Turkcell‘in iki yabancý ortaðý TeliaSonera ve Altimo yeni bir þirket kurarak Turkcell‘de yönetimi ele geçiriyor. Bu operasyonla, yönetim Çukurova Grubu’ndan çýkarken þirkette Mehmet Emin Karamehmet dönemi bitiyor.
Sonera Holding, Sonera’nýn ana þirketi TeliaSonera ve Alfa Telecom Tur*** Limited’in ana þirketi Altimo’nun, Turkcell ile aralarýndaki hukuki uyuþmazlýklarý sona erdirmek için iþbirliði yapmaya ve bu doðrultuda ortak çaba sarfetmeye karar verdiðini duyurdu.
Turkcell Ýletiþim Hizmetleri A.Þ. ile ilgili olarak Sonera Holding B.V. Vekili Ender Özeke’nin Kamuyu Aydýnlatma Platformu’nda (KAP) yayýmlanan yazýsýnda, ilgili taraflarca yapýlmýþ muhtelif kamu duyurularýna konu olduðu üzere, Turkcell Ýletiþim Hizmetleri A.Þ’nin (Turkcell) dolaylý yollardan hissedarý olan Sonera Holding BV (Sonera), Alfa Telecom Tur*** Limited ve Çukurova Holding A.Þ. (Çukurova) arasýnda TurkcelPin dolaylý hissedarlýðýna iliþkin olarak devam eden birtakým hukuki uyuþmazlýklar bulunduðu anýmsatýldý.
Sonera’nýn ana þirketi TeliaSonera ve Alfa Telecom Tur*** Limited’in ana þirketi Altimo’nun, bu hukuki uyuþmazlýklarý sona erdirmek için iþbirliði yapmaya ve bu doðrultuda ortak çaba sarf etmeye karar verdikleri bildirilen açýklamada, þunlar kaydedildi:
‘TeliaSonera ve Altimo, Turkcell ve bir Rus telekomünikasyon þirketi olan MegaFon’daki doðrudan ve dolaylý hisselerini yeni kuracaklarý þirkete devretmek suretiyle bu þirketlerdeki hissedarlýklarýný birleþtireceklerdir.
Bu yeni þirket bir Batý ülkesinin hukukuna tabi olarak kurulacak olup, New York Borsasýna kote olacaktýr.
TeliaSonera ve Altimo, bu hukuki uyuþmazlýklarý sona erdirmek ve bu yeni þirketin kurulmasýný mümkün kýlmak için iþbirliði yapmaya ve bu doðrultuda ortak çaba sarf etmeye karar vermiþlerdir
Bu uyuþmazlýklarýn taraflarý tatmin edici þekilde sonuçlanmasý halinde, taraflar Altimo’nun Çukurova’nýn Turkcell’de dolaylý yoldan sahip olduðu hisseleri elde etmesi ve bu hisseleri herhangi bir prim eklenmeksizin yeni kurulacak olan bir þirkete devretmesi hususunda anlaþmýþlardýr.’
Yeni þirketin, kurulduðu zaman, Turkcell ve MegaFon’un çoðunluk hissesini elinde bulunduracaðýna iþaret edilen yazýda, bir diðer Rus telekomünikasyon þirketi ve MegaFon’un üçüncü büyük hissedarý olan AF Telecom’un da Altimo ve TeliaSonera tarafýndan bu ortaklýða katýlmaya davet edildikleri ifade edildi.
AF Telecom’un bu ortaklýða katýlmasý halinde, TeliaSonera ve Rus yatýrýmcýlarýn yeni þirket üzerinde esaslý ölçüde benzer ortaklýða ve eþit oranda etkiye sahip olacaklarý dile getirilen açýklamada, þöyle denildi:
‘Çoðunluk hissedarlarýndan hiçbirinin þirketin kontrolünü diðer çoðunluk hissedarlarýnýn onayý olmaksýzýn ele geçirme olanaðý olmayacaktýr.
Yeni þirketin yönetim kurulu, çoðunluk hissedarlarý tarafýndan atanmýþ olan yönetim kurulu üyelerinin görüþleri arasýnda farklýlýklar olmasý halinde, bu kilitlenme durumunu çözebilecek oy haklarýna sahip baðýmsýz yönetim kurulu üyeleri içerecek olup, bu baðýmsýz üyelerden birisi yönetim kurulu baþkaný olarak atanacaktýr.
Öte yandan, ileride doðabilecek çeliþkileri önlemek amacýyla, taraflar Turkcell’in de ortak olduðu Fintur Holdings’in kontrolüne sahip hissedarý konumunda olan ve þirket hisselerinin herhangi bir suretle satýþýna iliþkin olarak ön alým hakkýna sahip olan TeliaSonera’nýn, Turkcell’in sahip olduðu Fintur Holdings hisselerini adil piyasa deðeri üzerinden satýn alarak bu þirketin hisselerinin yüzde yüzüne sahip olmasýna Altimo’nun destek olmasý yönünde anlaþmýþlardýr.
Taraflar arasýndaki bu anlaþma hukuki açýdan baðlayýcý olup, gerekli idari ve yasal izinlerin alýnmasý, Turkcell’in dolaylý hissedarlýðýna iliþkin birtakým hukuki süreçlerin taraflarý tatmin edici þekilde sonuçlanmasý ve iþlemin esasýna iliþkin nihai sözleþmelerin müzakere edilmesi ve imzalanmasý þartlarýna baðlý olmak kaydýyla, taraflar iþlemi makul ticari þartlar altýnda tamamlamak için mümkün olan azami çabayý gösterecekleri konusunda anlaþmýþlardýr.’

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri