Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: 2 Savcý Neden Görevden Alýndý?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart 2 Savcý Neden Görevden Alýndý?

Balyoz Darbe Planý iddialarýna iliþkin soruþturmayý yürüten savcýlardan Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'e soruþturma dosyasýndaki görevlerinden alýndýklarý yönünde henüz bilgilendirme yapýlmadýðý öðrenildi.

Savcýlara, yazýlý veya sözlü herhangi bir tebligat yapýlmadýðý, savcýlarýn söz konusu iddialarý basýndan öðrendikleri belirtildi.

Savcýlarýn operasyonlarý Baþsavcý Aykut Cengiz Engin ile Baþsavcývekili Turan Çolakkadý'ya haber vermediði için soruþturmadan alýndýklarý iddiasý ise yalanlandý.

Soruþturmadan alýndýklarý belirtilen iki savcýnýn yardýmcý savcý olduklarý ve soruþturma dosyasýna iliþkin Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'na verilmesi gereken bilgileri soruþturmanýn koordinatör savcýsý olarak atanan Süleyman Pehlivan'ýn yaptýðý belirtildi.

OPERASYONLAR DURDU

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýsý Aykut Cengiz Engin'in Balyoz soruþturmasýný yürüten 2 savcýyý deðiþtirdi. Çolakkadý da listede bulunan bazý kiþilerin gözaltýna alýnmasýný iptal etti. Hukukçular bugün yaþananlarý görülmekte olan davaya müdahale olarak deðerlendirdi.

Ýstanbul Barosu Eski Baþkaný Doç. Dr. Yücel Sayman:

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýsý Aykut Cengiz Engin kamuoyunun yakýndan takip ettiði böyle ciddi bir soruþturmada görevden alma yapýyorsa ciddi gerekçeleri olmalý. Oysa Engin, " Talimatlarýma uymadýlar" gerekçesi tatmin edici deðil, tam tersine vahim bir gerekçe. Mahkemenin arama kararýný Baþsavcý iptal edemez. Kararý iptal ediyorum diyorsa bundan vahim bir hukuk skandalý olamaz. Bugüne kadar yapýlan aramalar ve gözaltýlar bu karardan etkilenmez, ve süreç durmaz. Aramalarda elde edilen delillerin mahkeme dosyasýna sunulmasý gerekir. Gözaltýna alýnma varsa onlarýn soruþturmasýnýn yapýlmasý gerekir. Yeni atanan savcýlar mahkemeden farklý bir karar aldýrarak toplanan delillerin iadesine karar verebilirler, böylece gözaltýlarý sona erdirebilirler. Bu yaygýn bir uygulama biçimi deðil, belki bir takým davalarda bu olmuþ olabilir. Olduðunu da biliyoruz ama çok önemli davalarda deðil, sýradan davalarda. Kamuoyunun çok üzerinde durduðun, tartýþýldýðý bir noktada böyle bir giriþim, ve yetkilerin bu þekilde kullanýlmasý soru iþaretleri uyandýracaktýr. Baþsavcý Engin'in "Benim ve yardýmcýmýn onayý olmadan herhangi bir soruþturma baþlatýlamaz, arama yapýlamaz talimatý" tartýþma konusu. Böyle bir talimat Emniyet'e verilir mi o da tartýþma konusu. Baþsavcý güvenlik güçlerine verdiði bir talimatla benim onayým olmadan mahkeme kararýný uygulayamazsýnýz" diyemez .

Doç. Dr. Mustafa Þentop

Daha önce 'Baþsavcý vekilleri, baþsavcýnýn haberi olmadan gözaltýna almalar yapýlmayacak' diye bir yazý vardý. Sanýrým ona aykýrý hareket ettiler diye müdahale etmiþ. Bu tabii bir soruþturmaya müdahale. Savcýlarýn, baþsavcýdan izin alarak soruþturma yapmalarý gerekmiyor. Öyle bir zorunluluk yok. Savcýlar soruþturmayý sürdürür, iddianameyi hazýrlar, mahkemeye verir, davasýný açar. Baþsavcýnýn sadece tevdi, dosyalarýný verilmesiyle ilgili idari birtakým yetkileri var. Savcýlarýn üzerinde bir amir deðildir, baþsavcý. Daha önce yazdýðý yazý problemliydi. Yine Balyoz'la ilgiliydi. Belli ki Balyoz soruþturmasýna set çekilmek isteniyor. Bunun içinde kimler var bilmiyorum. Daha önce hükümet kanadýndan Cemil Çiçek'in Aykut Cengiz'le görüþtüðüne dair bilgi vardý, daha önce. Onlar da iþin bir tarafýnda mý bilmiyorum. Daha vahimi, operasyonu iptal etmeleridir. Müdahaleyi, kimin adýna, niçin yaptýðýný Baþsavcý açýklamalý. Baþlatýlmýþ bir soruþturma, operasyon var. Bunlarý nasýl durdurabilirsin?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Siyasi iktidar "saðlýkta reform" iddiasýyla üniversite hastanelerinde hoca býrakmadý;bütün kliniklerde uzmanlýk sýnavýna hazýrlanan doktorlar var.Saðlýk bakanlýðý ne diyor du?"Ya dediðimi yaparsýnýz,ya da dýþaridan doktor getiririm"

Þimdi adalet bakanlýðý hakim ve savcýlara benzer baský uyguluyordur:"Ya dediðimi yaparsýnýz,ya da dýþarýdan bizim dediðimizi harfiyen yapacak hakim ve savcý getirtiriz.

Ne cici demokrasi ama!...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

konunun açýldýðý tarih ile senin yorum tarihin 2 yýla çeyrek saat kala fark olmuþ...15 dakika daha beklesen 3'cü yaþýndan gün alacaktý...yani dostum köprünün altýndan çok sular aktý...
    CÝMBOMLU

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri