün de bir yerini kesmek haramdýr, ona eziyettir. Fakat, zaruret olunca, bu haramlýk kalkar. Çünkü, “Zaruretler, yasak olan þeyleri mubah kýlar.” (Mecelle)
Uzman ve Müslüman doktor, bir hasta için, diri veya ölüden organ naklinden baþka çare olmadýðýný bildirdiði zaman, organ nakli caiz olur. Din ayrýlýðý gözetilmez. (El-Hedyül-Ýslami)
Ölmüþ annesinin karnýndaki canlý çocuðu, ameliyatla almak caizdir. Çünkü, imam-ý a’zam hazretleri, ölmüþ bir kadýnýn karnýnýn yarýlmasýný ve çocuðun çýkarýlmasýný emretmiþ, kurtarýlan çocuk uzun yýllar yaþamýþtýr. (Eþbah)
Evet, ölünün bir organýný kesmek ölüye eziyettir. Ancak kesilen organ, iyi birine verilecekse, ölü bundan zevk alýr. Bir kimse, birine iyilik etmek için çok yorulsa, yorulmasýndan þikayet etmez, aksine “Hizmet ettim, iyilik ettim” diye zevk alýr. Parasýný kaybeden üzülür. Fakat isteyerek bir muhtaca veren sevinir. Kurbanlýk koyun da, kurban oldum diye sevinir. O acý, ona zevk verir. Halbuki hayvana da eziyet etmek haramdýr. Dinimize uyulunca eziyet edilmiþ olmuyor.
Ölüm acýsý, çok acýdýr. Narkozla her tarafý uyuþturulduktan sonra veya uyku hapý alarak ölen de, çok þiddetli olan ölüm acýsýný duyar. Fakat mücahidler, kurþun yaðmuruna tutulsa, bu acýyý duymaz. Hadis-i þerifte (Þehid, ölüm acýsýný duymaz) buyuruldu. (Beyheki)
Ýmam-ý a’zam hazretlerinin bu uygulamasý organ naklinin caiz olduðuna kâfi delildir. Bir þeyin haramlýðý hakkýnda edille-i þeriyyeden bir hüküm yoksa, o þey caizdir. Çünkü hadis-i þerifte, (Helal ve haram diye bildirilmeyen þey, Allahü teâlânýn affettiði þeylerdendir) buyuruluyor. (Hakim)
(Salih birinden alýnan organ, bir kâfire takýlsa, yarýn ahirette bu organ hangisinde konuþacak? Benim sahibim iyi mi, kötü mü idi diyecek? Salih kiþinin organý, takýldýðý kâfirle birlikte Cehennemde yanmasý haksýzlýk olacaðý için, organ nakli caiz deðildir) demek çok yanlýþtýr. Çünkü Allahü teâlâ aciz deðildir. Cevap verecek olan, çürümüþ organ deðil, baþka organdýr. Nakledilen organ bile olsa, (Ben müslümanda iken þu iyilikleri yapýyordum, kâfire takýlýnca, þu kötülükleri iþledim) diyemez mi? Allahü teâlânýn hesap görmesinde hiç acizlik, yanlýþlýk olur mu? Ahirette organlar konuþacaktýr. (Nur 24)
Her insan, ayný boy ve þekilde, fakat baþka zerrelerden yapýlmýþ bir bedenle mezardan kalkacaktýr. Þimdiki beden, çürüyüp toprak olacaktýr. (Kimya-i saadet)
Ruhun organlara baðlýlýðý
Ruh, sütte yaðýn bulunduðu gibi, bedende bulunmaz. Kolu kesilenin ruhundan eksilme olmaz. Baþkasýnýn yüreði ile yaþayan bir insanýn ruhunda deðiþiklik olmadýðý için, o adama hiç tesiri olmaz.
Kalb ile yürek ayný þey deðildir. Yürek, hayvanda da bulunur. Ýnsana mahsus olan kalbe, gönül denir. Gönül görünmez, fakat etkileri ile anlaþýlýr. Kalb, elektrik cereyaný, yürek de ampul gibidir. Ampuldeki elektriði, ampul ýþýk verdiði zaman anlýyoruz. Elektrik gibi kalb de madde deðildir, bir yer kaplamaz. Yürekte eserleri görüldüðü için, kalbin yeri yürek denir. Yürek deðiþtirmek, sanki ampul deðiþtirmeye benzer. Yani takýlan yürek nasýl olursa olsun, takýlan kimsenin kalb kuvvetinin tesiri görülür. Ampulün deðiþmesiyle þehir cereyanýnda azalýp çoðalma olmadýðý gibi, yüreðin deðiþmesiyle, o kimsedeki kalb kuvvetinin etkisi deðiþmez.
Ruh, elektriðe de benzer. Yanmakta olan bir ampul sökülünce, yani cereyanla olan irtibatý kesilince, cereyanýn bir miktarý kesilmiþ olmaz. Baþka bir ampul takýlýrsa onun da rezistans telini ýsýtýp ýþýk saçmasýna sebep olur. Salih bir kimsenin yüreði, fasýk veya kâfir bir kimseye takýlýnca, o kimsenin kalbi yine hep günah iþlemek ister, kötü düþünür. Tersine, fasýk kimsenin yüreði, salih kimseye takýlýrsa, onun kalbi yine günah iþlemek istemez, hep iyi düþünür.
Yüreðin manevi bir fonksiyonu yoktur. Öldükten sonra çürüyüp gidecektir. Yahut hayvan yese veya yansa fark etmez. Çünkü insan ruh demektir. Beden deðiþse de ruh deðiþmez. Ýnsan, ruhu sayesinde ayakta durur. Aklý, düþüncesi, ruhu sayesinde vardýr. Ýnsanýn vücudu, bir marangozun aletleri gibidir. Ýnsan ölünce, aletleri olmadýðýndan, ruh bu aletlerle bir iþ yapamaz. Ancak yine de, ruh ölmediði için gider gelir, insanlarý tanýr. Hatta evliyanýn ruhlarý insanlara yardým eder. Bu yardým etmesi dünyadaki bedenindeki aletlerle deðildir. Allahü teâlâ ruhlara aletsiz de iþ yapma özelliðini vermiþtir. Vefat eden Hýzýr aleyhisselamýn ruhu çok kimseye çeþitli yardým yapmaktadýr.
Bir kimseye, baþkasýnýn bütün organlarý takýlsa, o insanýn aklýnda, düþüncesinde deðiþiklik olmaz. Marangozun eski aletleri yerine, yeni aletleri gelmiþ demektir. Alet deðiþmekle, marangozdaki bilgi, kabiliyet deðiþmez. Kesmeyen bir testere yerine, iyi kesen bir testere gelirse, daha kolay iþ yapar. Görmeyen gözün yerine saðlam göz takýlýrsa görür. Kaný, kalbi, beyni de deðiþse, yine düþünceye tesir etmez. Saðlam organ takýlmýþsa, daha kolay iþ görür. Çünkü insan, ruh demektir. Bir insan yanmakla yok olmaz. Sadece aletleri elinden alýnmýþ olur. Ahirette ona yeni aletler verilir. Mümin Cennete, kâfir Cehenneme gider. Ruhun mahiyetini bilmeyen kimse, insan yanýnca yok olduðunu, kabir suali ve kabir azabýnýn olmadýðýný zanneder. Halbuki kabir azabý haktýr. (Ýhya)
Uzman ve Müslüman doktorlar, bir hastaya, kan veya kadýn sütünün iyi geleceðini, bu hastalýðýn baþka ilacý da olmadýðýný bildirirlerse, hastanýn, kadýn sütü veya kan içmesi, satýn almasý caizdir. (Redd-ül Muhtar)
Organ ve kan nakli caiz, fakat organý satmak caiz deðildir. Mal olmayan þeyi satmak, baðýþlamak bâtýldýr. Fakat zaruret olunca, satýn almak caiz olur. (Ölünce organlarýmý baðýþladým) demek de caiz deðildir. Çünkü insanýn hiçbir parçasý mal deðildir. Fakat, (Ben ölünce, zaruret olursa, organlarýmýn alýnmasý için izin veriyorum) demek caiz olur. Yahut ihtiyaç olunca, yeni ölmüþ birinin organlarýný alýp, hastaya nakletmek caizdir. (S. Ebediyye)
Sual: Ölü, organ naklinde acý duyar mý?
CEVAP
Duyar. Fakat bir müslümana faydasý olduðu için acýdan zevk alýr.
Cömert insanlarýn yaptýklarý hayýr hasenatlardan zevk almasýna benzer. Halbuki, malýný, parasýný, mesaisini hatta sýhhatini vermektedir. Cömertlerin yaþadýðý huzur, tattýðý zevk bilindiði halde anlatýlamaz, ancak bunu yaþayan bilir.
Biraz daha açýklayalým. Bir kimse, birine iyilik etmek için çok yorulsa, yorulmasýndan þikayet etmez, aksine hizmet ettim, iyilik ettim diye zevk alýr. Parasýný kaybeden kimse, üzülür. Fakat bunu isteyerek bir hayýr kuruluþuna, bir fakire veren kimse ise buna sevinir. Ýþte bunlar gibi, mesela, kurban da, bir Müslümana faydam oldu diye sevinir. O acý ona zevk verir.
Ölüm acýsý, dünya acýlarýnýn hepsinden daha acýdýr. Bir kimse uyku hapý içerek veya narkozla her tarafý uyuþturulduktan sonra da ölse, çok þiddetli olan ölüm acýsýný duyar. Fakat bazý müminler, kurþun yaðmuruna tutulsa, bu acýyý duymaz. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Þehid ölüm acýsýný duymaz.) [Beyheki]
Yusuf aleyhisselamý gören kadýnlar ellerini kestiler de acýsýný duymadýlar. Çünkü baþka zevk alýyorlardý. Ölü de müslümana iyilik ettiði için aldýðý zevk, acýyý duyurmaz.
Sual: Zaruret olunca, böbrek nakli caiz mi?
CEVAP
Evet. Ayrýca ameliyatlar baþarýlý olduðu için caizdir.
Sual: Þarkýcý bir kadýn, bütün organlarýný baðýþlýyor; fakat yüreðini baðýþlamýyor. Gerekçe olarak da, (Allah, bütün organlarý senin emrine verdim, istediðin gibi kullan, ancak yürek bana ait dediði için yüreðimi baðýþlamýyorum) dedi. Böyle bir þey var mý?
CEVAP
Halk arasýndaki bu sözün aslý yoktur. Organ nakli açýsýndan yürek ile böbreðin farký yoktur. Bütün organlarýmýz, Allahü teâlânýn bir emanetidir. Hiçbirini günah iþlemekte kullanmamalýdýr! Günahta kullanmak emanete hýyanet olur.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri