3G’nin kullanýcýlara neler getireceðini, ne gibi servisler kullanýlacaðýný, kýsaca 3G hakkýnda her þeyi yazdýðým “3G Ufukta Gözüktü” yazýmda uzun uzadýya açýklamaya çalýþtým. Bugün ise Avea, Turkcell ve Vodafone’un 3G modemleri ile yaptýðým hýz testinin sonuçlarýný sizlerle paylaþmak istiyorum.
Test sistemi olarak her gün kullandýðým 1. nesil Macbook Air’ý kullandým. 1.6 GHz iþlemcili bu cihazýn 2 GB RAM’i var ve oldukça ortalama bir konfigürasyona sahip. Bu nedenle genel dizüstü kullanýcýlarýný temsil edebileceðini düþünüyorum.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Kullanýlan modemlerin modelleri ve genel izlenimlerim þöyle:
- Avea MF636: Ýçlerinde en iri kýyým duraný bu olsa da dýþ yüzeyinin bir tarafý mat bir plastikle kaplý. Bu sayede koyduðunuz eðimli bir yerden kaymayacaðýndan emin olabilirsiniz. Macbook Air (MBA)’in ince USB giriþine girmekte hiç sorun yaþamadý. Kardeþleri gibi üzerinde microSD yuvasý var. Eksisi ise kapaðýnýn kaybolma olasýlýðý çok yüksek çünkü USB yuvayý açtýðýnýzda gövde ile kapaðýn baðlantýsý kalmýyor. Avea’nýn ilgili sitesinde pek detay bulamadýðým için HSUPA hýzý konusunda yorum yapamayacaðým, sadece test verilerini paylaþýnca göreceðiniz sonuçlar olacak. Ücret detaylarý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. bakabilirsiniz.
- Turkcell E178G: Boyut olarak ikinci sýrada gelen VINN kod adlý model Turkcell’in sunduðu iki modelden ucuz olaný. Aralarýndaki farký sitedeki fotoðraflarýndan ayýrt edemedim, bunun dýþýnda tek farklarý 2 GB SD kart hediyesi gibi gözüküyor. Bu cihaz da MBA’ya rahatça takýlabildi, kapaðý kýsa bir iple gövdeye baðlý olduðundan kaybolacak gibi durmuyor. Ayrýca donaným olarak en hýzlý yükleme (upload) hýzýna sahip model de bu gibi gözüküyor. Ücretlendirme detaylarý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. bakabilirsiniz.
- Vodafone K3715: Vodafone Türkiye’nin sunduðu 3 modelden en hýzlýsý, Turkcell’in 5.76 MBps kapasiteli cihazýna göre yavaþ kalsa da 2 MBps yükleme (upload) kapasitesine sahip. Görünen o ki tasarým olarak da çevremdekilerin en beðendiði model oldu. Tasarým olarak da kapak yerine kayarak dýþarý çýkan bir USB yuva kullanýyor. Ayrýca fiziksel olarak da en ufak cihaz. Ücretlendirme detaylarý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. bakabilirsiniz.
Cihazlarýn en önemli ortak özellikleri ise þaþýracaksýnýz ama Huawei firmasý tarafýndan üretilmeleri. Modemlerin teknik özellikleriyle ilgili en temel fark yükleme/upload alanýnda göze çarpýyor. Burada saðlamlýkta Avea, tasarýmda Vodafone, hýzda Turkcell kazanýyor. Fiyatlar ise neredeyse ayný olduðundan bir kazanan yok gibi gözüküyor (paket karþýlaþtýrmasýna girmeden çýplak fiyatlarýna bakýn lütfen)
Gelelim testin can alýcý noktasý olan performans testine. 3 cihazý da güvenilir hýz testi kaynaðýmýz olan SpeedTest.net adresinden test ettim. Test noktalarý ise Bursa, Eskiþehir, Amsterdam, New York, San Francisco ve Seattle oldu. Bunlardan Türkiye’deki test noktalarýný 3′er defa, diðerlerini 1′er defa denedim. Yani toplamda 10 ayrý noktanýn test sonuçlarýný aldým.
Üniversitedeki istatistik hocam derdi ki “sayýlar yalan söylemez, yalancýlar sayý söyler” derdi. Ben de bu nedenle sizlere sadece sayýlarý söyleyip geçmeyeceðim. Onun yerine bu grafikleri nasýl deðerlendirmeniz gerektiði konusunda bir kaç ön bilgi vereceðim:
Ýmkaným olmadýðý için bütün Türkiye’de bir test yapmam mümkün deðil. Bu yüzden Ýstanbul’un iþ ve alýþveriþ nüfusu olarak yoðun olduðu bir yerde, ÝTÜ ARI 2 Teknokent’te test yaptým. Ýstinye Park AVM’nin karþýsýnda olan bu bina pek çok iþ merkezinin olduðu Maslak bölgesinde ve oldukça çok insana çalýþma alaný saðlýyor. Bunu söylememin sebebi test sonuçlarýmýn, hýz ortalamalarýnýn tamamen bu noktaya özel olduðunun altýný çizmek istememdir.
Sonuçlarý deðerlendirmeye alýrsak, bu noktada Vodafone en yakýn rakibi Turkcell’i %40′ýn üzerinde bir hýz farkýyla geçmiþ, Avea ise neredeyse klasman dýþý kalmýþ. Bu cümleyi tek baþýna alýp deðerlendirmeden hemen bir sonraki maddeye bakýn.
Önce ne dedim? Bu test Maslak için geçerli. Peki sonra ne dedim? Vodafone bu bölgede %40′ýn üzerinde fark atmýþ dedim. Peki Ýstanbul ve Türkiye genelinde durum ne? Ýþte testimizin kilit noktasý burasý! Bu sayfayý sadece ben deðil, dünyanýn her yerinden insanlarýn kullanmasý test için SpeedTest.net’i kullanmamýn temel sebebi. Testin sonuç sayfasýnda iki önemli deðere yer veriliyor. Biri Your ISP Average (Ýstanbul), diðeri ise Your ISP Average (Tur***) deðerleri.
Bu deðerlerden ilki operatörün Ýstanbul genelindeki hýz ortalamasýný verirken ikincisi ise Türkiye genelindeki hýz ortalamasýný veriyor. Bu sonuçlarý karþýlaþtýrmadan önce raporlarý verelim:
Avea 3G Modem Hýz Testi Raporu
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.Turkcell 3G Modem Hýz Testi Raporu
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.Vodafone 3G Modem Hýz Testi Raporu
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.Ön bilgiyi hatýrlarsanýz burada dikkate alýnmasý gereken deðerlerin servis saðlayýcýnýn yaþadýðýnýz þehir ve Türkiye genelindeki hýz ortalamalarý. Küçük bir tabloda bunlarý karþýlaþtýralým:
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Bu tabloda pembe ile gördüðünüz deðerler o satýrdaki en yüksek hýzý gösteriyor. Buradan göreceðiniz üzere Vodafone ipi göðüsleyen operatör olurken dosya indirmede ikinci sýrada Turkcell, üçüncü sýrada Avea olurken Avea ülke genelinde Turkcell’i burun farkýyla geçiyor.
Kýsaca: SpeedTest.net üzerinden yaptýðým test sonuçlarýna göre Maslak’ta Vodafone 1 numaraya açýk ara otururken Ýstanbul geneli ve Türkiye geneli ortalama deðerlerine bakarsak Turkcell’in nefesini ensesinde hissediyor. Avea ise eðer doðru paket seçimi yaptýysanýz her ay Türkiye’nin en yaygýn WiFi eriþim aðý olan TTNet WiFi üzerinden 600 dakika eriþim olanaðý da sunduðu için tercih edilebilir. Yok ben sadece 3G kullanýrým diyorsanýz Avea sýnýfta kalýyor ve Turkcell mi Vodafone mu sorusunun cevabýný tamamen kullanacaðýnýz yerlerdeki kapsama alaný belirliyor. Yine de Vodafone’un Maslak yöresindeki ezici üstünlüðünü görmezden gelmeyin – resmen sýnýrlarý zorluyor :)
Not: Bu yazýda kullandýðým modemleri ve hatlarý benimle paylaþan Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. ‘e teþekkürü bir borç bilirim. Saðol Özgür, senin de detaylý test sonuçlarýný bekliyorum :)
11 yorum var
![]()
Önder Boynudelik @ 17 Aðustos 2009 - 17:52
3G yi bir otobana benzetirsek veriler bu otobanda giden araçlar olaral düþünürsek Turkcell Þimdi 4 Seritli bir otobana sahip Vodafone 3 þeritli Avea ise 2 Seritli. Zamanla 3G Kulanýcýsý arttýkca bu otobandaki veri yani araba sayýsýda artmaya baþlýyacak bu durumda en avantajlýsý en geniþ otobana sahip olduðu için turkcell olacaktýr.
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 17 Aðustos 2009 - 19:13
Harika bir yazý olmuþ. Kendi sitem için ben böyle birþey yapmaya hazýrlanýyordum ama benden erken davranmýþsýnýz :)
![]()
can bozyokuþ @ 17 Aðustos 2009 - 20:26
bu günlerde bu kadar aydýnlanmamýþtým buna emin olabilirsiniz, insanlarýn en çok merak ettiði verilerden biridir yukardakiler. bu verieri deðerlendirebilenler adýna size teþekkür etmek istiyorum.
ayrýca yukarda verdiðiniz bilgilerden sonra marka algýmda bir deðiþme olacaðýný düþünüyorum, beynime kazýnan sarý renk galiba kýrmýzýya doðru yol alýyor…
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 17 Aðustos 2009 - 21:19
Burak öncelikle eline saðlýk güzel istatistikler çýkarmýþsýn. Ben bu sonuçlarý görenekadar önyargýlý bir þekilde Turkcell in birinci olduðunu sanýyordum yanýlmýþým. Bu sonuçlarýn daha da güçlenmesi için 3G’nin kesintisiz eriþim süreleri, kapsama alaný ve kullaným yoðunluðu bilgilerini de ekleyebilirsen (ki bunlarýn bir kýsmýný da ancak operatörler verebilir) o zaman çok daha net bir kýyaslama yapabiliriz.
Bence GSM operatörlerinin özellikle kesintisiz baðlantý sunma konusunda çalýþmalar yapmasý gerekiyor. Bence kesintili 5 Mbps baðlantý yerine kesintisiz 2 Mbps çok daha iþe yarar olacaktýr.
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 18 Aðustos 2009 - 04:16
Benzer bir test bende yaptým, sadece Vodafone ve Turkcell arasýnda ve benim elde ettiðim sonuçlarda benzerdi. Turkcell kesinlikle Vodafone’dan daha yavaþ.
Ayrýca Turkcell’in 3g reklamlarý animasyon halindeyken hayran kalmýþtým, Cello larý bu kadar detaylý görmek beni heyecanlandýrmýþtý. Italyada yapýldýðýný öðrendiðim bu animasyonlarýn devamý niteliðindeki reklamlar ise (merak ne güzel þey býdý býdý) beni resmen hayattan soðuttu.
Çok baþarýlý bir test olmuþ, ellerine saðlýk!
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 18 Aðustos 2009 - 08:15
Testle ilgili yorumlarýnýz için teþekkür ederim. Maslak için elde ettiðim deðerler arasýnda ciddi fark var. Ancak ortalama performansa bakýnca Turkcell ve Vodafone baþabaþ geliyor. Avea’nýn yarýþta erken havlu atmasýna üzülüyorsam da bir yandan da insanlara sunduklarý TTNet WiFi’a ücretsiz eriþimin avantajýný satmalarý gerektiðini düþünüyorum.
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 18 Aðustos 2009 - 08:32
Gerçekten çok baþarýlý bir çalýþma olmuþ. Gerçekleþtirdiðiniz çalýþma kadar konuyu aktarým tarzýnýzý da çok beðendim. Umarým ilerleyen dönemde bunun gibi testleri yenilersiniz.
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 18 Aðustos 2009 - 08:39
Vaay Vodafon he :) Ellerine saðlýk ;)
Avea’nýn ttneti çekmesine þaþýrmadým. Ne de olsa onun kuruluþundan
![]()
Eray @ 18 Aðustos 2009 - 10:22
Ýnceleme için teþekkürler,bir kaç sorum vardý.
1.Satýn alýrken sadece modemimi alýyoruz? yoksa yanýnda bir paket vs. almamýz gerekiyor mu?
2.Modemleri masaüstü bilgisayarlarda da kullanabilir miyiz? Kapsama alaný bakýmýndan sorun olur mu?
![]()
çýnar @ 18 Aðustos 2009 - 15:45
avea 3g uygulamasý ile kocam nerede birebir takip edebileceðim.hem ttnet wifi servisindende yararlanabiliyormuþuz…
![]()
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. @ 19 Aðustos 2009 - 09:02
Eray, modem ve paketler konusunda ilgili linkleri modemleri kýsaca incelediðim bölümde bulabilirsin. Bunlar sürekli deðiþen ve yenilenen kýsýmlar o yüzden yazýya dahil etmedim. Modemleri her türlü bilgisayarda kullanabilirsin, hatta Linux üzerinde problemli de olsa çalýþtýrabilenler oldu. Windows ve Mac’te sorun yok.
Bir de anonim bir yorum geldi, testte de belirtmiþtim, bu sadece bir noktaya ait sonuçlar ve günün belli bir zamanýnda kaydedildi.
Bu nedenle genel performans için SpeedTest.net’in Ýstanbul ve Türkiye ortalama hýzlarýný dikkate almanýzý üstüne basa basa tekrar ettim – bu testlerde Maslak testinin aksine Vodafone’un Turkcell’le farký göz ardý edilebilecek kadar düþük.
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana döve döve anlatsan yine de bana mýsýn demiyormuþ, bundan iyice emin oldum.
ALINTIDIR EMEGE GECENLERE TEÞEKKUR EDERÝZ

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri