Eðitim-öðretim yýlýnýn baþlamasýyla birlikte MEB'in Türkiye genelindeki okullara daðýttýðý ders kitaplarýnýn bazýlarýnda, ulusal bayramlara iliþkin hatalar göze çarptý. Kitaplarda 23 Nisan'ýn tarihi, kitap sayfasýnda görsel malzeme olarak kullanýlan takvimde karýþtýrýldý. Takvim sayfasýnda tatil olan günler kýrmýzý nokta ile iþaretlendi. Ancak takvim sayfasýnda 23 Nisan tarihi kýrmýzý yerine siyahla yazýlýrken, tatil olmayan 29 Nisan kýrmýzý olarak iþaretlendi. Bazý kitaplarda ise 30 Aðustos ulusal bayramlar arasýnda yer almadý.
ÝLKÖÐRETÝM KÝTABI
Ýlköðretim 2. sýnýf Türkçe ders kitabýnda "Deðerlerimiz" adlý ünitedeki "Bayramlarýmýz" baþlýklý okuma parçasýnda, dini ve ulusal bayramlar anlatýlýrken 30 Aðustos Zafer Bayramý hakkýnda hiçbir bilgi verilmedi. Okuma parçasýnda dini bayramlar arasýnda ramazan ve kurban bayramlarý hakkýnda açýklamalar yapýldýktan sonra ulusal bayramlar sýralandý. Kitapta Ayþin Bumin tarafýndan yazýlan okuma parçasýnda, Türkiye'nin ulusal bayramlarýnýn 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý, 19 Mayýs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramý, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý olduðu sýralanýrken, 30 Aðustos Zafer Bayramý unutuldu. Okuma parçasýnda, ulusal bayramlar hakkýnda bilgiler verilirken 30 Aðustos Zafer Bayramý hakkýnda tek bir ifade bile yer almadý.
TARÝH ÖZÜRLÜ KÝTAP
Ýlköðretim 1. sýnýf "Hayat Bilgisi" ders kitabýnýn 124. sayfasýnda yer alan illüstrasyondaki takvimde ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý'nýn tarihi karýþtýrýldý. Nisan 2005 tarihini gösteren takvimde 23 Nisan günü kýrmýzý renkle vurgulanarak tatil olarak gösterilmedi. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramýnýn kutlandýðý 23 Nisan günü yerine, "29 Nisan günü" kýrmýzý renkle gösterildi. Takvime göre 23 Nisan yerine hiçbir özelliði bulunmayan 29 Nisan tarihi tatil olarak belirtildi. Takvimin üstünde biri kýz, biri erkek olan iki öðrencinin ellerinde Atatürk portresiyle 23 Nisan'ý kutlarken gösterilmesine karþýn, bayramýn tarihi karýþtýrýldý.
TÜRKÇE "NÝSAN" ÝNGÝLÝZCE "OCTOBER"
KÝTABIN illüstrasyonundaki vahim hatalardan ve baþtan savmalýklarlardan
biri de takvim sayfasýnda Türkçe “Nisan” olarak gösterilen ayýn hemen üstünde Ýngilizce “October” (Ekim) kelimesinin yer almasý. Bir baþka deyiþle “Cumhuriyet Bayramý”nýn tarihi, “29 October” olmuþ... Takvimde iki öðrencinin
ellerinde Atatürk portresiyle 23 Nisan’ý kutlarken gösterilmesine karþýn, bayramýn tarihi karýþtýrýldý.
Esra YAZDIÇ / ANKARA

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri