"Bu ülkede 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" dediði için büyük eleþtiriler alan hakkýnda dava açýlan ünlü yazar Orhan Pamuk, dün Ýngiliz BBC televizyonuna konuþtu.
Geçtiðimiz yýl "Bu ülkede 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" dediði için büyük eleþtiriler alan ve hakkýnda dava açýlan yazar Orhan Pamuk, dün Ýngiliz BBC televizyonuna konuk oldu. Ermenilerin dünyada sözde 'Soykýrým Günü' olarak andýklarý 24 Nisan'da programa konuk olan Pamuk, "Her türlü kýrmýzý çizgiyi geçmeye hazýrým" dedi. Açýklamasýnda yasal olarak doðru noktada olduðunu bildiðini ifade eden Pamuk, "Bundan hiç þüphe duymadým. Hayal kýrýklýðýna uðradým. Çünkü bir dava olmamasý gerekiyordu. AB'ye katýlmak üzere olan kendini demokratikleþtirmeye
çalýþan Türkiye için uygun deðildi bu durum. Kimseye hakaret etme amacým yoktu. Aþýrý saðcýlar ve Türkiye'nin demokratikleþmesini istemeyenler dramatize etti, abarttý" dedi.
'ÜLKEMÝ SEVÝYORUM'
BBC sunucusunun "Ayný sözleri yeniden söylemek mahkemede yeniden yargýlanmak için meydan okumak olur mu? Türkiye'de 301. madde halen geçerli mi?" sorularý üzerine Orhan Pamuk, "Fikirlerimi deðiþtirmedim" diye konuþtu. Sunucunun "Ayný sözleri yine söyler miydiniz?" þeklindeki sorusu üzerine ise Pamuk, "Evet" cevabýný verdi. Ünlü yazar, kendisini geçen yýl vatansever olmamakla suçlayanlarýn olduðunu hatýrlatan sunucuya, "Ben vatansever biriyim. Ülkemi çok seviyorum" dedi. Pamuk, "Türkiye'de, özellikle de aþýrý laik olarak tanýmlanabilecek kesim Ýslam tehdidini abartýyor mu?" sorusuna ise þu yanýtý verdi: "Aþýrý laikler abartýyor, ama bunu bazen yapýyorlar. Bir süre önce gerçekten böyle bir tehdit vardý. Özellikle 1990'larýn baþýnda, ülkenin Ýran'a dönüþmesinden korkuluyordu. Ama bu tehdit asla bir Arap ülkesinde veya Ortadoðu'da olduðu gibi güçlü olmadý." SABAH
![]()
![]()

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri