Adýný Anadolu Parsý'ndan alan bilgisayar iþletim sistemi Pardus, internet üzerinden indirilmeye baþlandý. A.A. muhabirinin derlediði bilgilere göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araþtýrma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Uludað Projesi kapsamýnda geliþtirilen açýk kaynak kodlu özgür iþletim sistemi Pardus'un 1.0 sürümü, internet üzerinden yayýnlanmaya baþlandý.

Linux temelli bir iþletim sistemi olan Pardus, tam ve düzgün Türkçe desteði yanýnda, kurulum ve kullaným kolaylýðý açýsýndan önemli yenilikler barýndýrýyor. Geniþ bir yazýlýmcý ekibi tarafýndan geliþtirilen ve yenilikçi teknolojilerle donatýlan Pardus'un küresel Linux camiasýnda da geniþ yanký uyandýrmasý bekleniyor. Pardus' ''GPL'' olarak adlandýrýlan Genel Kamu Lisansý ile özgürce daðýtýlýyor.

Halen, Türkçe desteði olanlar da dahil, yaklaþýk 300 civarýnda Linux daðýtýmý bulunuyor. Ancak Pardus, kullanýcýlara tam ve düzgün Türkçe desteði sunmasýyla diðer bütün Linux daðýtýmlarýndan ayrýlýyor. Yeni iþletim sistemi, Türkçe Doðal Dil Ýþleme Kütüphanesi ve yazým denetimi eklentisi Zemberek sayesinde, ofis uygulamalarýnda ve pek çok masa üstü programýnda eksiksiz Türkçe sözlük ve yazým denetimi desteði veriyor.

-ÇOMAR VE PiSi-
Pardus sisteminde, kurulu yazýlýmlarýn birbirleriyle uyumlu çalýþmasýný saðlamak için kullanýlan yapýlandýrma yöneticisinin ismi; ÇOMAR. Pardus'un paket yönetim sistemine ise PiSi deniliyor.

ÇOMAR ve PiSi, büyük küçük hiçbir Linux daðýtýmý tarafýndan ele alýnmayan iki önemli problemi özgün yöntemlerle ve son derece akýllýca çözüyor. ÇOMAR ve PiSi'nin küresel Linux camiasý ile GPL lisansý kullanýlarak paylaþýlmasý TÜBÝTAK'ýn ilk özgür yazýlým ihracatý olarak kabul ediliyor.

Pardus'un kurulumunda birçok popüler özgür yazýlým da bilgisayara yükleniyor. Bunlar arasýnda Firefox Ýnternet tarayýcýsý, OpenOffice.org ofis paketi en bilinenleri. Bununla birlikte Pardus 1.0 CD'sinde Ýnternet araçlarýndan oyunlara, çoklu ortam oynatýcýlarýndan kiþisel bilgi yöneticilerine kadar bir masa üstü kullanýcýsýnýn tüm ihtiyaçlarýna cevap verebilecek onlarca özgür uygulama yüklü olarak geliyor.

Pardus'un yaygýnlaþmasýyla Türkiye'nin yazýlým ithalatýnda önemli tasarruf elde edilmesi, yazýlým maliyetlerinin azalmasýna baðlý olarak donaným satýþlarýnda ve bilgisayarlaþma oranýnda artýþ görülmesi, e-dönüþüm ve bilgi toplumu olma sürecinin hýzlanmasý bekleniyor. Pardus'un dünyaya açýlmasýyla da, uluslararasý biliþim platformunda Türkiye'nin kendine saðlam bir yer edineceðine inanýlýyor.

Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

internet adresinden yazýlým indirilebiliyor.

Kaynak: HABERTURK.com