Altýn fiyatlarýnýn yükselmesiyle birlikte vatandaþýn en çok raðbet ettiði küçük altýn da satýlmaz olunca, Ýzmirli kuyumcu Mustafa Arýtekin yeni bir formül buldu ve gramý düþük 'mini çeyrek' üretti .
Son aylarda hýzla yükselen altýn fiyatlarý çeyrek altýn alým satýmýný durma noktasýna getirirken, vatandaþ düðünde dernekte takacaðý uygun fiyatlý takýlarýn peþine düþtü. Kuyumcular ise vatandaþa altýn satabilmek için yeni ürünler aramaya baþladý. Kemeraltý'nda Kuyumcular Çarþýsý'nda 1963 yýlýndan bu yana kuyumculuk yapan Mustafa Naci Arýtekin bu ihtiyacý görerek, bir yeniliðe imza attý. Ýzmirli kuyumcu, çeyrek altýn ayarýnda ve görüntüsünde ama fiyatý yaklaþýk yüzde 50 daha düþük altýn üretti. 1.75 gram aðýrlýðýnda ve 22 ayar olan çeyrek altýnýn deðeri 85-90 lira civarýnda seyrederken, Arýtekin'in tasarýmýný kendisinin yaptýðý ve ürettiði 22 ayar ve 1 gramlýk 'mini çeyrek', 50 liraya satýlacak. Yeni ürün, yýlbaþýndan itibaren Ýzmir baþta olmak üzere tüm Ege'deki kuyumcularda satýþa sunulacak.
50 LÝRA DEÐERÝNDE
Arýtekin, vatandaþa 50 liraya satacaklarý altýný 2 liralýk iþçilik koyarak 48 liraya geri alacaklarýný söyledi. Daha önce özel bir firmanýn ve Ýstanbul Altýn Rafinerisi'nin çýkardýðý 1 gramlýk sertifikalý altýn, çeyrek altýn görünümünde olmadýðý için düðün törenlerinde takmak için vatandaþtan beklenen talebi görmemiþti. Yeni ürünü deðerlendiren Ýzmir Kuyumcular Odasý Baþkaný Mevlüt Özer ile Ýzmir Ticaret Odasý Meclis Üyesi Edip Çavuþoðlu da yeni ürüne sonuna kadar sahip çýkacaklarýný belirterek, "Ýzmir yine bir yeniliðe imza attý" dediler.
Arý Kuyumculuk firmasýnýn sahibi Arýtekin, ürettikleri yeni çeyrek altýný yýlbaþýndan itibaren Ýzmir baþta olmak üzere Ege'deki tüm kuyumculara toptan satýþa baþlayacaklarýný açýkladý. Altýn fiyatlarýnýn yükselmesinden dolayý kuyumcu esnafýnýn satýþ yapamadýðýný ifade eden Arýtekin, "Yükselen fiyatlar, vatandaþýn elini yakýyor. Gittiðim düðünlerde vatandaþlarýn çeyrek altýn yerine 50 lira taktýklarýný gördüm. Bu durum sünnetler ve diðer kutlamalar için de geçerli. Bu da bende yaklaþýk 50 lira deðerinde bir ürün yaratma fikri doðurdu. Bugün çeyrek altýnýn daha düþük fiyatýna ekonomik deðeri olan bir ürün yok. Ayarý düþük taký altýnlarý var, ancak bunlarýn geri satýþý olmuyor. Öyle bir ürün olsun ki, çeyrek altýnýn yerine geçsin ve geri satýmý olsun istedim. Tasarýmý kendim yaptým, örnek modeller ürettim. Tasarladýðým altýna firmamýn adýný koydum. Ön yüzünde yine Atatürk'ün resmi var. Arka yüzünde ise firma adýnýn hat sanatýyla yazýldýðý bir sembol yer alýyor. Ürüne þimdiden talep gelmeye baþladý" diye konuþtu.
PATENTÝNÝ ALACAK
Ürünün patentini almak için geçen ay Türk Patent Enstitüsü'ne baþvuru yaptýðýný belirten Arýtekin, "2 bin 500 lira harcama yapýp, ürünümü koruma altýna aldýrdým. Bu ürünün benzerini daha önce hiçkimse üretmemiþti. Patent korumasý ile bundan böyle de üretilemeyecek. Bu ürünün piyasada tutulacaðýna, müþteriler tarafýndan yoðun þekilde talep edileceðine inanýyorum" dedi.
Satýþlarý artýrýr
Ýzmir Kuyumcular Odasý Baþkaný Mevlüt Özer, mini çeyrek altýn üreten Arýtekin'i desteklediklerini belirterek, "Ekonomik kriz nedeniyle insanlar daha düþük fiyatlý ürün arýyor. Üyemiz Mustafa Arýtekin de Türkiye'de büyük bir yeniliðe öncülük yaptý. Yine bir ilk, Ýzmir'den çýktý. Kendisini destekliyoruz" dedi.
'Mini çeyrek'in müþteri tarafýndan tanýnmasý için zaman gerektiðini dile getiren Özer, "Sonuçta bu 22 ayar altýn. Üstelik yaklaþýk yüzde 50 daha ucuz. Alýþ satýþ arasýnda bir iki lira olmasý da sorun yaratmaz" diye konuþtu. Ýzmir Ticaret Odasý Meclis Üyesi Edip Çavuþoðlu ise Kuyumcular Çarþýsý olarak Arýtekin'i sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Çavuþoðlu, þunlarý söyledi: "Bugüne kadar bazý firmalar 1 gramlýk altýn üretti ama bunlar ziynet ürünü olarak kullanýlmýyor. Bu yeni ürün sayesinde satýþlarýmýzýn artacaðýna inanýyoruz."
kaynak: Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý


Yer imleri