Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: Açýk Ýletiþim ... Deneme 1-2-3

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Phone 40 Açýk Ýletiþim ... Deneme 1-2-3

Öldürücü bir mesele. Hassas bir konu. Öyle iyi ayarlanmalý ki. Hani herþeye iyi gelen ilaçlar vardýr. Bir aspirin al geçer denir. Bu da öyle bir ilaç sanki ama yanlýþ kullanýmýnda ölümcül yan etkileri de olan bir ilaç.
    Aðzýna geleni söylemek, aklýndan ilk geçeni söylemek yerine atalarýmýzýn dediði gibi, “Bir þey söylemeden önce 3 defa yutkunmalý”mýyýz? O yutkunmalar sýrasýnda mý kaçýrýyoruz açýk sözlü olmayý, gerçek hislerimizi, düþüncelerimizi paylaþmayý o anlýk kararlarla mý erteliyoruz?
    Özünde pek çok þey var.

Pek çok þeyde olduðu gibi burada da çocuklar öðretiyor. Bebeklerin acýktýklarýný, mutlu olduklarýný, uykularýnýn geldiðini ya da sadece huysuzluk yaptýklarýný annelerine anlatýþlarý ne kadar da muhteþemdir. Dilin olmadýðý yerde iletiþim nasýl olur? Bunu anlamak için doðanýn mucizesine bakmak lazým. Bu dahi iletiþimci bebekler büyürken sosyal törpülerimize henüz maruz kalmadan kendi yollarýnda açýk sözlülüðün de en tatlý, en naif temsilcileridir.
    Çocuklar kývýrmaz örneðin. Açsa misafirlikte pat diye acýktýðýný söyler. Bulunduðu yerden uzaklaþmak istiyorsa ortamý, yanýnda bulunduðu kiþileri, iliþkileri önemsemeden gidelim diye tutturur.
    Dünyanýn onun üzerine kurulu olmadýðýný defalarca anlatmanýza raðmen…
    Ya da benim tatlý kýzým gibi bu uzun anlatýþlarýn sonunda “Þu anda ne demek istediðini tam olarak anlayamýyorum anne” diyip gülümser. Gözlerinizin içine bakar içiniz ýsýnýr.
    Ne olmalý da tatlý tatlý anlatmalý, ne yapmalý da öðrenilmiþ, ezberlenmiþ kalýplarla deðil içten gelen samimi duygularla düþünceler kýrmadan dökmeden anlatýlmalý.
    Kýsa kýsa notlar aldým, paylaþýyorum:

• Jack Welch þöyle diyor : “ Eðer açýk sözlüyseniz – ama asla tam anlamýyla açýk sözlü olamazsýnýz, bunu da bilin- her þey daha hýzlý ve daha iyi olur.
    • Eðer dürüst olabilirseniz, içiniz dýþýnýz bir ise, fikriniz neyse zikriniz de o olabiliyorsa açýk sözlülükten korkmamak gerekir.
    • Çýplak gerçek, hakikat bazen insanýn canýný acýtýr doðru. O yüzden insan kendini sakýnýr, saklar. Acaba biz içinden, kalbinden, aklýndan geçeni zamanýnda, saygýyla, ezmeden, üzmeden söyleyebilenlere mi açýksözlü diyoruz? Zamanýnda yapilmayan hesap edilerek yapýlan iletisime de riya deniyor sanýrým.
    • Açýk iletiþim tek taraflý deðildir. Birine açýk sözlü davranýyorsanýz en az sizin kadar onun konuþabileceði bir ortam yaratmalýsýnýz.
    • Yaþamýn her günü yeni bir soru ortaya çýkar bizi ayakta tutan budur.
    • Açýk sözlülüðün en önemli koþulu içtenlik olabilir mi? Dürüstlük ile içtenlik akraba olabilir mi?
    • “Bir çocuða kýzmak üzere olduðunuzda hemen ayaklarýna bakýn. Tüm kýzgýnlýðýnýz geçecektir. “ ( Kýzýlderili atasözü) Peki bir yetiþkine kýzmak üzere olduðumuzda ne yapmalý? Açýkça kendimize bakmalý! Þimdilik bulabildiðim en iyi yanýt bu. Düþünüyorum hala…
    • Açýk iletiþim neleri ister? Açýk söz ister. Açýk yürek ister. Açýk gönül ister. Gönül gözü açýk olsun ister. Usul, adap, yol yordam ister. Derinlik ister, basitlik ister. Güven ister. Babana bile güvenme diyen bir coðrafyanýn evlatlarý olarak güven konusunda ev ödevlerimiz var mý?
    • Samimiyetsiz samimiyetler, maskeler açýk iletiþimin en büyük düþmaný olabilir mi?

Açýk sözlülük istiyorsak önce kendimiz açýk sözlü olmalýyýz. Önce biz yukarýdaki özellikleri taþýmalý, sorularý kendimize sormalýyýz.
    Bazý sözleri haksýz çýkarmalýyýz.
    “Herkes insanlýðý deðiþtirmeyi düþünür; ama hiç kimse önce kendini deðiþtirmeyi düþünmez. Tolstoy

Sevgi ve saygýlarýmla

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Önce kendimi sorguladým çok çok hatalarým olduðunu bir kez daha tespit ettim.

Emeðinize saðlýk üstadým güzel paylaþým olmuþ. Allah razý olsun.

"Tolstoy seni anlýyorum anlayacaðým ve anlatacaðým."

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Herkes insanlýðý deðiþtirmeyi düþünür; ama hiç kimse önce kendini deðiþtirmeyi düþünmez. Tolstoy
    Son Nokta bu bence
    Kim Olursan OL Bir Gün Mezar Taþýnda Ýki Satýr Yazý Olursun...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri