Piþmanlýðýn fazileti
Sual: Büyük bir günah iþleyenin, artýk Allah beni affetmez diye düþünmesi doðru mu?
CEVAP
Çok yanlýþtýr. Ýnsan ne kadar büyük günah iþlerse iþlesin, Allahü teâlânýn rahmetinden ümidini kesmemelidir. Bir günah iþleyince, hemen tevbe etmelidir. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Eskiden bir kimse 99 adam öldürür, sonra piþman olur. Bir rahibe gidip sorar:
- Benim tevbem kabul olur mu?
Rahip der ki:
- Hayýr tevben kabul olmaz.
Adam bunu da öldürür. Sonra büyük bir âlimi bulur. Ona da durumu anlatýp sorar:
- Tevbem kabul edilir mi?
Âlim der ki:
Elbette her günahýn tevbesi vardýr. Ancak ülkene gitme, orada kötü insanlar var. Bunu, iyi insanlarýn bulunduðu baþka bir yere gönderir. Adam giderken yolda ölür. Azap melekleri ile rahmet melekleri gelir. Ölüyü almak isterler. Baþka bir meleði hakem tayin ederler. Bu melek de o kimsenin, çýkýþ yeri ile gideceði köy arasýný ölçer. Ýyi insanlarýn bulunduðu yere bir karýþ yakýn olduðu için ölüyü rahmet meleklerine verir. Allahü teâlâ, iyi insanlarýn bulunduðu köyü yakýnlaþtýrdýðýndan melekler orayý daha yakýn bulurlar. Böylece ölü maðfiret olur.) [Buhari]
Samimi piþmanlýk
Sual: Ýþlediðim günaha çok piþman oldum. Ne tavsiye edersiniz, intihar mý edeyim?
CEVAP
Ýnsan, ne kadar büyük günah iþlerse iþlesin, piþman olur ve bir daha ayný günahý iþlemezse, günahý affolur. Ýþlediði günahlarý kimseye söylemezse, ahirette o günahlar açýklanmaz. Hiç kimseye bir þey söylemeden, "Günahlarýma tevbe ettim. Bir daha iþlememeye karar verdim. Ya Rabbi, günahlarýmý affet" demek kâfidir. Namazýnýzý hiçbir zaman aksatmayýnýz!
Cenab-ý Hak, tevbe edilen her günahý affeder. Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün yaptýklarý affolur. Bir mümin de, her büyük günahtan daha büyük günah olan Allah’a þirk koþarak kâfir olsa, sonra piþman olup tevbe etse Allahü teâlâ yine affeder. Ýþte birkaç âyet-i kerime meali:
(Ey günahta haddi aþanlar, Allah’ýn rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahlarý affeder. O, gafururrahimdir, affý, merhameti çoktur.) [Zümer 53]
(Kim, kötülük eder, nefsine zulümde bulunur da, sonra maðfiret dilerse, Allah’ý çok affedici, çok merhametli bulur.) [Nisa 110]
(Ey müminler, Allah’a tevbe edin ki kurtuluþa eresiniz.) [Tahrim 8]
Hadis-i þeriflerde de buyuruldu ki:
(Günahýna tevbe eden, günah iþlememiþ gibi olur.) [Ýbni Mace]
(Hak teâlâ buyurdu ki, kulumun, günahý göklere kadar yükselse, benden ümit kesmeyip, af dilerse affederim.) [Tirmizi]
Artýk bu kadar müjdeden sonra hemen, ellerinizi açýp dua edin, günahlarýmýzý, sadece piþman olmakla affettiði için Allahü teâlâya þükredin!
Ýntihar, bir kurtuluþ, bir çare deðil, aksine tarifi imkansýz büyük azaba kendini atmak demektir. Ahiret sýkýntýlarý, dünya sýkýntýlarý ile mukayese bile kabul etmez. Ahiret sýkýntýsý çok aðýrdýr. Dünya sýkýntýlarýna katlanamayan ahiretinkine nasýl katlanabilir?
Dinimizde bir kimseyi öldürmek büyük günahtýr. Kendini öldürmek ise baþkasýný öldürmekten daha büyük günahtýr. (Hindiyye)

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri