Ýstanbul’un ilk ve ortaöðretim okullarýnda 233 sabýkalýnýn kantinci ve sözleþmeli personel olarak çalýþtýrýlmasý tepki topladý. Kayýtlarý incelenenlerden 6’sý ise çocuklara yönelik suçlarýn faili. Vali Yardýmcýsý Harun Kaya “Hukuki prosedür neyse uygulayacaðýz” dedi.

OKULLARDA cips ve gazlý içecekler yerine süt ya da taze sýkýlmýþ meyve suyu tüketilmesi için çalýþmalar yapýlýrken, Ýstanbul’un ilk ve ortaöðretim okullarýnda 233 sabýkalýnýn kantinci ve sözleþmeli personel olarak çalýþtýrýlmasý büyük tepki topladý. Kantinciler Odasý Baþkaný Vahap Osmanoðlu, tüm kantincilerden bir kez daha sabýka belgesi istedi. Tüm Öðrenci Velileri Dayanýþma Derneði Baþkaný Orhan Yüce, kantinlerin okullardan çýkarýlmasý, gýda ihtiyacýnýn devlet tarafýndan karþýlanmasý çaðrýsýnda bulundu.

Ýçiþleri Bakanlýðý ve Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn daha önce yaptýðý “Okullarda güvenli ortamýn saðlanmasýna yönelik koruyucu önleyici tedbirlerin artýrýlmasýna iliþkin iþbirliði protokolü” uyarýnca, Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü sabýka araþtýrmasý yaptý. Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü, 21 Ocak’tan itibaren Ýstanbul’daki ilk ve ortaöðretim okullarýnda çalýþan 12 bin 898 kiþinin tek tek sabýkasýný inceledi. Polis tarafýndan Genel Bilgi Toplama (GBT) kayýtlarý incelenen 12 bin 898 kiþiden
9’u cinsel suçlarýn faili.

Altý sübyancý, 12 katil 13 uyuþturucu satýcýsý

Bunlar arasýnda Üsküdar’da görev yapan T.H., Beþiktaþ’ta görev yapan Ý.A., Gaziosmanpaþa’da görev yapan M.K., Avcýlar’da görev yapan S.Ö., Sancaktepe’de görev yapan A.Y., Sarýyer’de görev yapan G.A., doðrudan çocuklarý hedef alan kategorideki bir suçun faili; sübyancý. “Küçük yaþta çocuðun cebren ýrzýna geçmek, baþtan çýkartmak, iffete taarruz etmek, çocuklara cinsel istismar” gibi suçlamalarla yasal iþlem gördüler. Diðer dört kiþi yetiþkinlere yönelik cinsel saldýrýlarýn faili. Ayrýca 7 kiþi bu tür suçlara karýþtýðý için aranýyor. Erkek personelden Þiþli’de görev yapan S.K. ve Kadýköy’de görev yapan M.K., fuhuþ suçundan GBT kayýtlarýna geçti. Listede kýz, kadýn, erkek kaçýrmak suçlarýnýn faili olan beþ kiþi yer alýyor: V.Y. (Esenler), Þ.B. (Ümraniye), Þ.A. (Üsküdar), K.Y. (Zeytinburnu), Y.G. (Kartal). Ýstanbul okullarýnda kantinci ya da sözleþmeli personel olarak görev yapanlarýn arasýnda uyuþturucu madde kullanmak, bulundurmak, kaçakçýlýðýný yapmak suçlarýndan kayýtlara geçenlerin toplam sayýsý 13. Beþiktaþ, Bakýrköy ve Gaziosmanpaþa’nýn okullarýnda ikiþer, Esenyurt, Baþakþehir, Tuzla, Kadýköy, Baðcýlar’da birer kiþi bu suçtan kayýtlara geçti. 233 sabýkalý arasýnda 12’si cinayet, 11’i dolandýrýcýlýk, 65’i hýrsýzlýk, 10’u terör, 17’si resmi belgede sahtecilik, 13’ü yaralama ve darp, 19’u mali kaçakçýlýk suçlarýnýn faili.

Kantini ihale komisyonu kiraya veriyor

OKUL kantinleri, Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn 2005’te yayýmladýðý Okul-Aile Birliði Yönetmeliði’nin 17’nci maddesine göre kiraya veriliyor. Yönetmeliðe göre valilik, il milli eðitim müdür yardýmcýsý, birlik baþkaný, defterdarlýk, il özel idaresi müdürlüðü temsilcisi ve ilgili meslek odasý temsilcisinden oluþan komisyon önce muhammen kira bedelini tespit ediyor. Ayný makamlarýn temsilcilerinden oluþan ihale komisyonunca kiralama iþlemi yapýlýyor. Ýhaleye katýlacaklardan ustalýk belgesi isteniyor. Taksirli suçlar ile tecil edilmiþ hükümler hariç olmak üzere hapis veyahut affa uðramýþ olsalar bile devletin þahsiyetine karþý iþlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüþvet, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, sahtecilik, inancý kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kýzartýcý, þeref ve haysiyeti kýrýcý suçtan, kaçakçýlýktan, resmi ihalelere fesat karýþtýrmaktan, devlet sýrlarýný açýða vurmaktan hüküm giyenler, kamu haklarýndan yoksun býrakýlanlar ihalelere giremiyor.

Bizim de çocuklarýmýz var Zan altýnda kaldýk

Ýstanbul Kantinciler Esnaf Odasý Baþkaný Vahap Osmanoðlu Okul kantinlerinde çalýþanlarýn böyle aðýr suçlara karýþmasý mümkün deðil, inanmýyorum. Büyük zan altýnda kaldýk. Kantincilerin standardý bellidir. O standartlara göre devlet memuru olursunuz ama kantinci olamazsýnýz. Böyle bir kantinciyi kapýdan içeri sokmamýz mümkün deðil. Bizim de çocuklarýmýz o okullarda okuyor. Zaten okul idareleri bizi denetliyor. Kantinde çalýþanlarýn çoðu bayan. Bütün ilçelere hemen yazý yazdým. Kantincilerden tekrar savcýlýk kaðýdý istenecek. Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü’ne de yazýyla baþvurdum. Okullara iletilen bilgiyi istedim. Bu verileri inceledikten sonra karar alacaðýz.

Kantin istemiyoruz

Tüm Öðrenci Velileri Dayanýþma Derneði Baþkaný Enver Önder Biz okullarda kantin bulunmasýný istemiyoruz. Muhalefetimizin gerekçeleri bu olayda bir kez daha doðrulandý. Körpecik çocuklarýmýzý kantincilere teslim etmemiz yanlýþ. Eðer çocuklarýn beslenme ihtiyacýný karþýlayacaksa bunu devlet kendi saðlamalý. Sadece Ýstanbul’da deðil, Türkiye’de böyle sorunlarý yaþýyoruz. Ne yazýk ki kantinlerde para geçerli. Kimin torpili varsa kantin ihalesini o alýyor. Standarta bakýlmýyor. Ali alýyor, Veli çalýþtýrýyor. Her þey göstermelik. Kantinler iþletme gibi görülüyor. Ancak içeride neler olduðunu kimse bilmiyor.

Veriler vahim

Eðitim-Sen Genel Baþkaný Zübeyde Kýlýç Çocuklar her ortamda devlet korunmasý altýnda olmalý. Özellikle okul ve eðitim kurumlarýnda daha sýký tedbirler alýnmalý. Okul kantininde meydana gelen bir olaydan sonra Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn böyle bir araþtýrma yapacaðý duyumunu almýþtýk. Þimdi açýklanan veriler çok vahim. Böyle bir sonucun yapýlan bir araþtýrmayla ortaya çýkmýþ olmasý da ayrý bir tartýþma konusu. Bu, baþýboþluðu ve denetimsizliði gösteriyor. Basýna yansýyan bir karara göre, Milli Eðitim Bakanlýðý, belirli bir süreden az cezasý kalan mahkûmlarý kurumlarda istihdam edecek. Ýlk adým Adana’da atýldý. Bu bir vurdumduymazlýk. Okullar güvenli ellere emanet deðil.

Gereken yapýlacak

Ýstanbul Milli Eðitimden Sorumlu Vali Yardýmcýsý Harun Kaya Mevzuata bakarýz. Emniyetle istiþare eder ve gereðini yaparýz. Hukuki açýdan çocuklarýn sýkýntý yaþamadan en güzel ortamda yaþamalarý ve eðitim almalarý gerekiyor. Bunun için gerekli ortamý saðlarýz. Resmi belgeleri inceleyip konuyla ilgili tespitleri yapýp hukuki prosedür neyse uygulayacaðýz.

hürriyet