Mekkenin fethi kutlu olsun arkadaslar.
Mekke'nin fethi bugün müslümanlar tarafýndan kutlanacak. Mekke'nin Fethi, 630'da yýlýnda Müslümanlarýn Kureyþlilerden Mekke'yi feth etmesi ve Kabe'de ilk hutbeyi okumasý yönüyle müslümanlar için önem taþýmaktadýr.
Mekke'nin fethi müslümanlar arasýnda önemli bir yeri olan bir fetihtir. Müslümanlar için kutsal bir yer olan Mekke'nin fethi olayýnda ayrý önemli olaylar yaþanmýþtýr. Örneðin Ýlk hutbe mekkenin fethinden sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafýndan okunmuþtur.
MEKKE'NÝN FETHÝ NEDENLERÝ
Bir süre önce Müslümanlarla Mekkeli Kureyþliler arasýnda Hudeybiye Antlaþmasý yapýlmýþtý. Mekkeli Kureyþlilerin müttefiki olan Beni Bekir kabilesi bu antlaþmaya aykýrý biçimde, Müslümanlar'ýn himayesindeki Huzaa kabilesine saldýrdý.
Ýslam peygamberi Muhammed Mekke'ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakýn sonlandýrýlmasýný, aksi halde Hudeybiye Antlaþmasý'nýn bozulmuþ sayýlacaðýný ve savaþa mecbur kalacaklarýný bildirdi. Mekkeliler, teklifleri reddettiler ve harbe hazýrlanacaklarýný bildirdiler.Mekkeliler daha sonra fikir deðiþtirip Ebu Süfyan'ý Müslümanlarý bir barýþa ikna etmesi için Medine'ye gönderdiler. Ancak görüþmelerden hiçbir netice alýnamadý.
MEKKE'NÝN FETÝH GÜNÜ
Ýslam peygamberi Muhammed,Hicretin 8'inci yýlý, Ramazan'ýn 10'uncu Pazartesi günü 10 bin kiþilik bir ordu ile Medine'den çýktý.(1 Ocak 630) 20 Ramazan'da (11 Ocak 630 M.)Muhammed ordusunu 4 kola ayýrdý ve ordusuna þu emri verdi:
"Size karþý konulmadýkça, size saldýrýlmadýkça, hiç kimseyle çarpýþmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz."
Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyarak Mekke'ye girdi. 3 kol herhangi bir direniþle karþýlaþmazken Halid bin Velid'in komutasýndaki 4. kol, Ýkrime bin Ebu Cehil önderliðinindeki küçük bir saldýrýyý geri püskürttü.
Muhammed Mekke'ye girer girmez genel af ilan edildiðini bildirdi ve Ebu Süfyan'a bildirdiði þekilde, kimseye dokunulmayacaðýný ilan etti. Ardýndan içerisinde 360 put bulunan Kabe'ye yöneldi. Ýsra Suresi'nin 81. ayetini okuyarak putlarý birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kabe'yi tavaf etti.
MEKKE'NÝN FETÝH SONRASI
Fetih sonrasýnda Ýslam peygamberi Muhammed Kabe'de ilk hutbesini verdi. Mekkelilerin þüphelerini de gidermek adýna hutbesinde þu sözlere de yer verdi:
Benim halimle sizin haliniz, [Yusuf]'un kardeþlerine dediðinin týpkýsý olacaktýr. Yusuf'un kardeþlerine dediði gibi ben de diyorum: "Size bugün hiçbir baþa kakma ve ayýplama yok. Allah, sizi baðýþlasýn. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. [Yusuf Suresi] 92)." Gidiniz; sizler serbestsiniz.

Teþekkur:
Beðeni: 

Yer imleri