O teðmen mahkemede anlattý: PÝMÝ ÇEKÝP ELÝNE VERDÝM gülüyordu hâlâ
Elazýð'ýn Karakoçan ilçesinde bir askerin eline pimi çekilmiþ el bombasý vererek patlamasýna neden olduðu öne sürülen Piyade Teðmen Mehmet Tümer'in yargýlanmasýna baþlandý.
8. Kolordu Komutanlýðý Askeri Mahkemesinde baþlayan davanýn ilk duruþmasýnda tutuklu sanýk Teðmen Tümer ile þehit Piyade Onbaþý Ýbrahim Öztürk'ün babasý Hacý Öztürk ile Piyade Er Mesut Bulut'un babasý Sinan, annesi Mevlüde ve amcasý Bedir Bulut hazýr bulundu.
Duruþmada Hacý Öztürk'ün davaya katýlma talebi kabul edildi. Sanýk Teðmen Tümer'in avukatý Behiç Cantürk'ün “Kamuoyunun doðru bilgilendirme hakký ihlal edilmeksizin duruþmalarýn aleni yürütülmesine karýþýlmaksýzýn yayýn yasaðý getirilmesi” talebi ise mahkeme tarafýndan kabul edilmedi.
Askeri savcýnýn iddianameyi okumasýnýn ardýndan sanýk Tümer'in sorgulanmasýna baþlandý. Sanýk Tümer, sorgusunda Ýbrahim Öztürk ile asker Emrah Göz'ün uyuduðunun kendisine Uzman Çavuþ Þakir Akçan tarafýndan bildirildiðini, Akçan'ýn “Personelin silah ve teçhizat konusunda bir eðitime ihtiyacý olduðunu” söylediðini belirterek, kendisinin Akçan'ýn verdiði Öztürk'e ait el bombasý ile alev gizleyeni alýp bu askerin mevzisine gittiðini söyledi.
“EL BOMBASININ PÝMÝNÝ ÇEKÝP...”
Öztürk'e el bombasýnýn sorduðunu, karþýlýðýnda “lakayt” þekilde “buradadýr” cevabý aldýðýný öne süren Tümer, þöyle devam etti:
“(Göster) dedim bulamadý. (Uyuduðun için uzman aldý) dedim. El bombasýnýn pimini çekip (mandalý býrakmadýðýn þekilde patlamaz) dedim. Ben de bir elimden diðer elime alarak bunu gösterdim. Bombayý verdim. Hiç bir þekilde yerinden ayrýlmamasýný söyledim. 1-2 dakika sonra elinde bombayý sallayarak ve gülerek roket mevzisine gittiðini gördüm. Kýzdým, baðýrdým. Mevzine otur dolaþma dedim. Ben, uzman çavuþ Akçan, Piyade Kýdemli Astsubay Çavuþ Soner Süvari ve habercim Piyade Çavuþ Yiðit Acar ile mevzide otururken, Emrah Göz ile Ýsmail Turunç arasýnda daha önce bir tartýþma yaþandýðýný öðrendim. Onlar ile konuþurken Ýbrahim Öztürk geldi. Bana, (Tek biksi mühimmatý elinde patlamýþ adamým. Bunu da patlatýrým. Pimini verin) dedi. Ben de bu olayý çözdükten sonra gelip pimi takacaðýmý söyledim. Ýbrahim daha sonra hücum elemanlarý mevzisine gitmiþ.”
ACILI BABANIN, “4 ASKERÝN ÜZERÝNE EL BOMBASI ATTI” ÝDDÝASI
Tümer, “Hiç bir þekilde 4 askerimin þehit olmasýný istemezdim. Kasýtlý bilinçli bir þey deðil. 56 günlük meslek hayatýmýn tecrübesizliði oldu. Baþýnda beklemem gerektiðini öngöremedim. Öztürk'ün baþýnda beklemeyi akýl edemedim” dedi.
Sanýk Tümer'in sorgusunun ardýndan söz alan baba Hacý Öztürk, Tümer'in oðlunun nöbette uyumasýna karþýlýk devletin öngördüðü cezayý vermesini, askerlik süresini uzatmasý gerektiðini söyledi. Öztürk, “Tümer, bu 4 askerin bir araya gelmesini bekledi. Ondan sonra 4 askerin üzerine el bombasý attý” iddiasýnda bulundu.
SORULAR
Müdahil Avukatý Özgür Murat Büyük'ün, “Daha önce pimi çekilmiþ el bombasý eline alarak eðitim yapmýþ mý? Baþkasýna böyle bir eðitim verildiðini görmüþ mü?” sorusuna Teðmen Tümer, “Almadým. 56 günlük görev süremde Ýbrahim her görevde mutlaka uyurdu. Ýbrahim el bombasý atýþlarýnda baþarýsýzdý. Harp Okulunda pimi kendimiz çekip kendimiz atardýk” dedi. Tümer, baba Öztürk'ün, oðlunun nöbette uyumasýna karþýlýk kanuni cezayý vermesi gerektiði yönündeki sözlerine karþýlýk “Hiç bir askerimin askerliðini uzamasýný istemedim” dedi.
Tümer, Avukat Büyük'ün “Nöbette uyumanýn cezasý nedir?, Daha önce bu yönde ceza vermiþ mi?” sorusuna ise “Görev sürem içinde her görev dönüþünde eðitim þeklinde bazý disiplin tedbirleri uyguladým” karþýlýðýný verdi.
Sanýk, Avukat Büyük'ün “Yapýlan hareketi eðitim mi yoksa cezalandýrma amacýyla mý yaptýn?” sorusuna ise þu cevabý verdi:
“Eðitim maksatlý. Önceki gibi bir disiplinsizliði vardý silah teçhizat konusunda. Bu disiplinsizliðin giderilmesini düþündüm.”
Avukat Büyük'ün sorularýn karþýlýk sanýk Avukatý Behiç Cantürk, sanýða yönelik ikrar iþlemi yapýldýðýný, sanýðýn zaten bunlarý söylediðini kaydetti.
Cantürk, “Öngörmediði þey baþýnda oturmaktý. Ýç güvenlik Harekatýnda 'tek er lider eðitiminde' el bombasý konularý bulunuyor. Bunlarý bilmeden otobüs þoförü gibi sorgulanmasý hakkaniyete aykýrý. Ayrýca askeri kanunda her asker kendisine teslim edilen silah ve cephaneden sorumludur. Ýbrahim Öztürk de bu þekilde olmuþtur” dedi.
AVUKAT, BÝKSÝ MERMÝSÝ VE EL BOMBASI ÝSTEDÝ
Avukat Cantürk, “Tümer'in, Öztürk'ün þeref ve haysiyeti ile oynamasý, veya dövmesinin daha mý iyi olacaðýný?” dile getirdiði sýrada duruþmayý izleyici olarak takip eden Þehit Mesut Bulut'un babasý Sinan Bulut, “4 kiþi mi ölseydi?” diye tepki gösterdi. Mahkeme heyeti Bulut'u ikaz etti.
Cantürk, Öztürk'ün daha önce elinde biksi mühimmatý patlattýðýný söylediðini anýmsatarak biksi mühimmatý ve el bombasý istedi. Mahkeme, bilirkiþi tarafýndan bu malzemelerin getirileceðini bildirdi.
“ÝTAATSÝZDÝ” ÝDDÝASI
Avukat Cantürk, müvekkiline, “Öztürk'ün daha önce de verilen emirlere itaatsizlik gibi bir durumu olup olmadýðýný?” sordu. Tümer, “Ben 1985 doðumluyum. Öztürk 1986 doðumlu. Verdiðim emirleri gözümün önünde yapardý ama hiç bir þekilde emirlere itaati yoktu. Ben yokken verdiðim emirleri yapmazdý” diye cevap verdi.
Tümer, Öztürk'e karþý bir husumet besleyip beslemediðine dair soruya ise hiç bir askeri arasýnda ayrým yapmadýðýný, her zaman iç içe olduðunu ve onlarla her zaman konuþtuðunu söyledi.
Sanýk Tümer, þehit Öztürk'ün elinde biksi mühimmatý patlamasý olayýnýn ne zaman olduðunu sorusuna ise “Ben gelmeden önce olmuþ. Mühimmatý yere atmýþ, patlamýþ. Olayý görenler olmuþ. Mühimmatý yere çarpmak suretiyle patlama olmuþ” dedi.
“Size mevzide biksi mühimmatý hakkýndaki sözlerinde Öztürk, bu olayýn kaza olduðunu mu ifade ediyordu yoksa bir tehditvari edasý var mýydý” sorusu üzerine Tümer, “Tam olarak çözemedim ama biksi mühimmatý hakkýnda söylediklerini gülerek söyledi” diye konuþtu.
Bu sýrada müdahil avukatý Büyük, Öztürk'ün 1988 doðumlu olduðunu belirtince, Teðmen Tümer, “Kol içinde 'Moruk' denirdi. Kolun en yaþlý insaný” diye cevap verdi.
Tümer, hakimin askerliðe ve subaylýða engel bir rahatsýzlýðý olup olmadýðý, bu konuda bir tedavi alýp almadýðý sorusuna ise böyle bir durumu olmadýðý cevabýný verdi.
TANIK ASTSUBAY SÜVARÝ
Mahkeme daha sonra Astsubay Kýdemli Çavuþ Soner Süvari'yi tanýk olarak çaðýrdý. Süvari, olayýn olduðu gece Öztürk'ün uyuduðunu gördüðünü kendisinin uyumamasý için ikaz ettiðini söyledi.
Teðmen Tümer'in el bombasýný Öztürk'e pimi çekerek verdiðini görmediðini, ancak Öztürk'ün davranýþlarýndan bu durumun meydana geldiðini tahmin ettiðini belirten Süvari, þöyle devam etti:
“(Komutaným ne yaptýnýz?) dedim. (Ona ders olsun) dedi. Daha sonra (Komutaným pimi taksanýz daha iyi olur, uygun bir davranýþ olur) dedim. (Gitsin otursun yerine takacaðým zamaný biliyorum) dedi.”
Süvari, hakimin sorusu üzerine görevli tim kolu ile ikinci görevi olduðunu, Tümer ile Öztürk arasýnda bir husumete þahit olmadýðýný belirtti.
Tanýk Süvari, patlamanýn ardýndan Teðmen Tümer'in “Allah'ým ben ne yaptým? Ýbrahim sen neden oraya gittin? Beni neden dinlemiyorsun?” diye baðýrdýðýný, olay yerine koþtuðunu söyledi.
Süvari, müdahil avukat Büyük'ün “Bu olay bir eðitim mi ceza mý size göre? Çünkü Tümer (O'na ders olsun demiþ)” sorusuna ise bu durumu eðitim olarak anladýðýný belirtti.
“Eðitim ise neden pimi takmasýný istedin?” sorusuna karþýlýk olarak Süvari, Öztürk'ün olayýn önemini anladýðýný düþündüðünü söyledi.
TANIK UZMAN ÇAVUÞ AKÇAN
Tanýk Uzman Çavuþ Þakir Akçan ise Öztürk'ün el bombasý ile Emrah Göz'ün alev gizleyenini almasýnýn nedeninin, “bir terörist sýzmada ne durumla karþý karþýya gelebileceklerini göstermek, ayrýca time yeni geldiði için uyuduklarýný inkar etmelerinin önüne geçmek” olduðunu söyledi.
Akçan, el bombasýnýn piminin çekildiðini fark ettikten sonra Teðmen Tümer'e “(Komutaným böyle bir eðitim, ceza olmaz) dedim. O da bana 'cezadan çok fýrsat eðitimi) diye cevap verdi” diye konuþtu.
Tanýk Akçan, Avukat Büyük'ün “Pimi çekilmiþ el bombasý verilmesini eðitim mi ceza mý olarak deðerlendiriyorsunuz? sorusuna “Öztürk gece uyuduðu için ceza olarak algýladýðýný” belirtti. Akçan, pimi çekilmiþ bombayý elde tutma konusunda kendisinin bir eðitim almadýðýný kaydetti.
Akçan, “Öztürk'ün daha önce görevlerde uyuduðunu gördünüz mü sorusuna ise “Þahýs olarak görmedim. Ama olaydan sonra arkadaþlarýn bu yönde bana beyanlarý oldu” dedi.
“YAÞ YAKINLIÐI NEDENÝYLE OTORÝTEYÝ KABUL ETMEME DURUMU MU?”
Bu arada Cumhuriyet Savcýsý, Akçan'a “Öztürk ile Tümer arasýnda yaþ yakýnlýðý nedeniyle bir otoriteyi kabul etmeme durumu var mýydý?” sorusuna böyle bir durum görmediðini, time katýldýktan 3-4 gün sonra patlama olayýnýn meydana geldiðini belirtti.
Sanýk Tümer ise Akçan'ýn el bombasý ve alev gizleyeni verdiðinde personelin silah ve teçhizat konusunda disiplinsiz, eðitime ihtiyacý olduðunu söylediðini hatýrlatmasý üzerine Akçan, “Uyuduðunu söyledim. Disiplinsiz veya bu konuda bir þey demedim” diye cevap verdi.
“ELÝ TERLÝYDÝ”
Sanýðýn o dönemdeki emir eri, tanýk Piyade Çavuþ Yiðit Acar ise Öztürk'ün mevziye geldiðinde elinin terli olduðunu, “Az bir askerliðim kaldý. Takýn artýk pimi” dediðini belirterek, Tümer'in sinirli þekilde “Geç artýk mevzine, gelip takacaðým” dediðini söyledi.
Acar, Avukat Büyük'ün sorusuna karþýlýk Tümer'in davranýþýný “Ceza” olarak algýladýðýný dile getirdi.
Þehit Öztürk'ün daha önce biksi mühimmatý patlattýðý iddiasýyla ilgili olarak Acar, olay anýnda sesi duyduðunu belirterek, “Biksi mermisini elinden düþürerek patlatmýþ” dedi.
Acar, ifadesinde el bombasýnýn kendisi tarafýndan Teðmen Tümer'e verildiðini belirttiði sýrada Tümer, “Habercim yanlýþ hatýrlýyor. Bana Uzman Akçan getirdi” dedi. Acar ise Akçan'ýn kendisine verdiðini, kendisinin el bombasýný Tümer'e verdiði iddiasýnda ýsrar etti.
Tanýk Acar ayrýca Öztürk'ün timde çay daðýtma görevinde olduðunu, kendisini genel olarak sýcaðýn da etkisiyle hücum yeleði ve teçhizatsýz olarak mevziler arasýnda gördüðünü belirtti.
Mahkeme, Acar'ýn dinlenmesinin ardýndan diðer tanýklarýn dinlenmesi için duruþmaya ara verdi.
Karakoçan'da 17 Aðustosta Koçyiðitler Köyü Düzpete mevkisinde yürütülen iç güvenlik operasyonu sýrasýnda mevzide el bombasýnýn patlamasý sonucu Piyade Er Mesut Bulut, Piyade Çavuþ Ýbrahim Yaman ile Piyade Onbaþý Ýbrahim Öztürk ve Piyade Onbaþý Ali Osman Altýn þehit olmuþ, patlamanýn Teðmen Mehmet Tümer'in, Piyade Onbaþý Ýbrahim Öztürk'e mevzide uyuduðu iddiasýyla pimi çekilmiþ el bombasýný vermesi sonucu meydana geldiði iddia edilmiþti.
Teðmen Tümer 18 Aðustosta sevk edildiði mahkemece “Bilinçli taksirle birden fazla kiþinin ölümüne neden olmak” iddiasýyla tutuklanmýþtý. (A.A)

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri